Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppukas traume: - Det er helt ubegripelig

Østerrike har vunnet sju år på rad.

MAKTDEMONSTRASJON:  Østerrike har vunnet Hoppuka de sju siste åra. Øverst fra venstre: Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer, Gregor Schlierenzauer, Thomas Diethart og Stefan Kraft. Hvem vinner i år? Illustrasjon: Kjell Erik Berg
MAKTDEMONSTRASJON: Østerrike har vunnet Hoppuka de sju siste åra. Øverst fra venstre: Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer, Gregor Schlierenzauer, Thomas Diethart og Stefan Kraft. Hvem vinner i år? Illustrasjon: Kjell Erik Berg Vis mer

Hoppuka, første renn, direkte på NRK1 klokka 17.15

OBERSTDORF (Dagbladet): Hoppere fra Østerrike har gått til topps i Hoppuka de sju siste åra.

- Det er et helt ubegripelig antall seire på rad, sier Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen. Han håper at norske hoppere kan melde seg på i sammendraget når den 64. Hoppuka starter i Oberstdorf  i dag.

Trener Alexander Stöckl og hans sju utvalgte menn har vært på plass i den tyske hoppukebyen siden søndag kveld. Og de har absolutt ingen planer om å være turister. I går kveld kvalifiserte alle seg til dagens renn.

Sist en nordmann vant Hoppuka, var Anders Jacobsen i 2007. Året etter gikk Janne Ahonen fra Finland til topps. Siden har østerrikerne dominert konkurransen totalt.

Nå handler det om å skremme vekk spøkelset som har ridd de andre nasjonene som en mare.

Godt system - Grunnen til at det er blitt sånn, er en kombinasjon av flere ting. Østerrike har et svært godt system for å utvikle hoppere. Det ligger enorm kompetanse ved skigymnaset i Stams, sier Bråthen.

- Vi må heller ikke glemme at i den perioden Østerrike har vært dominerende, så har Tyskland vært borte fra kartet. Finland har ligget nede, og Norge har vært dårligere enn vi bør være.

Men nå ser sportssjefen konturene av en ny storhetstid. Siden Alexander Stöckl ble ansatt i 2011, er det blitt jobbet med å lage en norsk utgave av det østerrikske systemet.

Bredde i toppen Denne sesongen ser vi resultatet. Nordmennene angriper som en geriljatropp. Er det ikke den ene, så er det den andre som kan vinne. Bredden i troppen har aldri vært større.

Kenneth Gangnes ligger på tredjeplass i verdenscupen sammenlagt. På de neste plassene følger Johann André Forfang og Daniel-André Tande.

- Vi bør kunne kjempe om sammenlagtseieren, sier Bråthen, som mener Norge aldri har hatt et bedre lag i Hoppuka. Onsdag 6. januar - etter det siste rennet i Bischofshofen i Østerrike - vet vi utfallet.

Arne Scheie kommenterte Hoppuka for NRK 42 ganger. Også som pensjonist følger han nøye med, men han er usikker på hvor beste nordmann står.

- I Hoppuka må du ha åtte gode hopp. Norge har et bra lag. Likevel må jeg være så ærlig å si at Severin Freund og Peter Prevc er de største favorittene. Østerrike kommer også helt sikkert til å ha en hopper med i sammendraget, sier Scheie til Dagbladet.

Høydepunktene Han rangerer Jacobsens triumf i 2007 som et av høydepunktene, sett med norske øyne. Sigurd Pettersens hopp på 143,5 meter i Oberstdorf i 2003 mener han er det beste enkelthoppet.

NRK-LEGENDE:  Arne Scheie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NRK-LEGENDE: Arne Scheie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det var så uventet. Og Pettersen har fortsatt bakkerekorden, påpeker han.

Pettersen vant Hoppuka det året. Totalt har nordmenn gått til topps ti ganger. Den største prestasjonen står Bjørn Wirkola for. Han vant i 1967, 1968 og 1969.

Ingen norsk stjerne Norges siste vinner - Jacobsen - følger Hoppuka for NRK radio og TV i år. Han ser ikke at Norge har en stjerne som skiller seg ut, men at flere kan melde seg på i sammendraget.

Det tidligere hoppesset sier:

- Jeg tror ikke Østerrike fortsetter seiersrekka. Hvis det skulle være noen, så må det være Gregor Schlierenzauer. Men det virker som om han har mistet touchen.

Det viste ikke minst gårsdagens kvalifisering.

- Hvem anser du som den beste norske hopperen?

NRK-EKSPERT:  Anders Jacobsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NRK-EKSPERT: Anders Jacobsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Johann André Forfang er den som er nærmest å være stabil. Daniel-André Tande har hatt de råeste hoppene, analyserer Jacobsen.

- Hvordan er det egentlig å vinne Hoppuka?

- Stressende, skummelt og deilig. Du får oppmerksomhet for noe du er flink til. Det er deilig.

PS: Siste rapport fra arrangøren sier at det er ventet 25 500 tilskuere til dagens renn i Schattenbergbakken i Oberstdorf.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media