- Høydehus skader Norge

ULLEVAAL (Dagbladet): Skipresident Jan Jensen mener bruk av høydehus skader anseelsen til norsk skisport. Han får støtte av påtroppende langrennstrener Carl Henning Gran. - Vi vil ikke bruke høydehus mer, sier Gran til Dagbladet.

Dermed er norsk langrenn i ferd med å ta inn over seg det troverdighetsproblemet sporten sliter med ved inngangen til en ny sesong. Samme dag som langrennslandslagene presenterte sine nye opplegg før VM i Val di Fiemme, varsler skipresident Jan Jensen at han nå vil sette bruk av høydehus i norsk langrenn på dagsordenen.

Sportens image

- Min innfallsvinkel er at vi bør se på skisportens image. Bruk av høydehus skader vårt renommé i utlandet. Det er et paradoks at langrenn aldri har stått sterkere i Norge, samtidig vet vi at alle utenfor Norge setter spørsmålstegn ved at vi bruker høydehus, sier Jensen til Dagbladet.

- Bruk av høydehus passer dårlig med det bildet av langrennssporten vi har som en rein idrett, der man farer over hvitdekkede vidder med roser i kinnene.

Jensen sier ikke direkte at han vil forby høydehus i Norge, men han er soleklar på at han nå vil sette høydehusdebatten på dagsordenen. Han starter allerede i kveld på et foredrag han skal holde i Trøndelag.

- Vi bør se på dette nå. Vi må få en debatt innad i Skiforbundet, og den bør gå gjennom langrennsmiljøet.

Og det trenger ikke Jensen å slite med å få til. Etter vinterens dopingskandaler, har stadig flere ledere og løpere blitt mer restriktive på bruk av høydehus. Avtroppende langrennstrener Pål Gunnar Mikkelsplass avsluttet sesongen med å advare mot høydehus. Han får støtte av arvtaker Carl Henning Gran:

- Vi skal sette oss ned sammen med alle gutta for å diskutere denne saken, og deretter komme med en skikkelig felles uttalelse om hva laget mener om høydehus, sier Gran.

Minimal bruk

Personlig legger han ikke skjul på at han er mot kunstig høydetilvenning.

- Jeg kan si så mye allerede nå, at vi i norsk herrelangrenn ikke vil benytte oss av høydehus. Jeg tror folk forventer seg at miljøet nå tar et klart standpunkt til denne problemstillingen. Og de siste to åra har bruken av høydehus vært liten, sier Gran.

- Det betyr at gutta kommer til å bli enige om å slutte med høydehus?

- Det vil vel ikke være en bombe. Men vi skal sette oss ned og snakke først, så vil nok dere i mediene få litt å skrive om etter det.

Jan Jensen synes disse signalene er svært gode.

- Slike uttalelser finner jeg ytterst positive. Vi skal også huske på at verdien av å bruke høydehus er omstridt, sier Jensen.

VIL VOKTE SPORTENS RENOMMÉ: - Bruk av høydehus passer dårlig med det bildet av langrennssporten vi har som en rein idrett der man farer over hvitdekkede vidder med roser i kinnene, sier Jan Jensen til Dagbladet. Og skipresidenten får støtte for dette synspunktet i langrennsmiljøet.