Hører Oslo likevel på Norvald?

Idretten nær tap i OL-avstemningen, men valgvinden kan ha snudd.

STØRST TROVERDIGHET:  Idrettsbevegelsen har slitt med å få fram hvor samlet den er i OL-spørsmålet. For uansett hva fellesskapet til slutt  mener om nytten av disse lekene, er det folkeidrettens talsmenn som for eksempel Norvald Mo som har de mest troverdige argumentene på ja-siden. FOTO: Anette Karlsen / Scanpix.
STØRST TROVERDIGHET: Idrettsbevegelsen har slitt med å få fram hvor samlet den er i OL-spørsmålet. For uansett hva fellesskapet til slutt mener om nytten av disse lekene, er det folkeidrettens talsmenn som for eksempel Norvald Mo som har de mest troverdige argumentene på ja-siden. FOTO: Anette Karlsen / Scanpix.Vis mer

I SISTE LITEN ser det ut som om Oslos egne innbyggere likevel kan si ja til vinter-OL 2022. Et klart ja-flertall i skolevalgene denne uka (64 - 36) med hele 77 prosent valgdeltakelse, blir i dag fulgt opp av en InFact gallup for VG der stemningen er snudd på to uker. Mens tallene da var 46 mot 41 til nei, er de nå et klart 48,5 mot 40,7 i favør ja-siden.

Den siste tida har imidlertid OL-søknaden sett ut som en forspilt mulighet. For de sentrale idrettslederne kom denne negative utviklingen som en stor overraskelse. For et par måneder siden pekte alle piler oppover for byens OL-planer:

•• På idrettsbevegelsens ledermøte i juni sa resten av Idretts-Norge et enstemmig samlet ja.
•• Meningsmålingene i Oslo viste et positivt flertall med en sterk entusiasme for lekene blant de yngste velgerne.
•• Regnestykket for idrettsfesten hadde passert den første revisjonen på en måte som ga grunn til å tro at OL-drømmene denne gangen ikke ville bli stoppet av statens regnemestere på samme brutale vis som Tromsøs budsjett.
•• Oslo ble internasjonalt sammen med München ansett som favoritt til å få vinter-OL 2022.

Hvordan kunne slike fordeler bli forspilt på hjemmebane?

MYE fordi Norvald Mo foreløpig ikke var blitt kjørt fram som Ja-sidens mest troverdige argument. Norvald Mo? Hvem er nå det?

Denne 60 år gamle valgte lederen av Oslo Idrettskrets var definitivt ikke i fokus da den private kjendisaksjonen med sine velkjente fjes stilte seg opp til fotografering på Bislett forleden for å overbevise tvilerne om at et OL er tingen for å sikre hovedstadens framtidige lykke. Norvald er på tross av langvarig sentral tjeneste i politikk og fagforening sjelden å se på TV og i avisene. Likevel er han bildet på det som burde telle mest når norsk idrett forsøker å overbevise fellesskapet om at 25 milliarder til et OL egentlig er en bra investering for samfunnet.

For den trauste trimmeren Norvald Mo fra løpegjengen hos Stovnerkameratene i Groruddalen er med sin medfødte vestlandsdialekt og sitt forsiktige vesen i ett og alt den norske folkeidrettens trofaste mann.

DA han til slutt følte seg sikker på at et vinter-OL i Oslo var det beste som kunne skje for å få et lokalt løft for hverdagsidretten i hovedstaden, ble det sett på som en avgjørende sier for OL-entusiastene.

Norvald er også talsmannen for alle landets idrettskretser, og kan mer enn de fleste om hva som skal til for å nå målet om en sunn, nasjonal idrett; altså vann i svømmebassengene Norge rundt. Da er det ganske ironisk at han de siste ukene har måttet bruke lokalavisenes lesebrevspalter for å fortelle at det nettopp er breddeidretten i Oslo som mer enn de fleste andre ønsker å få til den planlagte OL-festen.

At idrettsbevegelsen lenge ikke har klart å få fram hvor samlet den egentlig står bak disse lekene, er en gåte. Først da meningsmålingene antydet riv på første hinder for OL-søknaden, kom mobiliseringen internt. Som for eksempel at Trøndelag; selv kjernen i den suksessrike norske vinteridretten, stilte seg fullt bak Oslos forsøk.

LIKE gåtefullt er det ikke at Norvald Mo stemmer ja. Han ser at lekene både er brekkstangen for å vippe på plass mange av de anleggene byen mangler for å ta imot Oslos raskt voksende unge befolkning og gi den frivillige idretten en ny større generasjon av utøvere og ledere . På samme vis som den gamle skolebyen Lillehammer gjennom OL 1994 radikalt styrket seg som et moderne sport -og kunnskapsentrum, vil idretten i hovedstaden få et avgjørende løft i årene før og etter 2022.

Slik stemmer Norvald bare et naturlig ja til det som er den kjente norske idrettsmodellen med en toppidrett tett forankret i den lokale breddeidretten.

NOE ganske annet er hvordan resten av fellesskapet vektlegger idrettens hverdagslige betydning. Der både regionale og nasjonale myndigheter de siste årene har tiltenkt idrettsbevegelsen bredere mål og finansiert den deretter, er selve samfunnsregnskapet for OL 2022 adskillig mer utfordrende. Det er derfor blant annet vi i Dagbladet har sagt nei.

Men nettopp fordi dette til slutt uansett blir et samfunnsspørsmål, er det i hvertfall greit å skjønne hvorfor Norvald Mo stemmer ja til OL i Oslo.