FÅR LANDSLAGSPLASS: Martine Ek Hagen, her fra Seiser Alm i 2013, er en av to nye damer som får landslagsplass.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
FÅR LANDSLAGSPLASS: Martine Ek Hagen, her fra Seiser Alm i 2013, er en av to nye damer som får landslagsplass. Foto: Marte Christensen / NTB scanpixVis mer

Hørt om Martine Ek Hagen og Sondre Turvoll Fossli?

Sju nye løpere inn på langrennslandslagene.

(Dagbladet): Langrennslandslagene for neste sesong er nettopp offentliggjort, og det er store endringer i troppene.

Trofaste slitere som Øystein "Pølsa" Pettersen og Tord Asle Gjerdalen er ikke lenger funnet verdig en plass på landslaget som trolig har Norges trangeste nåløye.

Finn Hågen Krogh er flyttet fra allroundlaget til sprinterne.

Faktisk har bare tre av årets mannlige landslagsløpere på allround-laget fått fornyet tillit.

Heller ikke Petter Northug er med. Han har for lengst takket nei, og vil fortsette satsingen med Coop-teamet sitt. Vibeke Skofterud har også meldt overgang til privatlag.

Niklas Dyrhaug og Pølsa går fra landslagene til Team United Bakeries, mens Gjerdalen skal ifølge TV 2 være i forhandlinger med Team Npro.

Tar fra private
Til gjengjeld kommer det flere løpere fra private lag inn på landslaget.

Chris Jespersen og Simen Østensen kommer inn på herresida, mens Kathrine Harsem hentes opp fra Team Veidekke til damelaget.

- Ja, det er til dels store utskiftinger, bekrefter Åge Skinstad.

- Vi har hentet løpere både fra private lag og fra egne rekruttlag. Dette uttaket er et signal om at vi ønsker å tenke langsiktig og at vi vil bygge opp løpere for kommende mesterskap, sier Skinstad til Dagbladet.

Derfor har langrenssledelsen også funnet rom til flere nye og spennende ansikter i de forskjellige landslagene.

To nye damer
Martine Ek Hagen er kusina til mer meritterte Heidi Weng, men har i mange år vært en lovende langrennsløper. Hagen hentes opp til landslagsgruppa fra rekruttlandslaget.

Enebakk-jenta debuterte i verdenscupen allerede i 2011, men har brukt litt tid på å slå ordentlig gjennom. Vinterens to individuelle VM-gull fra U23-VM i Val di Fiemme veide tungt når hun nå endelig  har fått seg en plass blant de aller beste langrennsjentene.

Kathrine Rolsted Harsem er en svært spennende sprinter som slo gjennom for alvor på nasjonalt nivå i år.

Sølv fra den individuelle NM-sprinten på Lillehammer i januar ble fulgt opp med sølv på lagsprinten under NM del to på Gålå i mars.

I tillegg har Harsem en 10. plass fra verdenscupsprinten i Toblach, og en tolvteplass fra Drammen fra fjorårssesongen.

Friske gutter Sondre Turvoll Fossli gjorde seg bemerket allerede i sesongåpningen på Beitostølen i november da han bokstavelig talt parkerte resten av langrennseliten på sprinten. Turvoll Fossli var raskest fra start til mål hele dagen, men sleit med å følge opp da han fikk sjansen i verdenscupen i Davos før jul.

Likevel fikk han med seg to topp-ti-plasseringer i verdenscupen etter OL, hvor sjuendeplassen fra hjemmebanen i Drammen var best.

Simen Andreas Sveen kommer fra Thoams Alsgaards privatlag, Team Leaseplan Go. Sveen meldte seg på i femmilsdiskusjonen til OL med femteplassen fra tremila i høyden i Davos før jul.

Sveen hadde også et fantastisk NM på Lillehammer i januar, med bronse fra femtenkilometeren og fjerdeplass på tremila med skibytte. Sveen tok også bronse på NM-femmila på Gålå i slutten av mars, og har bevist gjennom hele sesongen at han har mye å fare med på de lange distansene i verdenscupsammenheng.

I tillegg er Sveen en av landslagskaptein Martin Johnsrud Sundbys favoritter på hardøkter.

Det er også Simen Østensen.

Østensen har rukket å bli en veteran i langrennssirkuset. Østensen tok sammenlagtbronse i den aller første Tour de Ski-konkurransen i 2006 og 07, men har slitt med å lykkes når det gjelder som mest.

Seieren på femtenkilomteren under NM på Lillehammer sendte også Østensen inn i OL-diskusjonen, men der ble han funnet litt for lett for en plass. Når han nå får landslagsplassen tilbake etter tre år på privatlag er han en spennende mann å følge utover høsten og inn i en ny verdenscupsesong.

Lagene
Her er neste vinters landslag:

Herrer, allround:
Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Sjur Røthe, Didrik Tønset, Pål Golberg, Simen Sveen, Simen Østensen, Chris Jespersen.

Herrer, sprint:
Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal, Finn Hågen Krogh, Tomas Northug, Anders Gløersen, Sondre Turvoll Fossli.

Damer:
Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug, Heidi Weng, Celine Brun Lie, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Maiken Caspersen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Marthe Kristoffersen, Martine Ek Hagen og Kathrine Harsem.

Funksjonshemmede:
Eirik Bye, Mariann V. Marthinsen, Håkon Olsrud, Birgit Skarstein.

EN ENER INNIMELLOM: Sondre Turvoll Fossli var overlegen på Beitostølen i fjor (bildet). Nå får han sjansen til å vise hva han kan på landslaget. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
EN ENER INNIMELLOM: Sondre Turvoll Fossli var overlegen på Beitostølen i fjor (bildet). Nå får han sjansen til å vise hva han kan på landslaget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer