Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM i New York

«Houdini-Magnus» berget remis etter tidsnødsdrama - anker dommen fra forrige parti

Ny Carlsen-tabbe holdt på å ødelegge alt i maraton-parti. Etter partiet røper Carlsen at han anker straffen etter å ha droppet pressekonferansen sist. 

SJAKK: Etter en rask åpning brukte Carlsen lang tid på flere enkle trekk. 25-åringen prøvde seg med noen offensive manøvre, men kom selv i akutt tidsnød inn mot første tidskontroll. Video: NTB Scanpix Vis mer

Karjakin - Carlsen 1/2 - 1/2

NEW YORK (Dagbladet): Magnus Carlsen lå dårlig an før onsdagens parti i sjakk-VM i New York. Etter sju remiser på rad tapte han på sjokkerende vis det åttende partiet mandag mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin. Etterpå stormet Carlsen rasende ut fra pressekonferansen, og stillingen var 4,5 poeng til Karjakin mot den regjerende verdensmesterens 3,5 poeng.

Dermed hadde Carlsen et voldsomt press på seg i det niende partiet for å slå tilbake etter flere tabber tidligere i VM. Samtidig måtte han spille med svarte brikker og hadde dermed en ulempe.

Magnus møtte på pressekonferanse

FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer

På hengende håret klarte Carlsen en remis i det niende partiet, som ble et maraton. Det skjedde også på dagen to år etter at han vant VM i Sotsji i 2014. Dermed leder Karjakin fortsatt med ett poeng.

I etterkant av kampen måtte både Carlsen og Karjakin til dopingkontroll og begge - også Carlsen - møtte til pressekonferanse. En Magnus Carlsen i langt bedre humør enn sist smilte og bidro velvillig med innspill under rivalens taktiske analyse.

Anker

Carlsen innrømmet likevel at han var under press.

- Det var ikke en veldig behagelig situasjon å jage. Men vanligvis er det noe jeg er i stand til å gjøre, sa Carlsen under pressekonferansen.

Sjakkgeniet fra Norge fikk også spørsmål om den store elefanten i rommet: Oppførselen under pressekonferansen tidligere i uka.

- Det er en ankeprosess underveis, så jeg burde ikke si spesielt mye, var alt Carlsen hadde å si.

Da pressekonferansen var over forsvant Magnus Carlsen umiddelbart inn på bakrommet sammen med manager Espen Agdestein, mens Sergej Karjakin sto igjen og snakket med journalistene.

Anken ble bekreftet av Agdestein etter partiet, som også fortalte at advokater var inni bildet, og at det var informasjon i saken som ennå ikke var kommet ut.

- Utrolig redning

- Magnus tok sjanser i dette partiet og var tydeligvis ute etter en stilling som ga visse muligheter. Det slo nok litt tilbake på ham. Han spilte godt og veldig skarpt, men Karjakin spilte også veldig godt. Det ser ut som Magnus gjorde noen unøyaktige trekk i tidsnøden. Det kunne blitt avgjørende, sier Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen.

- Som i fire av de fem siste partiene gjør han igjen en stor tabbe. Han pleier å spille ekstremt presist. Det gjør han ikke her, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

På utroligvis klarte «Houdini-Magnus» å komme seg ut av det heftige uføret. Etter at kruttrøyken hadde lagt seg, klarte Carlsen likevel å redde seg inn til remis.

- Det er en utrolig redning, sier Bae.

- Det hadde vært helt krise å tape. Da skulle det veldig mye til at han kunne vinne VM. Ved å redde remisen har han fått en boost som han kan ta med seg inn i partiet i morgen, sier Svensen.

Carlsen har hvite brikker i to av de tre gjenstående partiene.

- Mest ekstreme

I sitt 32. trekk kom Carlsen med et dramatisk bra trekk som satte Karjakin på prøve.

- Hvis Magnus har forutsett alt som skjer nå, så spiller han på sitt mest ekstreme, sier Bae.

- Nå Magnus tilbake på sitt beste. Nå ser vi en spiller som tar dette alvorlig, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Så snudde det og utviklet det seg til en ekstremt kritisk fase når de nærmet seg 40 trekk.

- Her er det fullt mulig å gjøre feil i denne fasen, sier stormester Peter Svidler på Chess 24s sending.

Med fryktelig lite tid igjen er presset voldsomt på Carlsen.

- Nå er han under et enormt press. Hvis Karjakin finner det beste trekket her, er situasjonen nærmest desperat, sier Bae.

Absurd langt eller kort

Før partiet trodde mange at det skulle bli et relativt rolig remisspill.

- Vi håper på et fartsfylt og spennende parti, men det er mer sannsynlig at vi får en rolig remis, og at Carlsen heller satser mer på hvite brikker torsdag, sier Dagbladets sjakkekspert Tarjei Joten Svensen før partiet startet.

- Vi kan få et absurd langt parti, eller et absurd kort parti, sier Grønn.

Magnus Carlsens eldste søster, Ellen, er en av mange nordmenn som er til stede for å heie på den regjerende verdensmesteren.

- Jeg håper ikke det skjer noe dramatisk i dette partiet. Hvis han bare holder dette til remis, så kommer det til å smelle i et av de to siste hvit-partiene. Det er jeg helt sikker på, sier Ellen Carlsen til NRK.

De startet med en tradisjonell såkalt spansk åpning.

- Dette blir en teoretisk kamp mellom de to unge spillerne. Dette kan ende i en jevn stilling. Spørsmålet er om Magnus kan finne på noe nytt, sier Bae.

Helt kaos

Carlsens hovedtrener, Peter Heine Nielsen, påpeker at verdensmesteren forsøker å overraske Karjakin.

- Jeg tror det kan bli et fredelig parti. Det går mot remis, sier han etter at det er spilt 17 trekk på 15 minutter.

Han påpeker at det umiddelbart kunne se svært bra ut for Karjakins hvite brikker etter en solid åpning.

- Men Magnus har god posisjonell strukturell kompensasjon. Helt grunnleggende er det ganske remisaktig. Det er ingen kompensasjon til å vinne, men nok til remis, sier den danske stormesteren.

- Foreløpig er det ingen remisstilling her. Se på det partiet! Det er helt kaos, sier Grønn etter 20 trekk.

Bae mener Karjakin ser ut til å være overrasket over åpningen.

- Magnus har spilt fort, sier sjakkeksperten.

Remis-spill

På Twitter spådde imidlertid en rekke storspiller snart at partiet ville gå mot remis.

- Det vil ende med remis om cirka 15 trekk dersom ingen av partene ødelegger for seg selv, skriver den aserbajdsjanske storspilleren Teymur Radjabov etter 20 trekk.

- Jeg tror Magnus ser etter en angrepssjanse, men det krever at Karjakin spiller unøyaktig. Nå ser det ut som det blir remis, sier Carlsens hovedtrener Peter Heine Nielsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling