SLITER KRAFTIG: Gregor Schlierenzauer er tatt ut av verdenscupen. Foto: NTB scanpix
SLITER KRAFTIG: Gregor Schlierenzauer er tatt ut av verdenscupen. Foto: NTB scanpixVis mer

Verdenscup i Engelberg

Hoppstjerna i dyp krise

Ingen har flere seirer i verdenscupen enn Gregor Schlierenzauer (28). Nå er østerrikeren erklært for ikke konkurransedyktig av treneren.

ENGELBERG (Dagbladet): Synes du at hoppsesongen er litt merkelig med mange nye navn i toppen? Ja, da har du rett.

Blant de ti beste i verdenscupen så langt, finner vi bare tre hoppere som var på topp ti-lista i sammendraget etter forrige sesong.

Stjerner får det ikke til. I Norge er Daniel-André Tande et eksempel, men trolig er han tilbake til Hoppuka. Vinneren av verdenscupen i 2016 - sloveneren Peter Prevc - er en annen hopper som er blitt litt usynlig. Og i Østerrike er Gregor Schlierenzauer plassert utenfor verdenscupsirkuset på ubestemt sted.

- Han er ikke konkurransedyktig og har ikke helt fått med seg utviklingen, sier trener Andreas Felder til Kleine Zeitung.

Ingen har flere seirer enn Schlierenzauer i verdenscupen. Tallet er 53. På de neste plassene følger Matti Nykänen (46 seirer) og Adam Malysz (39 seirer).

Det må sies at det er fire år siden østerrikeren sist sto på pallen i et individuelt renn. Det skjedde i Nizjnij Tagil i Russland 13. desember 2014. Siden har pilene pekt nedover. Og nå virker situasjonen verre enn noen gang.

- Han er ute på ubestemt tid. Resultater som må sies å ha vært positive, skyldes tilfeldigheter. Han bør ikke komme tilbake før han har en hoppteknikk som fungerer, erklærer Felder.

På spørsmål om den «levende legenden» innenfor hoppsirkuset har vært for egenrådig, svarer han:

- Skihoppere har alltid sine egne ideer. Men det blir vanskelig hvis du ikke er villig til å ta innover deg nye ting. Han har prøvd, men har ikke lyktes. Ting forandrer seg hele tida - fra utstyr til teknikk.

Felder fortsetter:

- Du kan ikke være fastlåst i det gamle for lenge. Det gjelder ikke bare i skihopping, men for alle idretter. Ta for eksempel Kamil Stoch: Sesongen etter at han tok dobbelt OL-gull i 2014, ble han nummer 22 i verdenscupen. Seinere forandret han teknikken. Måten han hopper teknisk på i dag, har ingenting å gjøre med det han gjorde i 2014. Dette gjør at han igjen har suksess.

Trenes av assistenten

Felder lar det skinne igjennom at han synes Schlierenzauer har oversett utviklingen. Nå trener han med assistent Florian Liegl. En annen avis i Østerrike, Kronen Zeitung, beskriver situasjonen slik:

- Gregor står overfor sin største utfordring i karrieren. Han må lære seg å hoppe på nytt.

FRA GLANSDAGENE: Det er slik mange husker Gregor Schlierenzauer: Som en jublende seiersmaskin. Dette bildet er fra et renn i Harrachov i 2013. Foto: NTB scanpix
FRA GLANSDAGENE: Det er slik mange husker Gregor Schlierenzauer: Som en jublende seiersmaskin. Dette bildet er fra et renn i Harrachov i 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

Schlierenzauer startet sesongen med 48. plass i Wisla. Deretter hoppet han ned til 12. plass i Kuusamo. Under den tredje rennhelga i Nizjnij Tagil «sprakk han» igjen. Resultat: 34. og 45. plass. Da var det nok: Han ble tatt ut av verdenscupen.

Samtidig er ikke Schlierenzauer den eneste østerrikeren som sliter. Det snakkes om at en æra er over, selv om Daniel Huber kom på tredjeplass i sveitsiske Engelberg i går.

- Sett under ett er det litt skuffende det de gjør. Jeg vet ikke helt hva som er årsaken. Jeg ser bare at de ikke hopper så langt som de burde, sier Norges trener, Alexander Stöckl, til Dagbladet.

Flere sliter

Men det er flere etablerte navn og nasjoner som sliter, også Norge. Ryoyu Kobayashi fra Japan leder verdenscupen. Han har nærmest vært en parentes fram til denne sesongen. Russeren Jevgenij Klimov og sloveneren Timi Zajc er nye navn på topp ti-lista.

Hoppsporten ser selv positivt på at flere kommer opp. Men for enkelte TV-seere - som mener at «alt var bedre før» - kan det virke litt forvirrende.

- I den første omgangen i et av rennene i Nizjnij Tagil var det hoppere fra ni nasjoner blant topp ti. Det er jeg usikker på om har skjedd før, forteller Stöckl.

- Dette betyr at flere nasjoner har tatt steg. Russland har fått opp en god hopper (Klimov). Og Japan har en som er fantastisk for øyeblikket (Kobayashi).

Verdenscupen fortsetter med renn i Engelberg i dag. Rennet vises på TV 2 fra klokka 14.15.