Karsten Warholm og Edwin Moses 400 meter hekk

Hørte aldri på advarselen

For to år siden fortalte en av sportens største legender om hva som kunne gå feil med Karsten Warholm. Det var til ingen nytte.

PASSE TÅLMODIG: Edwin Moses advarte Karsten Warholm om farene ved den teknisk vanskelige øvelsen 400 meter hekk. Det var til ingen nytte. Karsten hadde forlengst bestemt seg for å gjøre dette på sin måte. FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix.
PASSE TÅLMODIG: Edwin Moses advarte Karsten Warholm om farene ved den teknisk vanskelige øvelsen 400 meter hekk. Det var til ingen nytte. Karsten hadde forlengst bestemt seg for å gjøre dette på sin måte. FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix.Vis mer

denne distansenDET er bare litt over to år siden den store friidrettsstjernen Edwin Moses i beste mening fortalte jyplingen Karsten Warholm om alt som kunne ødelegge en karriere som hekkeløper. Da hadde den unge norske tikjemperen såvidt begynt spesialiseringen på 400 meter hekk. Persen var ennå over 48 sekunder; altså ikke bedre enn at det for de fleste hadde vært greit å høre rådene fra en legende. Moses vant alt mellom 1977 og 1987, var ubeseiret på distansen i 122 konkurranser og hadde status i sporten på linje med fenomenet Carl Lewis:

- Dette vil ta noen år, fortalte Moses til 21-åringen som stod ved siden av ham under dette tradisjonelle jordbærselskapet før Bislett Games:

- Det er bare noen få som slår til med en gang. Gutten trenger erfaring. Det er så mange ting som kan gå galt under et løp, sa amerikaneren som selv ble olympisk mester på samme alder. Så utdypet han advarselen:

- 400 meter hekk er en vanskelig øvelse. Du skal blant annet passere 10 hekker. Du kan for eksempel falle og treffe en av dem. Du kan også gjøre en feil i starten, du kan gjøre feil mellom hekkeplasseringene. Det er så mange momenter som kan gå galt, og det kommer til å gå galt, fastslo legenden med henvisning til 31 truende elementer som han mente kunne spolere seiersmulighetene på denne distansen .

Og en personlig statistikk til å bli hørt.

FOR enda en gang:

  • Edwin Moses er den eneste idrettsutøveren i verden som 122 ganger på rad i hodet sitt har drillet alt som det er mulig å gjøre feil i en slik konkurranse, bare for likevel å vinne igjen.

All denne angsten og forberedelsene før han i løp nummer 123 krasjet i den siste hekken. Det skjedde en junikveld i 1987 der Moses tapte mot landsmannen Danny Harris; forøvrig den første i friidrettshistorien som ble disket for å ha brukt partydop.

KARSTEN WARHOLM ville uansett ikke høre. Der og da på jordbærpartyet ga den unge nordmannen et glimt av hva som skulle komme. Han fortalte langt mer enn at han ivrig hadde spolt seg gjennom TV-opptaktene av den drøyt førti år eldre Moses sine løp for å se hvordan friidrettens supermann hadde løst de tekniske utfordringene på denne krevende distansen. For det Edwin Moses røpet om egen angst for å mislykkes underveis i den ti år lange seiersrekka, var jo det stikk motsatte av den idretten Karsten trodde på:

- Jeg synes løping er en veldig enkel og ordinær greie, sa han til Dagbladets reporter John Rasmussen rett etterpå, og la til:

- Og jeg synes vi skal holde det enkelt og ordinært. Vi skal ikke overanalysere så mye, men det skal være lov å være uenig i det.

- Moses snakket mye om erfaring. Tror du at analysene kommer etter hvert som man blir eldre, fulgte Rasmussen opp:

- Kanskje det. Eller så kommer jeg til å holde på at det er 31 ting man kan gjøre det bra på, i stedet for 31 måter å gjøre det dårlig på. Det får bli min styrke, svarte 21-åringen som dengang ikke var i nærheten av amerikanerens tider på distansen.

Det var tydelig, men samtidig fint sagt. Akkurat så raust som Karsten alltid er opptatt av å være. Men mest av alt sant i forhold til den grunnmuren av sunn selvtillit som idrettskarrieren hans bygger på.

Det at alt er mulig, fordi du egentlig ikke trenger å vinne alt. Du er jo uansett mye mer enn resultatene dine.

TO år seinere er det ingen tvil om at den tenkningen har vært riktig for Karsten. I løpet av denne tida har han rukket å løpe omtrent like fort som sitt store forbilde Edwin Moses, vinne EM -og VM-gull og overvinne det han måtte ha igjen av egen frykt.

Alt har skjedd på en distanse som ble helt forandret. Etter unike Moses og en 27 år gammel spesiell verdensrekord (Kevin Young 46.78 satt under OL i Barcelona 1992), hendte det nesten ingen ting før de tre pur unge løperne Aberrahhman Samba, Rai Benjamin og Karsten Warholm plutselig leverte en serie sjokktider.

DET er den endringen Karsten har tilpasset seg fortere enn Edwin Moses hadde trodd. For der det i fjor var mulig å ane at nettopp denne nye ekstreme konkurransen på 400 meter hekk presset Warholm inn i teknisk trøbbel, er den svakheten borte.

Når Karsten i kveld møter den lynraske amerikaneren Rai Benjamin for første gang denne sesongen i Diamond League-finalen i Zürich, er det uten å være redd for noe. Selv om ett år yngre Benjamin er favoritt med sin sterkere personlige rekord (47.02 fra i fjor satt i regnvær under det nasjonale universitetsmesterskapet) og sitt kanskje høyere fartspotensiale.

- I fjor var jeg veldig stresset, sa Warholm tidlig i våres før all moroa var i gang. Han hadde ikke vært fornøyd med måten han drev idrett på. Var for presset av egne forventninger.

Så tok han et fredelig oppgjør med seg selv. Snakket om hvordan det gjaldt å følge sin egen indre stemme, og la alt det gode ved å drive idrett bestemme hva som er viktigst.

Da blir det ikke så farlig å vinne.

Og slett ikke å tape.

får heller vi andre drive med sammenligninger. Friidrett er sport for sånt; mer nådeløs presis enn det meste av idrett. Ikke minst fordi vi vet eller aner at det meste også har foregått i skjul utenfor banen i denne idretten. Om ikke med Edwin Moses som har brukt livet sitt etterpå til å slåss mot doping, så med alt for mange av de som fikk store navn og resultater rundt ham.

Midt i all denne dritten løp Moses 44 ganger under 48 blank. En tredjedel av historiens 30 raskest løp er gjort av ham. Det er vilt bra, men denne lista over verdens beste prestasjoner i friidrett forteller også noe annet:

  • Bare 23 år gammel er Karsten Warholm allerede kommet tidsmessig lenger enn Edwin Moses på samme alder.

Karsten ble verdensmester som 21-åring, og løper nå like fort som den amerikanske supermannen gjorde på sitt absolutt beste. Det skiller ikke mer enn 10 hundredels rekord fram til Moses sin personlige rekord på 47.02; en rekord som Edwin satte samme dag som han fylte 29 år.

Riktignok hadde Moses prestert fire løp under 48 blank på samme alder som Warholm, men ingen av disse løpene var så raske som det Karsten har klart tre ganger denne sommeren.

NORGE har altså en friidrettsutøver som nå presterer bedre enn ett av sportens aller største navn gjennom tidene. Det er ekstremt bra, men heller ikke mer.

Karsten Warholm som idrettsutøver er derimot noe langt mer enn det som kan klokkes av og kvitteres ut etter en runde og ti hekker. Det vet han. Og det er vel derfor han like gjerne fortsetter å løpe så fort.

I hvert fall så lenge det er moro.