TØFF LINJE: Daglig leder i Sarpsborg 08, Terje Nicolaysen, har nok å gjøre på kontoret. Ved et opprykk i kveld blir det ingen lønnsfest i klubben. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
TØFF LINJE: Daglig leder i Sarpsborg 08, Terje Nicolaysen, har nok å gjøre på kontoret. Ved et opprykk i kveld blir det ingen lønnsfest i klubben. Foto: John T. Pedersen /DagbladetVis mer

- Hos oss tjener ingen mer enn 30 000 i måneden

Sarpsborg-spillerne må jobbe ved siden av fotballen - selv om de rykker opp.

|||• Direkte kl. 19.35: Følg opprykkskampen og diskutere lagene i fotballstudio

SARPSBORG (Dagbladet): I dag kan Sarpsborg 08 rykke opp i Tippeligaen. Klubben kommer til å stå på en knallhard  lønnslinje der spillerne må jobbe i tillegg til fotballen.

I nabobyen Fredrikstad brenner det under beina på spillere, trenere og støtteapparat. Det tidligere så stolte fotballaget må spille i Adeccoligaen neste sesong.

I Sarpsborg rister folk på hodet over den høye champagneføringen i klubben. Det snakkes om at en profil som Raymond Kvisvik har ei årslønn på 1,8 millioner kroner.

— Dette kan våre spillere bare drømme om. Vi er en klubb fra arbeiderklassen. Her ønsker vi ikke overbetalte stjerner. Alle skal tjene likt, sier Terje Nicolaysen, daglig leder i Sarpsborg 08.

Viktig dag
Nicolaysen uttaler seg til Dagbladet på den viktigste fotballdagen i Sarpsborgs snart tusenårige historie. I kveld møter byens sensasjonsgutter Kongsvinger i den avgjørende kvalikkampen på Gjemselund. Vinneren er klar for Tippeligaen.

I begynnelsen av sesongen hadde Sarpsborg 13 profesjonelle spillere i stallen. Så rammet det økonomiske tordenskrallet. Spillerne gikk med på å gå ned ti prosent i lønn og si fra seg bonusene.

I dag er det to profesjonelle spillere igjen. Til neste år blir tallet null — uansett hva som skjer. Spillerne må jobbe ved siden av fotballen.

— Hos oss tjener ingen mer enn 30.000 kroner i måneden, forteller Nicolaysen.

— Jeg håper at spillerne kan få tilbake lønna de sa fra seg og som står i de opprinnelige kontraktene. Det betyr en innkomst på cirka 35.000 kroner for de best betalte. Noe mer kan ingen regne med fra klubben.

Uhygge
Filosofien til Sarpsborg 08 er at alle spillerne skal tjene nesten likt. Store lønnsforskjeller skaper uhygge, lyder omkvedet.

Spissen Martin Wiig scoret 15 mål i Adeccoligaen denne sesongen. I tillegg til fotballen jobber han med vanskeligstilte barn. Det har han godt av å fortsette med — selv om det blir spill i Tippeligaen — ifølge den daglige lederen.

— Andre jobber som lærere, i en bowlinghall eller på G-sport. Jeg tror det bare er sunt. De slipper å tenke fotball 24 timer i døgnet, sier Nicolaysen.

— Hvordan skal dere lokke til dere wonderboys fra andre deler av landet med denne filosofien?

— Klubben kan tilby en flott by med trygge rammer. Vi vil satse på unge gutter i utvikling. Sarpsborg 08 har 16 samarbeidsklubber. Mye av rekrutteringen finner naturligvis sted her.

Elleve millioner
Sarpsborg 08 får neste år et budsjett på elleve millioner kroner.

— For oss er det uaktuelt å bruke penger vi ikke har. Pr. 31. august hadde vi en gjeld på fire millioner kroner.

Men egenkapitalen er positiv. Derfor får vi ikke problemer med lisenskravet, sier Nicolaysen.

— Er du skremt av de sportslige og økonomiske problemene i Fredrikstad?

— Jeg vil ikke si noe negativt. De får ordne opp selv. Vi ønsker dem lykke til. Og hvem vet: At de har lyktes med mye her i Østfold, har kanskje inspirert oss også.

— Hva hvis dere slår Kongsvinger sammenlagt: Får dere råd til en opprykksfest?

— He, he — fest blir det. Det lokale Quality-hotellet stiller lokaler til disposisjon. Et bryggeri sørger for drikke. Sponsorer legger også 75 000 kroner i potten. Det er grunn til å ta en fest. Det er mange som har blødd for drakta, sier Sarpsborg-lederen.

JOBBER MED VANSKELIGSTILTE BARN: Martin Wiig, Sarpsborgs toppscorer med 15 mål i Adeccoligaen, har jobb ved siden av fotballen. Her scorer han mot FFK. 
Foto: ARNT E. FOLVIK
JOBBER MED VANSKELIGSTILTE BARN: Martin Wiig, Sarpsborgs toppscorer med 15 mål i Adeccoligaen, har jobb ved siden av fotballen. Her scorer han mot FFK. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer