- Hører hjemme i middelalderen

Wenger angriper FIFA etter den engelske VM-fiaskoen.

VIL AT FIFA-MEDLEMMENE FRATAS MAKT: Arsene Wenger vil overlate mer til datamaskiner og mindre til FIFAs styremedlemmer i tildelingen av VM. Foto: REUTERS/Miguel Vidal
VIL AT FIFA-MEDLEMMENE FRATAS MAKT: Arsene Wenger vil overlate mer til datamaskiner og mindre til FIFAs styremedlemmer i tildelingen av VM. Foto: REUTERS/Miguel VidalVis mer

(Dagbladet): Arsenal-manager Arsene Wenger medvirket selv i den engelske kampanjen for å få VM i 2018.

Men verken en sterk søknad, brannslukking eller smisking var tilstrekkelig: England var den minst populære kandidaten av alle, og røk ut ved første anledning med bare to stemmer.

I stedet vant Russland med overveldende støtte.

Arsene Wenger stempler hele tildelingsprosessen som utdatert og moden for skraphaugen. I framtida ønsker han at FIFA går mer vitenskapelig til verks når de avgjør hvem som skal få arrangere VM.

- For meg virker det som en middelaldersk måte å avgjøre det på. Tekniske kriterier bør veie mye tyngre enn menneskelig skjønn. Man kan for eksempel ha 100 ulike kriterier som vektlegges forskjellig, mate det inn i en datamaskin og få svaret på hvem som er den beste kandidaten, sier Wenger ifølge The Guardian.

Lobbyvirksomhet
Nå har det i stedet vært noen intense siste dager i Zürich, der de ulike delegasjonene har hentet inn store og tunge navn for å kaste glans over egen kandidatur, i tillegg til å logre lydig for korrupsjonsmistenkte FIFA-medlemmer.

England satte for eksempel både David Beckham, Prins William og statsminister David Cameron på jobben med å overbevise  visepresident Jack Warner til å stemme på dem.

Warner skal ha sett David Beckham rett i øya og lovet å stemme på dem - uten å holde ord.

- Det virker ikke riktig i dagens moderne samfunn at folk må dra dit for å lobbyere, og si «vær så snill å tro på oss». Jeg vil gjøre det mer teknisk, sier Wenger.

STAKK AV MED SEIEREN:FIFA-president Sepp Blatter kunne i går kveld gratulere Russlands statsminister Vladimor Putin med VM i fotball i 2018. Foto:  EPA/KURT SCHORRER EDITORIAL
STAKK AV MED SEIEREN:FIFA-president Sepp Blatter kunne i går kveld gratulere Russlands statsminister Vladimor Putin med VM i fotball i 2018. Foto: EPA/KURT SCHORRER EDITORIAL Vis mer

England kom best ut av FIFAs vurdering av både infrastruktur og økonomi. Det holdt likevel bare til å få to stemmer, noe mange tolker som en reaksjon på korrupsjonsavsløringene BBC og Sunday Telegraph kom med like i forkant av avstemningen.

President Sepp Blatter skal ha snakket om «den ondskapsfulle pressen» foran de 22 FIFA-medlemmene med stemmerett, like i forkant av avstemningen.

- Jeg er veldig trist
Lederen for Englands søkerkomité, Andy Anson, mener England like gjerne kunne spart seg de 30 millionene de brukte på rapportene om blant annet infrastruktur.

- For meg er den største skuffelsen at vi åpenbart hadde den beste søknaden, teknisk og økonomisk. Alle forteller meg at vi hadde den beste presentasjonen. David Dein (internasjonal direktør for søknaden), David Cameron, David Beckham og Prins William så folk i øynene og ba dem om deres stemme. «Ja», var svaret. Jeg vet ikke hva mer vi kunne gjort, sier han.

Skuffelsen var enorm i England i går, og britisk aviser har i dag vanskelig for å holde tilbake i sine antydninger om at noe muffens har foregått.

Wenger synes synd på alle de som har stått på for å sikre England det første VM-sluttspillet siden 1966.

- Jeg er veldig trist, for jeg støttet kampanjen så godt jeg kunne. Jeg har trist på vegne av dem i England som brenner for fotball. Jeg tror ikke FIFA er klar over hvor mye det betydde for folk her. Jeg så med egne øyne hvor hardt folk jobbet for dette, og de gjorde en ufattelig god jobb, sier Arsenal-manageren.

KRYSSET FINGRENE FORGJEVES: England kom best ut av FIFAs vurdering av både infrastruktur og økonomi. Men lederen for den engelske søkerkomiteen, Andy Anson, måtte likevel se at deres søknad var den minst populære blant FIFAs styremedlemmer. Foto:   AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
KRYSSET FINGRENE FORGJEVES: England kom best ut av FIFAs vurdering av både infrastruktur og økonomi. Men lederen for den engelske søkerkomiteen, Andy Anson, måtte likevel se at deres søknad var den minst populære blant FIFAs styremedlemmer. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES Vis mer