Rosenborg i Europa 2019

Horneland: - Vi må aldri slutte å drømme om Champions League

Rosenborg-trener Eirik Horneland (44) mener det må være en visjon og en drøm å komme til Champions League, men at Europa League er Rosenborgs nivå, realistisk sett.

STOR UTFORDRING: Eirik Horneland skal prøve å lede Rosenborg til Champions League for første gang siden 2007, men tror ikke det blir enkelt. Foto: Bjørn Langsem
STOR UTFORDRING: Eirik Horneland skal prøve å lede Rosenborg til Champions League for første gang siden 2007, men tror ikke det blir enkelt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bodø/Glimt - Rosenborg 2-0

Rosenborg-trener Eirik Horneland er tydelig på at klubbens mål i 2019 er å vinne serien, og helst med stil. Men på spørsmål om når det er realistisk å se Rosenborg i Champions League-gruppespill igjen, svarer han følgende:

- Det er ikke kjemperealistisk. Men det må være en visjon og en drøm. Så må vi våge å snakke om det for at det skal bli en realitet.

CL sist i 2007

Det begynner å bli lenge siden et norsk herrelag var med i Champions League-gruppespill. Rosenborg var forrige lag i 2007. Siden den gang har Rosenborg selv mislyktes i å komme seg videre fra kvalifiseringa fem ganger. I tillegg har Stabæk, Brann, Molde og Strømsgodset prøvd seg - uten hell.

- Vi må aldri slutte å drømme om det. For da kommer vi hvert fall ikke dit. Vi må våge å tro på det. De siste årene synes jeg avstanden til europeisk fotball har blitt mye større. Men sterke kollektiv kan klare å bryte seg gjennom det trange nåløyet, sier Horneland til Dagbladet.

- Hva tror du er grunnen til at avstanden opp til de beste er større?

- Ressurserne ute i Europa har vokst enormt. De har helt andre muligheter når det kommer til å plukke opp de beste spillerne. Mellomstore europeiske klubber har enorme budsjetter og ressurser. Vi klarer ikke å konkurrere på økonomi. Da må vi konkurrere på trening og den kollektive tankegangen som handler om å sette sammen et sterkt lag.

De to siste årene har Rosenborg kvalifisert seg til Europa League-gruppespill, der de kun har vunnet én av 12 kamper. I denne sesongens gruppespill ble de desidert sist i gruppe B, bak RB Salzburg, Celtic og RB Leipzig.

- Realistisk med Europa League

Klubben ambisjon - Alltid Europa - har de dermed nådd de siste årene. Men det er fortsatt et stykke unna målet fra tiden de var med i Champions League sist og årene etter. Da var målet å være topp 30 i Europa.

32 lag er med i gruppespillet i Champions League.

- Europa League er kanskje Rosenborgs nivå, og det har jo blitt en bra turnering nå, hvis du ser på lagene som er igjen i årets sluttspill...

- Realistisk sett er jeg enig i at Europa League er Rosenborgs nivå, men hvis vi slår oss til ro med det klarer vi ikke noe bedre heller. Det er ikke så lenge siden FC København og Malmö var med i Champions League. Dette er to klubber Rosenborg kan konkurrere med på gode dager, sier Horneland.

Han har for øvrig prøvd seg i Europa som klubbtrener før. I 2014 - som Haugesund-trener - tok de seg videre fra 1. kvalifiseringsrunde i Europa League, før de røk ut mot FK Sarajevo runden etter.

I 2017 skjedde det samme - videre fra første runde, før det ble over og ut runden etter. Den gangen mot Lech Poznan.

Første kvalifiseringsrunde for Champions League 2019/2020 trekkes 18. juni - kampene spilles i juli. Rosenborg må gjennom fire kvalifiseringsrunder før et eventuelt gruppespill.

PS! Dette intervjuet ble gjort før Rosenborgs serieåpning mot Bodø/Glimt søndag, der de tapte 0-2 i en svak forestilling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer