SEIERSGLIS: Da Sunderland, med Jermain Defoe (t.v.) og Fabio Borini i spissen, slo Norwich 3-0 i helga, vant de også Friendship Trophy i samme slengen. Foto: Richard Calver/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SEIERSGLIS: Da Sunderland, med Jermain Defoe (t.v.) og Fabio Borini i spissen, slo Norwich 3-0 i helga, vant de også Friendship Trophy i samme slengen. Foto: Richard Calver/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Hørt om Friendship Trophy? Dette er noen av fotballens merkeligste konkurranser

Ingen pris er for liten.

(FourFourTwo): Norwich og Sunderland hadde mer enn overlevelse i Premier League i tankene da de møttes denne helga - klubbene spilte nemlig om Friendship Trophy. Nick Moore avslører mer om fotballens mindre kjente «konkurranser».

1. Friendship Trophy De har ikke et spesielt program, og ingen bestiller en åpen buss for seiersherrene, men Friendship Trophy - tidvis omtalt som dum eller meningsløs - handler faktisk om stolthet for de to klubbene som deltar, Norwich og Sunderland.

Konkurransen stammer fra en annen tid: 1985, året da Heysel-tragedien fant sted og hooligans knyttet til Millwall gikk amok på Kenilworth Road. Da supporterne fra Wearside og East Anglia gikk sammen for å konkurrere i Milk Cup-finalen, bestemte de seg for å styre unna kaos.

Den lave plasseringen i ligaen hjalp: begge lag kjempet for å unngå nedrykk og så på turen til Wembley som en sjelden mulighet til å feste; «Mackem» og «The Canaries» minglet og drakk sammen i fornøyelse.

- Sunderland-supporterne var utrolige og alle gikk overens, det var koselig og veldig fint, uttalte Norwich-manager Ken Brown etter at laget hans hadde løftet trofeet takket være Gordon Chisholms selvmål.

På Londons undergrunnsbane sang Norwich-fansen «vi vant cupen», mens Sunderland-fansen svarte med: «vi scoret målet».

Sunderland er tittelforsvarer etter 3-0-seieren denne helga, men Norwich har vunnet flest kamper (14). Sunderland har vunnet ni ganger og fem har endt uavgjort.

2. El Capitán I Texas handler det om å «go big or go home». Hvis du viser en fotballentusiast fra Texas noe bagatellmessig som et Europa Cup-trofé, vil du få svar i ren Crocodile Dundee-stil: «Kaller du det et trofé? DETTE er et trofé», mens de triller inn en massiv kanon og begynner å skrike «YEE-HAW» mot deg.

Vi tuller bare delvis. Vinneren av MLS-kampen mellom FC Dallas og Houston Dynamo - de to storklubbene i Texas - får faktisk tildelt et flott våpen.

Kanonen har fått det vakre navnet El Capitán, og er en kopi av en howitzer-kanon fra den amerikanske borgerkrigen, et våpen som også ble brukt da Texas ble uavhengig fra Mexico. Dallas skyter faktisk med kanonen før en kamp - det blir annonsert over høyttaleranlegget for nervøse sjeler - mens stakkars Houston ikke får fyrt av kanonen på grunn av regler i forbindelse med stadionleie.

Dallas kan kalle seg Capitáns, etter å ha vunnet de tre siste kampene. Boom!

3. Brian Clough Trophy De pleide å synge «Brian Clough er et fotballgeni», og treneren forlot denne jorda med to fanskarer som avskyr hverandre og samtidig hevder udødelig kjærlighet til ham.

Uansett hvem pappa elsket mest - noe vi aldri får vite - arven hans henger i East Midlands-derbyet mellom Derby og Nottingham Forest. I 2007 ble styreledere fra begge klubbene, Cloughs familie og Brian Clough Memorial Fund enige om å opprette en offisiell turnering, Brian Clough Trophy, for når lagene møtes.

Cloughs sønn Nigel drysset litt ekstra krydder over duellen som Derby-sjef, og Rams dominerer foreløpig med åtte seire mot Forests seks (det har vært fire uavgjort, hvor alle har endt med cupseier til Derby).

Derby vant den siste kampen også, 1-0 tilbake i mars takket være Marcus Olssons scoring.

4. Billy Bly Memorial Trophy Billy Bly er en av disse fotballkarakterene hvor historien har gitt tegneserien glans. Geordie-keeperen som spilte over 450 kamper for Hull på begge sider av andre verdenskrig, drev en populær butikk med søtsaker i byen (hvor fasaden nylig ble gjenoppdaget) og pleide å servere godsaker fra disken lørdag morgen, før han dro for å stå mellom stengene.

SEIRET: Derby-spiller Richard Keogh løfter Brian Clough-trofeet som klubben vant 19. mars. Foto: Matt Bunn/BPI/REX/Shutterstock /NTB Scanpix
SEIRET: Derby-spiller Richard Keogh løfter Brian Clough-trofeet som klubben vant 19. mars. Foto: Matt Bunn/BPI/REX/Shutterstock /NTB Scanpix Vis mer

Han var notorisk fryktløs i tillegg, og mens han opererte i Bert Trautmann-æraen, hvor helse og sikkerhet ikke sto i høysetet, fullførte han en kamp med alvorlig hjernerystelse og brukket nese.

Etter at Bly hang opp hanskene i 1959, var han stamgjest på Boothferry Park fram til sin død i 1982, og var ofte å finne på parkeringsplassen hvor han delte ut sjokolade til vinneren når førstelaget spilte fotball for gøy.

Det er ingen konfekt som blir delt ut etter Billy Bly Memorial Trophy, men den årlige vennskapskampen mellom Hull Tigers og North Ferriby United gjør at navnet hans lever videre, hvor sønnen Roy deler ut trofeet. Hull er regjerende mester, etter at de vant 2-1 på Grange Lane forrige sommer.

5. Trillium Cup Det er lett å mobbe USA for «alle får en premie»-kulturen, og skylde på at meningsløse pyntegjenstander blir delt ut uten ettertanke til en myk generasjon, som ønsker månen på en pinne og er uforberedt på menneskehetens undergang.

Men hvorfor slutte å mobbe bare fordi det er lett?

Det virker som MLS-klubber ønsker å gi en skinnende pris til alle, noe som er grunnen til at cuper bestående av to lag er vanlig. DC United og New York Red Bulls slåss for Atlantic Cup; Colorado Rapids og Real Salt Lake kjemper om Rocky Mountains Cup; Chicago Fire og FC Dallas møtes i Brimstone Cup; San Jose Earthquakes spiller mot Seattle Sounders i Heritage Cup; og Portland Timbers, Seattle Sounders og Vancouver Whitecaps er en hattrrekant som kjemper om Cascadia.

Det kan hende disse kampene gjør USAs peishylle og sølvtøy-produsenter populære igjen, men det er vanskelig å holde styr på. Uansett, FourFourTwos favoritt er Trillium Cup, som har fått navnet etter statsblomsten til Ohio og samtidig er Ontarios provinsielle blomst. Den trebladede planten har vært påberopt i et forsøk på å skape temperatur i derbyet mellom de to klubbene Columbus Crew og Toronto FC, som ligger snaut 700 kilometer unna hverandre.

Det startet i 2008 etter opptrappingen av et konstant veddemål mellom ordførerne i de to byene. Columbus leder 6-2 og er regjerende mester. Neste kamp spilles i mai.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.