Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høstjakt er blitt pengejag

«Den store høstjakten» i norsk fotball er ikke lenger en jakt etter nye spillere. Nå er det penger og muligheten til å kvitte seg med spillere som står i fokus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ut og inn i Tippeligaen

Den mye omtalte Bosman-dommen skulle skape mer frihet for spillerne. Dårlig klubbøkonomi samt enorme lønnskostnader gjør at en «gratisspiller» ikke er like attraktiv som før. I stedet trues kommende Bosman-spillere til å skrive lange kontrakter, eller innta benken.

Lønnskostnadene kompenseres med prestasjonsrettede bonusavtaler der spillerne faktisk må spille og vise til resultater.

Begrepet «den store høstjakten» i norsk fotball er dermed på vei ut. Utfordrerne til seriemesteren gjennom 10 sesonger, Rosenborg, har ikke muligheten til å styrke lagene sine vesentlig.

- Trenger ingen nye

Dette gjør at også pengesterke Rosenborg kan ta det rolig på overgangsfronten.

- Vi trenger ingen nye. Hvis vi skal kjøpe noen, må det være Trond Fredrik Ludvigsen fra Bodø/Glimt. Nye spillere Rosenborg henter inn er tiltenkt en plass på laget, sier RBKs sportsdirektør Rune Bratseth til NTB.

- Det kan ende med at vi kjøper null spillere, sier Bratseth, uten at han på noen som helst måte er bekymret over situasjonen.

Selv har trønderne foretatt en aldri så liten intern ryddesjau, der overflødig materiale har fått beskjed om fristilling fra kontraktene.

Utfordrerne er mest opptatt med å rydde opp i økonomien. Etter et magert år med få spillersalg til utlandet er flere budsjett på gyngende grunn. I Brann har dette fått flere konsekvenser.

Tenker lokalt og billig

Lønnen blir resultatorientert, og Bosman-spillere som ikke forlenger kontraktene blir truet med benken. Så langt har Brann hentet inn Jonas Jonsson og Espen Musæus, som begge kom gratis, i tillegg til Cato Helle fra naboklubben Nest-Sotra.

- Vi vil tenke lokalt og rimelig når det gjelder nye spillere, sier sportssjef Arne Møller.

Klubber som Lillestrøm og Stabæk har hittil vært svært passive med forsterkninger. Stabæk har gitt fra seg Tommy Svindal Larsen, Petur Marteinsson, Jan Åge Fjørtoft og Richard Ackon. Og klubben har varslet at de ikke vil gjøre mye med tanke på å erstatte disse.

Start sliter stort

Nyopprykkede Start har allerede fått en tøff start. Trener Jan Halvor Halvorsen må trolig gi slipp på spillere som Tore André Dahlum, Harald Lødemel og Terje Ellingsen på grunn av dårlig økonomi.

Sørlandsklubben er nå inne i en prosess der de vurderer frigivelse av spillere og drastiske lønnskutt.

- Vi har ikke fått tid til å tenke på nye spillere til neste sesong. Vi har heller ikke avklart hva som skjer med de fire som nå står uten kontrakt, sier daglig leder Nils Sverre Ingebretsen.

Flere klubber er avhengige av å selge før de kan kjøpe. Viking håper på overgang for Hannu Tihinen til Leverkusen, men tyskerne er i tvil. I tillegg var det et kraftig nederlag at Bosman-spiller Morten Berre forlot Stavanger gratis.

(NTB-Roar Lyngøy)

Hele Norges coronakart