OPPFORDRING: Magne Hoseth oppfordrer mediene til å skrive mer positivt. Foto: NTB Scanpix
OPPFORDRING: Magne Hoseth oppfordrer mediene til å skrive mer positivt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hoseth slår alarm: - Vi har følelser vi også. Jeg blir trist inni meg. Verden rakner

Magne Hoseth blir trist av å se hvordan kompisen John Arne Riise blir behandlet.

(Dagbladet): De var 14 år gamle da de møttes. Ballvirtuosen Magne Hoseth og kraftspilleren John Arne Riise. To helt ulike typer, men begge hadde et enormt fotballtalent.

Etter møtet på regionssamlingen som 14-åringer fulgte de hverandre tett på respektive aldersbestemte landslag og seinere på A-landslaget, hvor de ofte var romkamerater.

Begge har skapt seg meget gode fotballkarrierer og vært mye i medias søkelys - både på godt og vondt. I perioder har det vært mye negativt. I perioder har de fått mye tyn. Så mye at det har vært helt på grensa, noe Riise reflekterte rundt i går.

Hoseth vet godt hvordan det er. 35-åringen med fortid i Molde, København, Vålerenga, Stabæk, Viking og AaFK, har blitt mye hetset i løpet av sin fotballkarriere.

Etter det store gjennombruddet med to mål i Champions League-kvalifiseringen mot CSKA Moskva i 1999, var selvtilliten stor. Det samme ble fallhøyden, og motstanderne elsket å se Hoseth mislykkes, akkurat slik tilfellet er for den hjemvendte stjerna Riise i dag.

- Alle er imot deg

I så måte vil Hoseth minne om én ting: Fotballprofilene har også følelser. Man kan være så stor man bare vil, men mengden av negativitet kan knekke ethvert menneske.

- Det er så mye fokus på enkeltindivid i mediene. Det er fokus på det negative. Det er svartmaling. Ofte går det utover de samme personene. Jeg har gått gjennom mange aviser, og ser hvor ille tendensen er. Nå er det John Arne som må gjennomgå mest, men det finnes også mange andre eksempler, sier Hoseth til Dagbladet.

- Da Erik Huseklepp vendte hjem til Brann, fikk han veldig mye ufortjent tyn. Jeg har selv opplevd det. Hvis noen påpeker ofte nok at du er dårlig og når alt som skrives er negativt, er det ekstremt tungt. Verden rakner, medgir midtbaneeleganten.

Hoseth fortsetter:

- Det føles som om alle er imot deg. Ingen støtter deg. Det er veldig tungt uansett hvor mange landskamper man har. Vi er vanlige mennesker vi også med følelser som alle andre, minner den tidligere landslagsspilleren om.

- Jeg blir trist inni meg av å se alt det negative rundt John Arne. Jeg vil ikke kalle det direkte mobbing, men han fortjener ikke så mye negativitet. Fotball er noe positivt. Det er det vi elsker å gjøre, men det blir ikke like gøy når det er sånn som det er nå.

Hoseths utfordring til mediene

Nå oppfordrer midtbaneeleganten om utelukkende positivt fokus i mediene på 16. mai, fotballens festdag.

- Hvis mediene kunne ha positivt fokus bare denne runda, hadde det vært veldig bra for fotballen. Det er min oppfordring. Jeg vet det er mange som synes det samme. Mange mener det er for mye negativitet og blir lei av det. En positiv innstilling kan gi flere tilskuere i norsk fotball, håper Hoseth.

LEI: Magne Hoseth er lei av at kompisen John Arne Riise og andre enkeltindivid får overdrevent mye tyn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEI: Magne Hoseth er lei av at kompisen John Arne Riise og andre enkeltindivid får overdrevent mye tyn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er jo slik i andre idretter. I vinteridrett, som i langrenn, er det mye mer positivt fokus rundt den som vinner, i stedet for den som skuffer. Hvorfor kan det ikke være slik i fotballen også? Hvorfor må vi i fotballfamilien leve med så mye negativitet? spør 35-åringen.

Han snakker ofte med kompisen Riise, men påpeker at dette er en generell oppfatning mer enn en støtteerklæring til hans gode venn.

- John Arne vet at jeg støtter ham. Jeg trenger ikke å ytre det i media for at han skal vite det. Dette handler ikke bare om ham, men om hele tendensen i medieomtalen av norsk fotball. Jeg er så lei svartmalingen, sier Hoseth.

- Sosiale medier gjør det ekstra ille. Det er noe dritt og forsterker det negative. Derfor bør media være sitt ansvar bevisst og fremme det positive.

Vil tilbake til Tippeligaen

Hoseth har i likhet med Riise måtte tåle veldig mye hets og kritikk. I dag spiller han i Notodden i 2. divisjon og slipper det samme kritiske søkelyset.

- Det er veldig deilig, egentlig. Jeg skulle gjerne ha spilt i AaFK sammen med John Arne, men sånn ble det. Jeg føler at jeg fortsatt kunne ha hatt mye å bidra med i Tippeligaen, men jeg stortrives i Notodden, sier Hoseth.

- Burde du få en ny sjanse i Tippeligaen?

- Jeg satser på å få det i 2018 når Notodden rykker opp. Når Leicester kan vinne Premier League, kan vi rykke opp til Tippeligaen. Alt er mulig, sier Hoseth og ler.

KOMPISER: John Arne Riise og Magne Hoseth ble kjent allerede som 14-åringer og har vært gode venner siden.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
KOMPISER: John Arne Riise og Magne Hoseth ble kjent allerede som 14-åringer og har vært gode venner siden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer