FORBEREDER NY SESONG: Alexander Stöckl på vei ut fra Holmenkollen Park hotell.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORBEREDER NY SESONG: Alexander Stöckl på vei ut fra Holmenkollen Park hotell. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Hopptoppen Walter Hofer signaliserer avskjed: - Mange er redde, sier Stöckl

- Han har gjort en fantastisk jobb. Det blir en utfordring å fylle skoene hans.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Walter Hofer (63) - hoppernes renndirektør i Det internasjonale skiforbundet FIS - sier sesongen 2019/2020 blir hans siste år i rollen.

Østerrikeren har hatt jobben siden 1992, og er hoppsportens mektigste skikkelse. Men om to år er det over. Det etterlater spenning og frykt i miljøet.

- Skummelt. Jeg tror mange er redde. De vet hvor sårbare idretten vår er, sier Norges hopptrener, Alexander Stöckl, til Dagbladet.

Høy alder

Det er i et intervju med det polske nettstedet skijumping.pl at Hofer sier at det er over i 2020.

MEKTIG SKIKKELSE: Renndirektør Walter Hofer i FIS har levd og åndet for hoppsporten. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
MEKTIG SKIKKELSE: Renndirektør Walter Hofer i FIS har levd og åndet for hoppsporten. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Sesongen 2019/2020 vil bli min siste i rollen som renndirektør. Dette er ikke min avgjørelse, men forhold knyttet til alderen min. Det siste året av eventyret mitt kan bli utrolig, så jeg har ikke tenkt å gi meg så lett, forteller 63-åringen.

Hofer sikter til at hoppsporten ønsker å erobre Tyrkia og USA, og at han har planer om å utrette en jobb i forbindelse med dette.

Har du fulgt med på hoppsendingene opp gjennom åra, har det vært umulig ikke å legge merke til Hofer. Ofte i TV-bildet idet han har vært i kontakt med juryen. Enten har vindforholdene vært problematiske, eller så har en hopper falt og skadet seg.

Stöckl bekrefter overfor Dagbladet at det er en snakkis i hoppmiljøet at Hofer-æraen går mot slutten.

- Han har gjort en fantastisk jobb. Det blir en utfordring å fylle skoene hans. Hvis du sammenlikner hoppsporten med 1992 og i dag, har den tatt store steg framover. Vi står helt fantastisk. Det blir ekstremt viktig at FIS finner den riktige erstatteren, sånn at vi utvikler oss videre. Det blir en utfordring, sier Stöckl.

Fra næringslivet

- Bør en nordmann inn i rollen?

- Jeg tror ikke man i utgangspunktet skal tenke nasjonalt. Min personlige mening er at det nesten er bedre hvis det kommer inn en person som ikke er direkte involvert i skihopping, men som kommer fra næringslivet, og som er opptatt av produktet. Vi har FIS og de nasjonale forbundene som tar vare på idretten. Men vi trenger en som tar vare på produktet.

Stöckl fortsetter:

- Vi må sørge for at hoppsporten overlever over tid. Og da tror jeg en løsning kan være at det kommer inn noen som kan mer om produktutvikling enn idretten.

- Det har vært snakket om at Hofer er en diktatorisk leder. Hva er din oppfatning av det?

- Jeg vil si at det er et sterkt demokrati i det internasjonale forbundet. Men flere nasjoner har sine egne agendaer og interesser. Da må du ha en som kjører på, og tar valg med tanke på det som teller, og som er bra for produktet.

- Har du noen gang følt at han har favorisert østerrikere som den østerrikeren han er?

- Etter min mening har han vært hundre prosent objektiv. Han har sørget for at idretten har den statusen den har i dag, uavhengig av nasjon. Jeg har stor respekt for den jobben han har gjort.

Stor belastning

Hofer har aldri hoppet på ski selv. Men i 1988 ble han assistent for det tyske hopplandslaget under Rudi Tusch. Før han ble renndirektør fullførte han en doktorgrad i treningsmetodikk i skihopping.

Stöckl sier:

- Hofer er den eneste som har vært på alle renn: Verdenscup, Sommer Grand Prix, VM og OL. Det blir vanskelig å finne en person som tar den samme belastningen. Og det holder aldri å fortsette med det du har. Sånn er verden. Det er ekstremt viktig at sporten utvikler seg. I sommer har vi for eksempel testet ut sensorer på skiene. De skal gi viktig informasjon om flykurver, hastighet på landing, og så videre.

- Savner sidestykke

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier at det norske hoppmiljøet ikke nødvendigvis vil jobbe for å få en nordmann inn i Hofer-rollen:

- Det viktigste er at arbeidet til Hofer blir videreført, uavhengig av nasjonalitet. Jeg tror ikke det er mange som kan fylle skoene hans. Det han har gjort for internasjonal hoppsport savner sidestykke i internasjonal idrett. Han har tatt en idrett som var på vei i helt feil retning og styrt den mot stjernene med tanke på internasjonal oppmerksomhet.

Bråthen fortsetter:

- Du må forstå hvilket lederskap dette krever. Han har stått i mange tøffe kriger og blitt hengt ut som den som ødelegger. Men han har hatt én hensikt hele tida, og det er å forbedre hoppsportens levevilkår.

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Hva er det viktigste han har gjort?

- Det aller viktigste er å innse at hoppsporten er en nisjeidrett som ikke har en industri i ryggen. Vi har vært avhengig av å levere forutsigbar underholdning på arenaene og TV-skjermene. Det har vært en tett dialog med dem som kan underholdningsbransjen. Toppidrett er så vidt meg bekjent den største underholdningsbransjen, og vi er en del av den. Vi har tilpasset oss kravene folk setter til underholdning.

Årets hoppsesong starter i polske Wisla 16. november. Etter en del skader gjennom sommeren, trener nordmennene nå for full maskin inn mot sesongen.

Og høydepunktene står i kø: Først Hoppuka, så VM, så Raw Air.

- Ut ifra det vi har gjort og kan måle, tror jeg vi er godt forberedt. De første svarene får vi i Wisla, påpeker Stöckl.