Skiflygings-nei

Hopptrener fly forbanna

Landslagstrener Christian Meyer reagerer på at Maren Lundby og co. ikke får hoppe skiflyging. - Da nyheten kom, ble jeg fly forbanna. Dette er hardt å svelge, sier han.

NORSK FRUSTRASJON: Trener Christian Meyer (til venstre) kan ikke tro at kvinnene ikke slipper til i skiflyging. Her i samtale med sportssjef Clas Brede Bråthen, som er like oppgitt. Foto: Bjørn Langsem
NORSK FRUSTRASJON: Trener Christian Meyer (til venstre) kan ikke tro at kvinnene ikke slipper til i skiflyging. Her i samtale med sportssjef Clas Brede Bråthen, som er like oppgitt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

Maren Lundby (26) og hoppjentene får ikke hoppe skiflyging kommende vinter heller. Det ble klart etter et digitalt møte i verdenscupkomiteen i Det internasjonale skiforbundet FIS lørdag.

Sju nasjoner - deriblant Norge - stemte for at kvinnene skulle få hoppe skiflyging. Ni nasjoner stemte imot.

Rett etter at avstemningen ble kjent, ville Meyer ikke snakke med Dagbladet. Det kokte rett og slett over. Og han fant det best å ta en «time out» før han uttalte seg.

Nå sier hoppjentenes landslagstrener:

- Da nyheten kom, ble jeg fly forbanna. Jeg tenkte at det var greit ikke å prate med så veldig mange. Jeg blir bare skuffet over systemet og hvordan ting fungerer.

OPPROP: Hoppjentene er desperate etter å få slippe til i skiflyging. Men et flerall i FIS tillater ikke dette. Her fra et opprop der flere av kvinnene - deriblant Maren Lundby - ber om å få hoppe skiflyging. Vis mer

Det var Norge som sendte inn et forslag om å få arrangere skiflyging for kvinner i Vikersund til vinteren. Dette sammen med guttas verdenscuprenn.

Men slik gikk det ikke.

NORGES BESTE KVINNE: Maren Lundby. Foto: NTB
NORGES BESTE KVINNE: Maren Lundby. Foto: NTB Vis mer

Meyer skjønner ikke hvordan det er mulig. Til Dagbladet opplyser hoppsportens mektige renndirektør, Sandro Pertile, at flertallet i verdenscupkomiteen ønsker å ta utviklingen steg for steg.

I dette ligger det at hoppjentene slipper til i storbakken i tyske Willingen til vinteren. Willingen er den største av de store bakkene.

Her er det mulig å hoppe over 150 meter, cirka 100 meter kortere enn de lengste hoppene i en skiflygingsbakke.

RENNDIREKTØR I FIS: Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB
RENNDIREKTØR I FIS: Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Pertile understreker at han selv ikke var med på avstemningen, men at Willingen blir en prøveklut, før et eventuelt neste steg - som er skiflyging.

- Et flertall ville at vi holder oss til planen vi la i fjor, sier han til Dagbladet.

Men Meyer er oppgitt:

- Jeg føler at vi har jobbet strategisk i Norge. Skipresident Erik Røste har pratet med skipresidenter i de andre store nasjonene og fått tommelen opp. Clas Brede Bråthen har snakket med sine sportssjef-kolleger. Jeg hadde en runde på et trenermøte i Russland. Da var 12 av 16 nasjoner for skiflyging for kvinner. At FIS ender opp med 9-7, og et «nei», skjønner jeg lite av.

FALT STYGT: Daniel-André Tande falt stygt i prøveomgangen i Planica. Vis mer

Til Dagbladet opplyser Pertile at kvinnene aldri har hoppet i Willingen tidligere. Flertallet i FIS mener at dette er «step-by-step»-veien som er riktig å gå.

- Jeg er utrolig skuffet. Det er faktisk ikke til å tro, sier Maren Lundby om avgjørelsen. Tidligere har både hun og flere av jentene vært med på et opprop, uten at de er blitt hørt.

Du kan se videoen høyere opp i saken.

- Kan de som mener at jentene kan ha godt av å slippe til en 150-metersbakke først, ha et poeng?

- Jeg må bare flire, svarer Meyer.

- Jeg kan ikke tro at dette kommer fra voksne mennesker. Vi har hoppet stor bakke lenge. Også i Granåsen i Trondheim kan du hoppe 145 meter. Det har vi gjort siden 2013. For de historieløse kan jeg også opplyse om at det ble hoppet 200 meter av ei dame i Kulm i 2003. Den gang var Daniela Iraschko-Stolz prøvehopper. På den tida var både utstyret og teknikken dårligere. Likevel var det null problem å hoppe 200 meter for ei jente.

SUKSESSTRENER: Christian Meyer har trent de norske hoppjentene med suksess de siste åra. Foto: Lise Åserud / NTB
SUKSESSTRENER: Christian Meyer har trent de norske hoppjentene med suksess de siste åra. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

På diverse Facebook-sider - som «Norsk hopphistorie» og «Tillat skiflyging for kvinner» - har debatten rast gjennom hele helga. Mange er forbannet på vegne av Lundby og co.

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier til Dagbladet at han har god tro på at det kan skje noe i 2023. Dette utfra signalene han fanget opp på det digitale møtet.

Men Meyer er ikke altfor optimistisk.

- Vi har hørt dette siden 2017, at det kan skje noe «til neste år».

Og:

- Det sies at det er for tidlig nå, men at det kan gå til neste år. Hva er det som liksom skal skje i løpet av et år? Dette henger ikke på greip.

Både Pertile og Bråthen forteller at de opplevde diskusjonen i FIS som fruktbar. Sannheten er likevel at Norge står igjen som den eneste store hoppnasjonen som vil la kvinnene hoppe skiflyging nå. Både Tyskland, Østerrike og Slovenia mener det kommer for tidlig.

To av personene som stemte «nei» var kvinner.

- Man blir rett og slett motarbeidet, mener Lundby.

REAGERER: Senterparti-politiker Åslaug Sem-Jacobsen møtte Maren Lundby sammen med familie- og kulturkomiteen for noen år siden. Hun reagerer på at jentene ikke slipper til i skiflygingsbakken. Foto: Privat
REAGERER: Senterparti-politiker Åslaug Sem-Jacobsen møtte Maren Lundby sammen med familie- og kulturkomiteen for noen år siden. Hun reagerer på at jentene ikke slipper til i skiflygingsbakken. Foto: Privat Vis mer

- Detter er hardt å svelge, sier Meyer.

- Jeg føler meg maktesløs og synes veldig synd på jentene som har lyst til å hoppe skiflyging og som holdes for narr nok et år.

Åslaug Sem-Jacobsen - talsperson for idrett og likestilling i Senterpartiet - mener Norge må forfølge saken.

- Dette er tragisk. Jeg blir provosert, raser hun.

- Det som provoserer er at FIS ikke har tatt innover seg likestillingsaspektet og tydeligvis ikke har fått med seg hvor gode jentene er i hoppbakken. Jeg håper Norge forfølger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer