STJERNEMØTE: Even Hovland ble dypt imponert over det han så da han trente med Paul Scholes tidlig i karrieren. Foto: NTB Scanpix
STJERNEMØTE: Even Hovland ble dypt imponert over det han så da han trente med Paul Scholes tidlig i karrieren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hovland om treningene med Scholes: - Alt han gjorde, var klasse

Lærte mye av United-oppholdene.

LILLESTRØM (Dagbladet): Det mangler ikke på fotballprofiler som svarer «Paul Scholes» på spørsmålet om hvem som er den beste de har trent sammen med.

- Ingen på denne planeten har hatt pasningsevner som Paul Scholes. Det å trene hver dag ble en nytelse bare ved å se på ham, sa Michael Owen for noen år siden.

- Intelligens, teknikk, styrke... Alle ferdighetene er der. Da jeg spilte i United så jeg hva han kunne gjøre på treningsfeltet. Jøje meg, har Laurent Blanc uttalt om sin gamle United-medspiller.

Og dette Rio Ferdinand-sitatet konkretiserer fint det Blanc er inne på:

- Paul kunne gjøre latterlige ting på trening. Som å si: «Ser dere det treet der borte?», og peke 40 meter lenger bort og deretter: «Jeg kommer til å treffe det». Og så traff han. Alle i klubben mener han er den beste.

Hovland: - Klasse Det gjør mange av rivalene også. Da Steven Gerrard passerte 100 engelske landskamper i 2012, ble han spurt hvem som hadde vært hans beste medspiller. Valget falt på den nå 40 år gamle Paul Scholes. Blant annet på grunn av det rødtoppen hadde vist fram på Englands treninger.

Som 20-årig Sogndal-spiller fikk Even Hovland to treningsopphold med Manchester United. Når vi spør hvem som imponerte den nåværende landslagsspilleren mest, kommer svaret kontant.

- Paul Scholes.

- Hvorfor?

- Han var den beste. Alt han gjorde var klasse, utført med en imponerende presisjon, sier Hovland.

- Nåløyet er trangt I januar 2010, da Hovland ble invitert til Manchester for andre gang på kort tid, forventet mange - inkludert flere i Sogndal-ledelsen - at en eventyrovergang kunne bli sluttført. Slik gikk det ikke. I stedet gikk ferden to år seinere til Molde, før han i 2014 dro til Nürnberg i Tyskland. Der har han nylig avsluttet en bunnsolid sesong i 2. Bundesliga.

- Jeg har hatt en karriere hvor jeg har tatt naturlige steg hele veien, og overgangene mine har føltes riktige for meg, sier Hovland.

- Ikke alle har klart å bygge opp karrierer etter å ha gått utenlands tidlig. Hvordan hadde ting vært om du gikk til United som 20-åring, tror du?

- Det kan man aldri vite. Magnus (Wolff Eikrem) dro dit da han var ung, og han lærte sikkert mye av det. Og klart - jeg hadde jo skrevet under om jeg fikk tilbud. Men nåløyet er trangt, sier Hovland, som likevel fikk mye ut av Manchester-besøkene:

- Det ga meg en følelse av hvor lista ligger. Det var nyttig å se. Det er ikke gitt at man kommer opp til det nivået, men det var inspirerende å ha sett det og opplevd det på kroppen, sier Liverpool-supporteren, som besøkte United første gang i 2009.

- Jeg hadde vært skadet hele den sesongen, og så kom invitasjonen fra United. Jeg trente først og fremst med reservelaget, som da ble ledet av Ole Gunnar Solskjær, men det ble også noen økter med førstelaget, forklarer Hovland.

Mange skader Seks år seinere er han ikke bare et selvskrevent navn i Per-Mathias Høgmos landslagstropp: Stadig flere mener Hovland bør få starte mot Aserbajdsjan fredag kveld.

- Det er alltid kjekt hvis man presterer sånn at man får mulighet til å være med videre i troppen, og at folk er fornøyd med det man gjør. Det er sånt jeg tar med meg. Men vi får vente og se, sier Hovland til Dagbladet.

Midtstopperen fra Vadheim i Sogn og Fjordane har pådratt seg langtidsskader i både ankel, kne og lår i sine sesonger på toppnivå. Han har samlet sett vært ute så lenge at du trenger et par kalendere for å sette alle de røde korsene hans.

- Jeg vet at fotballen vil inneholde oppturer og nedturer, og når du får skader, er det bare å trene hardt for å stille best mulig rustet når du er klar igjen, sier han.

- Du er 26 år nå, og har sånn sett de fem-seks beste åra av karrieren foran deg. Hva er målet for disse åra?

- Nei, jeg har ikke noe konkret mål. Annet enn å fortsette å jobbe godt på trening og kamp.

• Norge møter Aserbajdsjan på Ullevaal fredag kveld. Avspark er 20.45, og kampen vises på Max.