Høydehus kan være livsfarlige

Dersom et høydehus kommer ut av kontroll og skaper en høyde over 7000 meter dør utøveren sannsynligvis.

Derfor krever høydehus krever solide sikkerhetssystemer, skriver Adresseavisen.

- At dette kan være farlig er noe man ikke kan se bort ifra. I hvert fall hvis det blir slik at unge langrennsløpere eller andre installerer høydehus på gutterommet. Spesielt er jeg skeptisk til å slippe løs bruken av nitrogen og gassflasker som er kjemisk manipulering av lufta, sier Torbjørn Ljones, professor i biokjemi på instituttet for kjemi ved NTNU.

Salg av utstyr til installering privat er allerede på markedet. Dersom et høydehus kommer ut av kontroll og skaper en høyde på over 6000 meter, vil du svime av. Høyder over 7000 meter betyr sannsynligvis døden.

- Jeg vet ikke hvor stor høyde man kan oppnå i norske høydehus, men du skal vite hva du gjør før du benytter deg av dette, sier Jan Ove Owe som er lege i flymedisin og tilknyttet Flymedisinsk institutt i Oslo.

2500 meter er en sikker høyde. Kommer du over 3000 meter, kan du få høydesyke som fjellklatrere opplever. Etter hvert som høyden stiger fra 3000 meter, kommer symptomer som hoste, slim og spytt. Etter hvert begynner det å gå ut over lungene og hjernen (lunger og vev fylles med vann).

De høydehusinnehaverne Adresseavisen har vært i kontakt med, mener de har meget strenge sikkerhetsrutiner og at det ikke er snakk om farlige høydehus.

(NTB)