Hoppuke-sjokk

Klemens Muranka (26) har testet positivt for covid-19. Nå er det klart: Ingen polske hoppere får delta i åpningsrennet i Hoppuka. - Veldig trist, sier Alexander Stöckl.

PREGET: Landslagssjef Alexander Stöckl utenfor hotellet i Oberstdorf der de norske og polske hopperne bor. Foto: Geir Olsen / NTB
PREGET: Landslagssjef Alexander Stöckl utenfor hotellet i Oberstdorf der de norske og polske hopperne bor. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 69. utgaven av Hoppuka har fått sin første positive coronatest. Klemens Muranka testet positivt da han og de andre polske hopperne kom til Tyskland i helga.

Det var lenge usikkert hva som ville skje. Men mandag formiddag ble det klart:

Nå får ingen polske hoppere delta i åpningsrennet i Oberstdorf, som starter med kvalifisering i ettermiddag.

TESTET POSITIVT: Klemens Muranka. Foto: NTB
TESTET POSITIVT: Klemens Muranka. Foto: NTB Vis mer

- Det er veldig trist. Jeg synes synd på det polske laget. Vi vet hvor mye jobb de har lagt ned i forkant av sesongen, og spesielt Hoppuka, for å kjempe om seieren, sier Norges trener, Alexander Stöckl.

- Dette synes jeg er veldig trist, sier den norske favoritten, Halvor Egner Granerud.

Avgjørelsen betyr at en av hans argeste rivaler i Hoppuka, Kamil Stoch, kan glemme sammenlagtseieren, selv om han skulle få delta i de tre siste rennene.

STERKT LAG: Polen har et meget sterkt lag. Her er gutta som tok lagbronse i skiflygings-VM tidligere i måneden. Fra venstre: Piotr Zyla, Andrzej Stekala, Dawid Kubacki og Kamil Stoch. Foto: NTB
STERKT LAG: Polen har et meget sterkt lag. Her er gutta som tok lagbronse i skiflygings-VM tidligere i måneden. Fra venstre: Piotr Zyla, Andrzej Stekala, Dawid Kubacki og Kamil Stoch. Foto: NTB Vis mer

Den positive testen ble kjent i går ettermiddag. Polakkene bor på det samme hotellet som nordmennene i Oberstdorf, men har ikke vist seg i løpet av hele formiddagen. Avgjørelsen er en katastrofe for den hoppgale nasjonen. Tyske helsemyndigheter definerer alle de polske hopperne som nærkontakter av Muranka.

- Vi beklager veldig avgjørelsen. Men våre helseorganer hadde ikke noe annet valg enn å beskytte de andre utøverne. Etter myndighetenes beslutning kan vi ikke la det polske laget starte i Oberstdorf, sier Florian Stern, generalsekretær for arrangementet i Oberstdorf.

HOPPUKA I GANG: Halvor Egner Granerud med favnen full av nye hoppdresser i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB
HOPPUKA I GANG: Halvor Egner Granerud med favnen full av nye hoppdresser i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Hoppverden rystes av nyheten mandag formiddag:

- Polen har vært veldig sterke de siste åra og vunnet flere ganger. De har et veldig godt utgangspunkt. Og så får de ikke lov til å delta på grunn av slike årsaker. Det er kjipt, sier Stöckl.

- Med tanke på hele hoppfamilien, er det sikkert en riktig avgjørelse. Myndighetene har brukt mye tid. Muranka testet positivt i går. Jeg tror de har brukt hele natta til å bestemme seg for hvilke valg de skulle ta. Dette er et tap for hele hoppfamilien.

Hva som skjer resten av Hoppuka er foreløpig uklart. Polakkene må nå gjennom nye tester.

Ifølge covid-protokollen til FIS skulle Muranka og romkameraten Andrzej Stekala gå i karantene etter den positive testen. Nå har tyske helsemyndigheter bestemt at hele laget ikke får være med i det første rennet.

ØNSKER KOMMENTARER: Alexander Stöckl intervjues av polske medier utenfor hotellet i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB
ØNSKER KOMMENTARER: Alexander Stöckl intervjues av polske medier utenfor hotellet i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Jeg regner med at dette er det riktige å gjøre hvis myndighetene har falt ned på det, sier Granerud.

- Jeg støtter den helsemessige avgjørelsen. Og det er det som er det viktigste. Men det vil bli et stort savn, sier han.

Etter Oberstdorf venter renn i Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen.

Saken oppdateres!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer