SLÅSS OM PLASS I HOPPUKA: Halvor Egner Granerud. Foto: NTB scanpix
SLÅSS OM PLASS I HOPPUKA: Halvor Egner Granerud. Foto: NTB scanpixVis mer

Hoppuke-drama:
- Rar stemning

Halvor Egner Granerud (22) og Marius Lindvik (20) kjemper om den siste plassen i Hoppuka.

ØYER (Dagbladet): Trener Alexander Stöckl presenterte i ettermiddag det norske laget til Hoppuka i Tyskland og Østerrike. Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Robert Johansson, Anders Fannemel, Andreas Stjernen og Robin Pedersen er klare. I tillegg skal Halvor Egner Granerud og Marius Lindvik kjempe om den sjuende og siste plassen.

Mann-til-mann-duellen vil finne sted på Lillehammer i kveld og i morgen. For de to hopperne det gjelder handler det nå om «himmel eller helvete». Å få delta i Hoppuka, eller sitter foran TV-en i Norge og se på, er stor forskjell.

- Det blir en rar stemning i en sånn situasjon, erkjenner Granerud overfor Dagbladet. Vi møter ham rett etter en middag på Nermo Hotell på Øyer.

SLÅSS OM PLASS I HOPPUKA: Marius Lindvik. Foto: NTB scanpix
SLÅSS OM PLASS I HOPPUKA: Marius Lindvik. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi skulte litt på hverandre under middagen, og så hvor mye den andre spiste. Jeg prøvde å gjøre det med litt glimt i øyet, men det blir en intens situasjon. Du vil jo helst konkurrere med utlendinger og ikke lagkamerater, sier Granerud.

- Det blir spennende. Jeg skal prøve å ha fokus på arbeidsoppgavene og håper på det beste, påpeker Lindvik.

Ingen overraskelser

Stöckls uttak var ikke veldig overraskende: 22 år gamle Robin Pedersen fra Mo i Rana kommer inn fordi han hoppet inn en ekstra kvoteplass under kontinentalcupen i Finland denne helga. Tradisjonen tro er hoppukeplassen da din.

Robin er for øvrig sønn av den tidligere hopperen Trond Jøran Pedersen.

De neste 24 timene blir svært spennende for Granerud og Lindvik. Stöckl forteller at han ikke har klart å skille dem under samlingen på Lillehammer denne uka.

- Ingen har vært stabile nok. De har ikke hoppet opp mot sitt beste. Jeg håper de forbedrer seg. Det blir press. Men ønsker du å være med må du takle press. Sånn er det i konkurranse også.

Granerud er den mest meritterte av ham og Lindvik. Denne sesongen ligger han på 21. plass i verdenscupen, mens Lindvik er nummer 34. Førstnevnte har vært i slike dueller før. Han har absolutt ikke til hensikt å gi sistnevnte gratis hjelp.

- Det er ikke sånn at jeg har planer om å overøse ham med mine erfaringer det neste døgnet. Såpass egoistisk må jeg være. Men det er ikke sånn at jeg vil sabotere ham heller, eller drive med skitne trist, forteller Granerud.

KLARE FOR HOPPUKA: Alexander Stöckl (t.v.) tar med sju utøvere til Hoppuka. Seks av dem er klare. Fra venstre: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Robert Johansson, Andreas Stjernen, Robin Pedersen og Anders Fannemel. Halvor Egner Granerud (ytterst til høyre) må vente et døgn før han eventuelt blir klar. Foto: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet
KLARE FOR HOPPUKA: Alexander Stöckl (t.v.) tar med sju utøvere til Hoppuka. Seks av dem er klare. Fra venstre: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Robert Johansson, Andreas Stjernen, Robin Pedersen og Anders Fannemel. Halvor Egner Granerud (ytterst til høyre) må vente et døgn før han eventuelt blir klar. Foto: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

- Hvordan vil det være å se Hoppuka hjemmefra?

- Det blir i så fall en ganske rar jul. Selv om vinteren har vært trå, synes jeg resultatene har vært OK. Jeg ligger på 21. plass i verdenscupen, det er ingen krise. Må jeg sitte hjemme, vil det være bittert.

Mens Granerud har vært i Hoppuka tidligere, vil det være en ny erfaring for Lindvik.

- Jeg har veldig lyst til å delta. I tillegg til OL er det store målet å komme dit. Da må jeg ta de riktige valgene inn mot øktene, sier han.

Første konkurranse i Hoppuka starter i tyske Oberstdorf 30. desember. I år arrangeres den for 67. gang.

- Kult

- Dette blir ekstremt kult. Jeg har ikke helt sett for meg hvordan det blir. Men jeg skal gjøre mitt beste når jeg kommer dit, sier Robin Pedersen.

- Var det sjokkerende å bli tatt ut?

- Nei, jeg har hele tida sett på det som en reell mulighet. Men ting må klaffe. Og det har det gjort i starten av denne sesongen. Målet for sesongen er å levere skihopp i verdensklasse, sier han ubeskjedent.