STØTTER HØYDEFORBUDET: Hvor går grensene for det folk mener er på rett side av streken for manipulering og prestasjonsfremming, spør kjemimprofessor Einar Uggerud. Høydehusforbudet har blitt aktualisert av Dagbladet de siste dagene. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
STØTTER HØYDEFORBUDET: Hvor går grensene for det folk mener er på rett side av streken for manipulering og prestasjonsfremming, spør kjemimprofessor Einar Uggerud. Høydehusforbudet har blitt aktualisert av Dagbladet de siste dagene. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer

- Høydehus et steg nærmere bruk av EPO

Kjemiprofessor ber norsk idrett tenke seg grundig om.

(procycling.no): Syklisten Lars Petter Nordhaug gikk i går ut i Dagbladet og frontet sitt syn om at han —  på lik linje med lagkamerater og konkurrenter — burde få lov til benytte seg av høydehus i treningsarbeidet.

- Om forbudet forsvinner, hadde jeg testet det ut, fortalte Nordhaug.

Kjemiprofessor Einar Uggerud har tidligere skrevet en kronikk i Dagbladet om EPO-bruk og høydehus.

Her skrev han at han «ikke kunne forstå forskjellen mellom å tillate høydehus for naturlig produksjon av EPO og å forby injeksjoner av samme stoff».

- Bruk av høydehus er noe som oppfattes som juks, og mange vil reagere på det. Du har begynt å manipulere litt med kroppen din, og er således på gale veier, sier professor Einar Uggerud ved Universitet i Oslo til Dagbladet.

Søker den samme effekten
Når idrettsutøvere oppholder seg i luft med kunstig lavt oksygeninnhold, kopierer man forhold man hadde møtt på høyt oppe i fjellet. Er det lite oksygen, reagerer kroppen med å produsere signalhormonet EPO.

FÅR IKKE LOV: Lars Petter Nordhaug ønsker å teste ut bruk av høydehus dersom forbudet oppheves i norsk idrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅR IKKE LOV: Lars Petter Nordhaug ønsker å teste ut bruk av høydehus dersom forbudet oppheves i norsk idrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Dette fører til økt produksjon av røde blodlegemer og gir sin gevinst i kraft av at oksygenopptaket har økt.

Uggerud er svært opptatt av signaleffekten bruken av disse metodene gir.

- Det er stor enighet om at dersom man injiserer prestasjonsfremmende midler til kroppen, er det en moralsk klaff som faller ned. Da tenker de fleste at det er kunstig — i motsetning til om når kroppen produsere det selv når man beveger seg opp i terrenget.

- Men kan man sammenlikne dopingbruk og bruk av høydehus?  

- Dette går på hva folk oppfatter som naturlig eller ikke. Vi godtar ikke at en invaderer kroppen kjemisk med EPO, men i prinsippet er det den samme prosessen som manes fram ved hjelp av å tukle med oksygeninnholdet i lufta i et høydehus.

Norsk omkamp i 2015
På Idrettstinget i juni neste år skal høydehusforbudet i norsk idrett behandles på nytt.

FOR BRUK AV HØYDEHUS: Ole Einar Bjørndalen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FOR BRUK AV HØYDEHUS: Ole Einar Bjørndalen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Det bekreftet Norges Idrettsforbund overfor Dagbladet tidligere denne uken.

Uggerud håper norsk idrett faller ned på å holde på særbestemmelsen fra 2003.

- Høydehus er en form for manipulering. Det går en grense både for enkeltutøveren, og hva vedkommende skal utsette seg for helsemessig, men også for hva vi andre - tilskuerne - er villige til å godta når det gjelder prestasjonsfremming.

Her mener han sykkelsporten er blant idrettene som har tøyd strikken aller lengst allerede, men likevel klart å holde på populariteten:

- Til tross for alle skandalene, har sirkuset vaklet videre. Det er tydelig at publikum i andre land ser mellom fingrene med jukset.    

Denne saken er levert av sykkelnettstedet procycling.no!