Horten bananas

Tak og vegger ristet, flagget gikk til topps, champagnekorkene smalt og jubelropene ville ingen ende ta da Horten feiret gullet til Olaf Tufte.

50-60 medlemmer av Horten Roklubb var samlet i klubblokalene ved Kanalen i Horten, og de visste å sette pris på gromgutten. Klubbformann Hans Due spratt rundt som en pingpong-ball etter at seieren var sikret. Mormor Astri Johannessen (77) trodde nesten ikke det hun så på TV-skjermen, mens ordfører Nils Henning Hontvedt beordret flagget til topps på Rådhuset.

- Dette var så spennende at jeg ikke fikk med meg alt, så jeg gleder meg allerede til å se reprisen på TV senere i dag. Det var nervepirrende, men selv om jeg er veldig glad på Olafs vegne, må jeg også si at det er litt uvirkelig, sa mormor Astri Johannessen til NTB.

Hun innrømmet at hun var litt redd underveis, særlig da det gjensto 500 meter og estlenderen Jueri Jaanson lå i teten, en halv båtlengde foran helten fra Horten.

- Nå skal vi få bløtkake. Den skal jeg ha med meg, men så må jeg se å komme meg hjem til Tufte gård for å heise flagget. Skal flagget til topps, så er det absolutt i dag, sa mormor Astri.

Inspirasjon

- Dette er den største dagen i Horten Roklubbs historie. Det hersker det ingen tvil om. Det er også en enorm inspirasjon for alle oss som bruker all fritid her i klubben. For alle de unge medlemmene våre er det selvfølgelig enormt inspirerende, for de ser det er mulig, sa Hans Due som er formann i Horten Roklubb.

Han hoppet og spratt rundt etter at gullet var sikret, svetten rant og telefonen ringte uavbrutt. Due førte an i seiersrusen som slo ned som et fyrverkeri i klubblokalene til roklubben i Horten, der både Due og mormor har fulgt Olaf Tufte siden han var liten gutt og satte seg i en konkurransebåt for første gang.

- Da Jaanson dro fra, satt jeg med hjertet i halsen, men mot slutten var jeg trygg på at det ville gå bra. Spurten til Tufte er det ingen som kan matche, slo klubbformann Due fast.

- Nå gleder jeg meg sammen med alle de andre klubbmedlemmene til at Olaf skal komme hjem. Vi kommer til å kjøre inn med klubbussen og hente ham på Gardermoen, og da blir det fest, stor fest, sa Hans Due.

Stort

- Denne seieren er stor for klubben, for byen og for nasjonen. Dette betyr at Horten blir satt på kartet, og akkurat nå må jeg si meg veldig takknemlig for at Olaf Tufte representerer byen vår på en så flott måte, sa ordfører Nils Henning Hontvedt til NTB.

Han var selvsagt på plass i klubblokalene for å følge byens store sønn til den første triumfen for Norge i årets OL.

- Olaf Tufte er et forbilde av rang. Derfor betyr denne triumfen mye også for det ungdomsarbeidet vi gjør her i Horten.

- Jeg vet også at Olaf kommer til å være den samme gutten han alltid har vært etter denne fantastiske seieren, for jeg har rodd mot ham selv. Han er bonde fra Nykirke og har beina godt plantet på jorda, sa Hontvedt.

Han var i gang med å planlegge årets byfest i Horten med en gang gullmedaljen var sikret.

- Vi satser på å samle byens befolkning til stor fest når Olaf kommer hjem. Da blir det hornmusikk og stor markering foran Rådhuset, men først skal flagget til topps, for i dag er det flaggdag i Horten. Det må vi bare slå fast, sa ordfører Nils Henning Hontvedt i Horten til NTB.

(NTB)

SÅ GLAD: Formann i Horten Roklubb, Hans Due, strekker seg i full lengde når Olaf Tufte tar gullet.
SKÅL! Hans Due (t.h.), formann i Horten Roklubb, skåler med ordfører Nils Henning Hontvedt. Mormoren til Olaf Tufte ser litt mer skeptisk ut.