Høstlotto med TV-penger

Når sportslige ledere landet rundt spiller lotto med klubbpengene, viser det enten panikk eller overflod. Begge deler er dumt for norsk toppfotball.

DET ER noen år siden Moss satte standarden for norsk toppfotball, men denne uka er den tradisjonsrike fotballbyen et eneste stort utstillingsvindu for alle som vil ha panoramautsikt inn til sportens nye hverdag.

Det ser ikke så bra ut.

Etter publikumsboomen og milliardavtalen med TV 2 føler fotballedere landet rundt seg rike igjen, og slike følelser tar jo dessverre de fleste av oss på alvor.

Lederne i Moss Fotballklubb vil som alle andre kjøpe suksess.

I farten blir det mer lotto enn fotballtipping.

Tenk på et tall, sats penga, og kanskje blir klubben din trukket ut blant de heldige som får spille Tippeliga neste år.

MOSS\' håp heter John Mururi, en 26-årig kenyansk landslagsspiller som kommer fra belgiske Gent. Dette nye lykketallet var på plass på tre dager og en rotete treningskamp. I dag starter Moss høstsesongen rett bak kvalikplass for opprykk, og den sportslige ledelsen har gjort sitt lottovalg:

-  Det er helt opp til trenerteamet om han får spille, men han

vil være spilleklar på papiret, sier sportslig leder Ralph Bakken

til Moss Avis.

FOR I LOTTO er det de riktige tallene på papiret som teller. Det gjør spillet oversiktlig og lett. Særlig hvis du får hjelp av en erfaren kommisjonær:

-  Vi har ikke sett ham spille, men agenten vi bruker har levert varene sine før, forklarte Bakken til lokalavisa før tirsdagens treningskamp mot Drøbak/Frogn. Da hadde Mururi akkurat ankommet Moss, men førsteinntrykket var visst bra. På parkeringsplassen observerte sportslig leder Bakken at Mururi virket godt trent. Det rimte med agentens løfter:

-  Jeg har hørt at Mururi er god defensiv, men han har scoret rundt 15 mål på en sesong i den øverste divisjonen i Belgia; så det er ikke tvil om at han har mye å by offensivt også, utdypte Bakken til Moss Avis.

Ingen skal altså kunne si at Moss Fotballklubb gjør sine høstkjøp uforberedt.

MEN NOEN kan kanskje si at det å satse byens fotballpenger på testspilling med en ukjent kenyaner rett før høststart, virker litt stusslig.

Hvor ble det av den lokale talentutviklingen som gjorde Moss til et toppserielag fra seint på 70-tallet, det systematiske offensive spillet under Nils Arne Eggen som ga seriegull i 1987, eller gjenoppbyggingen av klubben som startet under Knut Torbjørn Eggen, før han sørget for at Fredrikstad overtok som Østfolds beste lag?

Hvilken sportslig leder kan med faglig troverdighet si at klubbens nye storsatsing er en spiller ingen har sett før denne uka, men som visstnok kan spille både i angrep og forsvar?

FOR ALL DEL: Det går an å vinne i lotto også.

Det skjer kanskje ikke så ofte i Moss som i Verdal, men muligens er John Mururi en feiende flott fotballspiller som løfter klubben tilbake til gamle høyder.

Det ville vært hyggelig for en vanligvis hardt arbeidende og trivelig fotballklubb, men ikke fullt fortjent.

For sportslig suksess fortjener bare de som tar med all sin tradisjon og kunnskap inn i både talentutvikling og spillerinnkjøp, og som former laget sitt etter et bevisst taktisk mønster.

Da først bruker klubbene menneskelige ressurser og økonomi på en måte som gir resultater både på og utenfor fotballtabellen.

NÅ ER det ekstra fristende å ta kjappere løsninger. Fordelingen av TV-milliarden gjør det enda mer attraktivt å være i Tippeligaen og den raskt økende omsetningen i sporten trigger til å ta sjanser i medgangen.

Bare i måneden etter TV-avtalen har Tippeliga-klubbene hentet inn ti nye utlendinger, slik at utenlandsandelen nærmer seg 30 %. Det tallet bekymrer landslagsledelsen fordi denne andelen betyr færre plasser i A-stallene for de yngste talentene og mindre spilletid i Tippeligaen for enkelte av U-landslagsspillerne.

LANGT VERRE er det at disse hastekjøpene speiler en klubbstyring som minner om underskuddene og de tekniske konkursene landet rundt for bare et par år siden. Da ble flere av toppklubbene reddet av lokale onkler.

Nå er det økonomiske fundamentet langt tryggere, men forventningene også mye større.

Norsk fotball er på rekordtid blitt stor industri.

Da kan ikke lederne sitte igjen i bua og spille lotto med de nye pengene.