Reisebrev fra Tokyo

Hørte skrekkhistorier - slik er det

Dagbladet er endelig på plass i OL-byen Tokyo. Før avreise hørte vi flere historier om ting som kunne gå galt.

FULL KONTROLL: Ting gikk radig unna på Haneda flyplass i Tokyo. Foto: Bjørn Langsem
FULL KONTROLL: Ting gikk radig unna på Haneda flyplass i Tokyo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Etter å ha målt temperaturen daglig i to uker, tatt en PCR-test innen 96 timer før avreise og deretter en ny test innen 72 timer før avreise, var det spenning i lufta da «Team Dagbladet» møttes på Oslo Lufthavn før avreise til OL-byen Tokyo.

Fire journalister og én fotograf møtte opp på flyplassen tre timer før avgang, med de juli-ferske rapportene om store flyplasskøer friskt i minne.

Etter ca. én time var vi allerede ferdig innsjekket via Lufthansa, og turen til Japan gikk mer eller mindre knirkefritt - med mellomlanding i tyske Frankfurt og snaut elleve timer på flyet til Tokyo.

Det ga oss tid til å tenke over om vi hadde med alle de nødvendige dokumentene, og ikke minst om disse var signert og stemplet på riktig måte. Da vi tok coronatest på Volvat Majorstuen, hørte vi skrekkhistorier om folk som ble sendt tilbake igjen til Norge fordi de hadde fylt inn papirene med både blå og svart penn. Helt uakseptabelt må vite.

Vi landet i Tokyo rundt 14.20 lokal tid, med et fly som virket å være fullt av folk som er en del av OL-opplegget, enten som utøvere, pressefolk eller øvrige. Kanskje ikke så rart at turister glimret med sitt fravær, siden det knapt vil være tilskuere under lekene på grunn av smittesituasjonen.

Hele følget var spente på mottakelsen vi ville få i Japan. Avisoverskrifter som «Hold dere unna!» var brent inn i minnet. Ville vi bli møtt med smil og glede? Eller sinne og frustrasjon over at vi kanskje tok med oss viruset? Fordelen med å ha på seg munnbind til enhver tid, er at det kan være vanskelig å skille.

UNNTAKSTILSTAND: Journalistene ankommer hotellet i Tokyo, med munnbind. Foto: Bjørn Langsem
UNNTAKSTILSTAND: Journalistene ankommer hotellet i Tokyo, med munnbind. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Tokyo begynte sin fjerde unntakstilstand i forrige uke, som i første omgang vil vare fram til 22. august. Ifølge South China Morning Post har 59 prosent gitt uttrykk for at de ønsker at OL ikke blir gjennomført i Japan i sommer, ifølge en undersøkelse gjort av avisa Yomiuri Daily.

Først var det bare utøverne (det var blant annet noen fra Hellas og Italia) som fikk forlate flyet, før turen gikk til pressen og øvrige. Vi ble geleidet ut i en ventende buss, som kjørte oss til første «checkpoint». Allerede her var ble vi møtt av smilende japanere som viste oss nøyaktig hvor vi skulle gå. Det hadde ikke vært noen grunn til skepsisen.

I tillegg til to bevis for negativ coronatest de siste fire dagene, hadde vi blant annet med oss et såkalt «written pledge», selve OL-akkrediteringen, forsikringspapirer og tre skjemaer som måtte fylles ut på flyet. En solid bunke med dokumenter.

Under hele oppholdet må vi bruke en utfyllende app, hvor det skal legges inn daglige oppdateringer om kroppstemperatur og spyttprøver under lekene. Etter å ha vist at vi hadde registrert oss i appen på riktig måte, fikk vi en gul lapp som «bevis» på dette. Vi hadde hørt at de som ikke hadde registrert seg i appen på forhånd, ble hentet ut av køen på flyplassen (hva som skjedde deretter, sa ikke historien noe om).

VIKTIG APP: Ocha må registreres før avreise og oppdateres daglig. Foto: Bjørn Langsem
VIKTIG APP: Ocha må registreres før avreise og oppdateres daglig. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Totalt var vi gjennom 6-7 forskjellige punkter på flyplassen, der dokumentasjon og pass måtte vises om hverandre. Det gikk overraskende bra med lite kø på de forskjellige plassene.

Den største ventetida var da spyttprøven - som ble tatt i en liten bås - skulle analyseres (ikke lov med foto på området). Det var viktig at det ikke var skum eller blod(!) i denne, og skikkelig nesedrag for å få fylt opp angitt mengde var ikke innenfor.

Etter 2,5 timer fikk vi kjenne på varmen utenfor flyplassen hvor vi ventet på bussen som skulle ta oss til pressesenteret, før vi måtte ta hver vår taxi i 30-40 minutter til hotellet på grunn av smittevern (selv om vi nettopp hadde vært fem mann i samme heis ut fra flyplassen, etter å ha blitt geleidet dit av en OL-ansatt).

PÅ PLASS I TOKYO: Dagbladet var framme litt før 15 lokal tid. Foto: Bjørn Langsem
PÅ PLASS I TOKYO: Dagbladet var framme litt før 15 lokal tid. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Akasaka Excel Hotel Tokyu fikk mye oppmerksomhet og kritikk før OL, etter at de skrev følgende på en lapp ved hotellet heiser:

«Denne heisen er også tilgjengelig for utenlandske reisende. Vær vennlig å ikke ta heisen med japanere».

I ettertid gikk hotelledelsen ut og beklaget ordlyden. På hotellet der vi bor skal også de som er i karantene (14 dager fra ankomst) ta egne heiser som er atskilt fra resten av besøkende. Der nøyer de seg med en rød markering der det står «The First 14 days» - med en pil der det gjelder.

EGEN HEIS: Reisende som ikke har vært i Tokyo i 14 dager må holde seg i egne soner på hotellet. Foto: Bjørn Langsem
EGEN HEIS: Reisende som ikke har vært i Tokyo i 14 dager må holde seg i egne soner på hotellet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Nå må Dagbladet i karantene i tre dager, hvor vi knapt får lov til å bevege oss utenfor hotellet. Det er bare lov med arbeidsoppgaver relatert til OL på pressesenter og arenaer. Heldigvis har vi en McDonalds like utenfor bygget, så vi lider iallfall ikke samme nød som utøverne i OL-byen.

Ved første øyekast er det heller ikke slik det var i Beijing i 2008, da OL-turister ikke fikk sitte på toalettramma fordi doene var et hull i bakken.

Dette virker lovende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer