TOK ANSVAR: I Stabæk sørget spillerne for å kompensere for Jan Jönssons manglende kjeftbruk, ifølge Daniel Nannskog. Det burde de klart også i Rosenborg, sier den gamle toppscoreren. 
Foto: Marit Hommedal  / SCANPIX
TOK ANSVAR: I Stabæk sørget spillerne for å kompensere for Jan Jönssons manglende kjeftbruk, ifølge Daniel Nannskog. Det burde de klart også i Rosenborg, sier den gamle toppscoreren. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer

- Hos oss var det spillerne som sto for skrikingen

Nannskog om Iversens kritikk av Jan Jönsson.

(Dagbladet): For snill, for ettergivende og for lite autoritær.

Det er kjernen i Steffen Iversens kritikk mot Jan Jönsson i Adresseavisen i dag - der den pensjonerte RBK-spissen hevder at svensken mistet kontrollen på spillergruppa.

- Han er rett og slett for snill. I løpet av en hel sesong var det ikke en eneste spiller som fikk kjeft. Verken på trening eller i kamp, sier Iversen.

- Trenger sterke folk rundt seg
Daniel Nannskog hadde Jönsson som trener i Stabæk gjennom fem sesonger. Sammen opplevde de stor suksess, med seriegullet i 2008 som høydepunktet.

Men Nannskog tror ikke Jönsson var stort annerledes den gangen enn nå.

- Litt snill er vel Janne. Han overlater en god del ansvar til spillergruppa, og trenger noen sterke personligheter rundt seg som hjelper til på det området (med kjefting, journ.anm.). Det hadde vi i Stabæk. Mike Kjølø, Christian Keller, Jon Knudsen, meg selv - det var mange som sto fram og sa «faen, nå må vi skjerpe oss» når det var dårlig kvalitet på treningen. Det tror jeg var bra for Janne. Mange tok ansvar på treningene, og der tror jeg at han kan bli bedre, sier Nannskog til Dagbladet.

Samtidig er han opptatt av at trenerteamet må utfylle hverandre. Om hovedtreneren ikke er den høylytte, strenge typen, mener han assistenttreneren må kunne trå til når det kreves.

I Rosenborg er det Trond Henriksen som har vært Jönssons assistent.

- Når jeg hører hva Steffen har sagt, lurer jeg på hva den andre treneren har gjort. Har han komplettert Janne, eller har han vært stille og gått rundt og samlet kjegler? For meg handler assistenttrenerens rolle om å trøkke til litt, særlig hvis hovedtreneren er av den rolige typen. Hvis heller ikke han har gjort det, virker det ikke som en bra kombinasjon, sier Nannskog.

Kunne tenne til
- Hadde dere en tøff assistenttrener i Stabæk?

- Vi hadde Petter Belsvik, men vi hadde spillere som var tøffe og som stilte jævla høye krav. Vi skrek til hverandre på treningene, og dermed ble det en perfekt kombinasjon. Vi var et lag som tok ekstremt mye ansvar. Kanskje de personlighetene mangler i spillergruppa til Rosenborg. I intervjuet med Iversen høres det ut som det var en slags konkurranse mellom spillerne og Jönsson: Han er svak, så da sluker vi ham.

- Hvordan opplevde du Jönsson som trener?

- For meg var han en veldig bra trener, en sånn type som jeg ville ha. Men det krevde som sagt også at han hadde de riktige typene i spillergruppa. Ut fra det Steffen sier, virker det som RBK-spillerne ikke har tatt det egenansvaret man må ta. Spillerne må for faen ta et ansvar selv, selv om treneren kanskje ikke er så tøff som man er vant med.

- Kunne Jönsson bli sint i Stabæk?

- Absolutt. Jeg har hørt ham skrike jævla mye. Det hendte ikke alltid, men når det først skjedde, var det skikkelig. Han var ikke helt temperamentløs. Det kom noen ordentlige salver iblant, sier Nannskog.

RBK-kaptein Mikael Dorsin sier at Iversens uttalelser til Adresseavisen får stå for hans regning.

- Spillerne har ulike oppfatninger også, Steffen får stå for det han sier.

- Var Jönsson for snill?

- Det vet jeg ikke. Det er alle sitt ansvar å få opp temperaturen, både spillere og ledere. Lederen har det øverste ansvaret, og det er vel derfor Janne måtte gå. Vi fikk ikke resultatene vi ville ha, samtidig som de ikke var katastrofale. Men at treneren måtte gå var det ikke spillerne som bestemte, sier Dorsin til Dagbladet.

• Tippeligaens mest positive trener? Hør Jan Jönsson i aksjon på treningsfeltet i 2008.

Jan Jönsson har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.