Hoppsportens redningsmann

Første gang Mika Kojonkoski imponerte i Norge, var som 15-åring i 1979. Da hadde han noen fenomenale svev i Balbergbakken på Lillehammer og ble spådd en lysende framtid i hoppbakken.

Så kom puberteten, og unge Mika vokste som ei solsikke i sommervarmen. Plutselig var han for stor til å kunne hevde seg helt i toppen. I stedet satset han på utdannelse, og ble snart en respektert administrator og trener. I sin første sesong som norsk landslagstrener fikk han både hopperne til å smile og publikum til å juble. I stedet for å lande på kulen, tok Hopp-Norge fire v-cupseirer (Sigurd Pettersen to, Bjørn Einar Romøren og Roar Ljøkelsøy), VM-sølv i Val di Fiemme (Tommy Ingebrigtsen) og bronse i lagkonkurransen (Ingebrigtsen, Lars Bystøl, Pettersen og Romøren).

Naturlig autoritet

Tre ting kjennetegner Mika Kojonkoski som landslagstrener:

Han har en naturlig autoritet, er faglig sterk og en svært god pedagog.

Det første grepet i snuoperasjonen var å endre hoppteknikken til løperne. Da han kom, satt samtlige landslagshoppere med tyngdepunktet altfor langt framme. Etter litt terping og videotitting satt de i balanse på hele foten, og merket at både farten og teknikken var mye bedre.

- Gir trygghet

- Mika har gitt meg trygghet, ro og tillit, sa Sigurd Pettersen imellom v-cupseirene i Trondheim og Sapporo sist vinter.

- Han er flink, både til å sette opp treningsprogram og skape liv i gruppa. En morsom trener som har betydd veldig mye, sa Bjørn Einar Romøren i etterkant av seieren i hoppukeavslutningen.

- Mika gir oss den selvtilliten vi trenger for å bli best. Han er den beste treneren vi kan ha, sier Tommy Ingebrigtsen.

Topp utstyr

Topp utstyr er også et hjertebarn for den finske trebarnspappaen.

- Skal du vinne, er det ikke nok å bare trene. Da må du også ha topp utstyr, sier Mika Kojonkoski.

I dag har løperne både spesiallagde ski tilpasset den enkeltes teknikk, og skreddersydde hoppdresser. I tillegg jobbes det kontinuerlig med å få best mulig glid. At ting stemmer, viste seieren til Sigurd Pettersen i v-cupåpningen i Kuusamo.

- Samtlige landslagsløpere har jobbet hardt på trening, og forbedret kapasiteten. Vi skal bli bedre enn sist vinter, sier Mika Kojonkoski.

20. november sa han ja til å fortsette som landslagstrener til over Torino-OL 2006.

- Jeg lyttet til hjertet, og valgte en ny toårsperiode som hopptrener. Politikken kan komme siden, sier redningsmannen fra Kuopio.

GI DIN STEMME I FOLKETS IDRETTSPRIS:

SUKSESSTRENER: Seks v-cupseirer (Sigurd Pettersen 3, Roar Ljøkelsøy 2 og Bjørn Einar Romøren 1 VM-sølv til Tommy Ingebrigtsen og VM-bronse i lag siden Mika Kojonkoski overtok som landslagstrener