Hoppsorg: Avlyst

Den store hoppturneringen Raw Air er avlyst. Det melder Det internasjonale skiforbundet FIS. - Til å begynne med blir du sint, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

FORBLIR FOLKETOMT: Det blir ingen verdenscuprenn i Holmenkollen denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FORBLIR FOLKETOMT: Det blir ingen verdenscuprenn i Holmenkollen denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hoppturneringen skulle vært arrangert i Oslo, Lillehammer, Trondheim og Vikersund i siste del av mars. Men nå slår FIS fast at dette ikke blir noe av.

Årsaken er at den norske regjeringen ikke gir innreiseunntak for idrettsutøvere.

Verdenscupleder Halvor Egner Granerud reagerer med en tåre-emoji på Twitter og sier at han er skuffet. Det samme er trener Alexander Stöckl.

SKUFFET: Trener Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB
SKUFFET: Trener Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Til å begynne med blir du sint. Men samtidig har regjeringen et mye større ansvar enn å se etter en liten sport som skihopping. De må sørge for at det norske folk er trygge - og at vi tar steget mot et normalt liv i framtida. Sånn sett er det vanskelig å være sint på noen.

- Men, fortsetter Stöckl:

- Skal vi tenke rent egoistisk, er det vanskelig å se at denne avgjørelsen vil ha noe å si på antall smittede. Vi har liten kontakt med noen utenfor bobla. Vi har ikke hatt noen positive tilfeller på lang tid, så dette er vanskelig. Samtidig må vi må bare respektere avgjørelsen. Alle nasjoner forsøker å gjøre det beste for folket sitt. Det er også tilfellet i Norge.

Det var torsdag ettermiddag at det ble kjent at regjeringen sier nei til å gi idretten unntak fra innreisebestemmelsene. Det betyr at rundt 30 verdenscupkonkurranser i Norge avlyses eller flyttes.

Raw Air er det norske svaret på Hoppuka. Samtidig er konkurransen enda mer intens. Også kvalikene før de fire rennene teller i sammendraget.

- Jeg skulle gjerne sett at vi ikke var i denne situasjonen, sier kulturminister Abid Raja til NTB.

Raw Air skulle i utgangspunktet arrangeres fra 12. til 21. mars. I FIS er det trolig full panikk. Nå må de se seg om etter alternative arrangører.

Hoppturneringen er blitt arrangert fire år på rad siden 2017. Den har etablert seg som en tungvekter i bransjen, men for alle de norske verdenscuparrangørene er regjeringens avgjørelse dramatisk.

Fram til torsdag ettermiddag hadde idretten et håp om at det kunne gis en åpning for idrettsutøvere som skulle til Norge å konkurrere i langrenn, hopp, kombinert, alpint og skiskyting i mars.

Men slik gikk det ikke. Og Raja sier:

- Vi har en krevende situasjon med de muterte virusene. Det vil derfor ikke bli gitt noe unntak før 1. mars.

Også hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, er tydelig skuffet når Dagbladet tar kontakt.

- Du blir bare trist og lei deg, sier han.

SKUFFET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SKUFFET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Det var ikke dette vi hadde håpet på etter å ha vært gjester rundt forbi i alle andre skinasjoner i vinter. Vi har opplevd at vi har skapt underholdning for folk i en ellers så trist hverdag. Vi hadde gledet oss til å invitere andre nasjoner til Norge, og gjøre det samme for dem som de har gjort for oss. Men sånn ble det ikke.

- Forstår du avgjørelsen?

- Jeg vet ikke nok om bakgrunnen for avgjørelsen til at jeg kan uttale meg om dette.

- Hvordan tror du de utenlandske hopperne vil reagere på dette?

- Jeg orker ikke å tenke på det, egentlig. Jeg har mer enn nok med å forholde meg til våre egne utøvere, spesielt på jentesida, som nå får sesongen spolert ytterligere. For dem er det fem renn som blir borte fra kalenderen. Mest sannsynlig blir de ikke erstattet. Jeg føler ikke at vi er i en situasjon der vi kan forvente at andre nasjoner skal gjøre enda mer. De har allerede gjort mer enn hva vi kan forvente, sier Bråthen.

- Jeg tror nok FIS har en plan B i bakhodet. Jeg tipper de har vært i kontakt med flere arrangører, påpeker Stöckl.

- Ligger det i kortene at det blir Polen, Tyskland eller Østerrike som tar på seg ansvaret?

- Jeg tør ikke å si noe om det. Det er godt mulig. Men det kan også være at det blir et renn til i Planica, sier treneren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer