Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høy stjerne

Hun bor i Monaco, har hemmelig telefonnummer og egen manager. Høydehopperen Kajsa Bergqvist (26) er friidrettens største stjerne, i alle fall hjemme i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kajsa Bergqvist er Bislett Games største stjerne i år. Men det er først og fremst på grunn av at Marion Jones, Tim Montgomery og Maurice Greene ikke hadde anledning til å komme.

Den svenske høydehopperen merker presset.

- Det er artig. Samtidig er det en uvant situasjon. Det føles ikke som det er så lenge siden jeg var den som løp etter stjernene for å få autografer, sier Bergqvist.

Markedsføring

I motsetning til mange andre store idrettsprofiler, har Bergqvist levd et tilnærmet normalt liv fram til hun slo igjennom i 1999. I 1995 dro hun til Dallas for å studere markedsføring. I fire år studerte hun i USA, samtidig som hun trente iherdig. Deretter flyttet hun tilbake til Europa og etterhvert Monaco. Det var da friidrettskarrieren tok av. Den internasjonale dominansen startet etter fjerdeplassen i Sevilla-VM i 1999. Etter dette har hun tatt medalje i alle store mesterskap.

- Hun er blitt overlegen og lever et skikkelig jetset-liv, spøker Norges tidligere høydestjerne Steinar Hoen.

Duoen var i går med og kastet glans over det internasjonale friidrettsforbundets Kids Clinic på Bislett Stadion. 150 ivrige barn ble instruert i forskjellige hopp-, sprint- og kastøvelser. Alle ville ha Bergqvist som instruktør.

- Jeg har hoppet 1.56, sier Line Kloster.

Den 13 år gamle jenta er tydelig stolt.

- Så høyt hoppet ikke jeg da jeg var på din alder, sier Bergqvist.

Smilende og tålmodig svarer hun på spørsmål. Stjernenykker er hun langt ifra å ha.

- Jeg håper at de synes det er kult at jeg er her. Men jeg vet egentlig ikke om alle kjenner meg igjen, sier 26-åringen.

Lange bein

Bergqvist spilte fotball og gikk langrenn da hun var yngre. Som 10-åring begynte hun med friidrett. Hun prøvde først både langdistanse, terrengløp og mangekamp. Men det var høyde hun etter hvert fant ut at hun hadde mest talent for. Selv om den blonde jenta sleit med å få kontroll på lange armer og bein.

- I ungdoms-SM kom jeg nesten sist i alle grener. Da var jeg 14-15 år gammel. Jeg var ikke spesielt dyktig. Jeg hadde dårlig koordinasjon fordi jeg vokste fort. Det var vanskelig å få kontroll på bein og armer, smiler hun.

I fjor vant hun EM-gull, og ble kåret til årets idrettskvinne i Sverige. Friidretten i Sverige har tatt av og Kajsa Bergqvist er superpopulær. Selv trives jenta på 175 og 59 kilo best i Monaco. Der får hun gå i fred.

- Det er kult å ha alles blikk på seg på friidrettsstadion. Det er ikke like kult når man skal handle mat. Det at jeg bor i Monaco hjelper mye. Der er jeg helt anonym. Det er herlig, forteller hun.

- Hvordan er det når du er hjemme i Sverige?

- Det er størst trykk der. Jeg får enorm positiv oppbakking i Sverige. Det er bra at folk engasjerer seg. Det ville vært trist om ingen brydde seg og ingen kom for å se på meg når jeg deltok i konkurranser. I idretten er det fint med oppmerksomhet. Privat: Jeg ønske at det fantes en on og off knapp.

POPULÆR: Kajsa Bergqvist var en populær gjest hos de 150 ivrige barna som ble instruert i forskjellige hopp-, sprint- og kastøvelser på Bislett Stadion i går. <!--/BTEK0-->