Viktor Hovland i US Open

Hovland forbløffer golfverden: - Hvordan er det mulig?

Viktor Hovland (21) får skryt av NFL-stjerne etter en utrolig første runde i US Open. Selv mener han at han var langt unna sitt toppnivå.

GOLFSENSASJON: Viktor Hovland hadde mye å glise etter under den første runden av US Open. Foto: NTB scanpix
GOLFSENSASJON: Viktor Hovland hadde mye å glise etter under den første runden av US Open. Foto: NTB scanpixVis mer

Den norske amatøren, Victor Hovland, fikk en strålende start på US Open i Pebble Beach i California natt til fredag norsk tid. Han hevdet seg hele veien i teten og imponerte stort da han satte sin fjerde birdie på seks hull. På de to siste hullene på dag én av turneringen ble det også birdie.

Hovland er fremdeles amatørspiller, men blir proff førstkommende mandag. Den uerfarne nordmannen forbløffet det amerikanske publikummet med sitt solide spill.

- Hovlands kontakt med ballen er utrolig. Han slår de inn i stratosfæren uten å ta med seg noe av gresset. Jeg er ikke sikker på hvordan det er mulig engang, meldte golfpodkasten, No laying up, på Twitter, tydelig forbløffet over 21-åringens prestasjoner.

Hovland ligger på delt 16.-plass etter den første runden.

AGGRESSIV GÅS: Isaac Couling konkurrerte i en golfturnering i Michigan da gås-angrepet skjedde. Video: Devon Pitts via CNN Vis mer

Møtte eliten

21-åringen endte på to under par, og dermed sikret nordmannen seg en delt 16.-plass. Hovland fikk mest trøbbel på hull 8, da han slo seg i bunkeren bak green. Det ga en tung dobbeltbogey.

- Jeg føler meg ganske bra. Det spilte ikke på mitt aller beste, og traff ikke helt hvor eller hvordan jeg ville. Det gir meg en trygghet å vite at jeg kan følge de beste i verden uten å spille på mitt beste, sa Hovland til amateurgolf.com.

Totalt sett var det imidlertid lite å pirke på, og det var ikke hvem som helst nordmannen spilte mot i California. Ved sin side hadde han nemlig både Brooks Koepka og Francesco Molinari. De er henholdsvis nummer en og nummer seks på verdensrankingen.

Underveis fikk han også ros fra NFL-stjernen, Thruman Thomas.

- Jeg ser deg, Hovland, skrev han på Twitter. Thomas tok utdannelsen sin ved Oklahoma State, den samme skolen som Hovland nå representerer.

Ros fra legende

21-åringen gikk fra 911.-plass til 635.-plass på verdensrankingen i golf etter 32.-plassen i US Masters i april. Denne uka har Hovland ligget opp 680.-plass.

Det er 156 spillere i US Open, der omkring halvparten av feltet er direktekvalifisert. Viktor Hovland var kvalifisert for Major-turneringen etter at han vant det amerikanske amatørmesterskapet i fjor.

Etter runden fikk han ros av Tiger Woods' tidligere trener, Butch Harmon, som nå også gir råd til Hovland.

- Han har et enormt talent, er en herlig gutt og han kommer til å bli en strålende spiller. Han må bare finne «sin» vei, sier Harmon til VG.

Mister pengene ved seier

Etter den forrykende første dagen i Pebble Beach har enkelte medier begynt å spekulere i hva som skjer om Hovland vinner hele turneringen.

Reglene sier nemlig at en amatør ikke kan stikke av med pengepremien. Vinneren får i utgangspunktet 12,5 millioner dollar - nesten 110 millioner norske kroner.

Det er en lang vei dit, og sannsynligheten for at det skjer er lav, men skulle Hovland vinne, må han altså gi fra seg hele pengesummen. I stedet går pengene til den beste profesjonelle spilleren.

Trofeet blir imidlertid i vinnerens hender uansett, noe som kan være en liten trøst for en amatørspiller som vinner en turnering.