GLAD: Christian Berge og Bjarte Myrhol møtte pressen etter at Norge var klar for semifinale. Foto: NTB scanpix
GLAD: Christian Berge og Bjarte Myrhol møtte pressen etter at Norge var klar for semifinale. Foto: NTB scanpixVis mer

Norge er klar for semifinale

Høydramatisk da Danmark berget Norge

Norges VM-skjebne sto på spill.

  • Danmark - Sverige 30-26 (13-13)

HERNING (Dagbladet): Danmark vant mot Sverige i håndball-VM og ga en hjelpende hånd til de norske herrene.

Norge er dermed klare for VM-semifinale fredag kveld. Christian Berge turte ikke å se på skjebnekampen mellom Danmark og Sverige.

- Har ikke sett så veldig mye av kampen, men hørte jubling borti gangen, og da våkna jeg. Jeg satt og så på David Attenborough, helt til jeg hørte jubling. Da ble jeg med. Da var det igjen fire minutter, tror jeg,. Ting jeg ikke får gjort noe med, vil jeg ikke bruke noe energi på, sa Christian Berge etter at avansementet var et faktum.

- Vi klemte litt på hverandre og berømmet hverandre, fortalte han om jubelscenene.

Danmark-poeng i kveldens kamp ville være nok for at Norge gikk forbi Sverige i puljespillet. Norge spiller dermed semifinale mot Tyskland i Hamburg fredag kveld. Også Danmark og Frankrike skal måle krefter.

- Det er først og fremst en fantastisk morsom oppgave. Vi har litt å revansjere fra Polen-semien, så dere skal ikke se bort ifra at det er et heltent norsk lag på fredag, sa Bjarte Myrhol til Dagbladet. I forrige EM tapte Norge semifinalen mot Tyskland.

- Press på dem

Det kommer til å bli en knalltøff kamp mot et Tyskland på hjemmebane, og Berge er rask med å legge favorittstempelet over på motstanderen.

- Det er ikke tvil om at det ligger mye press på dem, med tanke på hvilken prestasjon de ønsker å gjøre. Vi kommer litt fra «underleget», men det er de kulissene vi liker å spille under, forteller han.

Treneren mener Norge har vokst mye siden forrige gang de to nasjonene møttes i en semifinale.

- Vi har blitt bedre siden den gang, og har rettet opp i det vi ønsker å rette opp i. Vi ser bedre ut både offensivt og defensivt. Vi møter en tøff 5-1-formasjon, så egentlig har jeg ikke tid til å stå her, spøkte Berge.

- Helt forferdelig

Det ble en tett og jevn 1. omgang der lagene byttet på å ha en marginal ledelse. Niklas Landin i Danmark-buret åpnet fantastisk, og danskene hadde et marginalt overtak i innledningen.

Men de svenske skytterne våknet utover i matchen, og på et tidspunkt lå de gule og blå foran med tre mål. Hadde det vært sluttresultatet, hadde Norges semifinaledrøm lagt i tusen biter.

- Vi ledet med tre mål etter vel 20 minutter, men mistet det. Det er jævlig surt, sa svenske Mattias Zachrisson til TV3.

- Dette er helt forferdelig å sitte og se på, sa TV3s kommentator Daniel Höglund da det var på sitt mest dramatiske i Boxen i Herning.

Danskene klarte imidlertid å hente inn igjen svenskene før pause, og lagene gikk i garderoben med 13 mål hver.

Svensk slurv

Etter en liten pause gjorde lagene seg klare til 30 nye intense minutter.

Dramatikken som hadde preget første omgang, fortsatte i aller høyeste grad den siste halvtimen, og alle nordmenn som fulgte kampen satt nok med hjertet i halsen.

For det var Sverige som vartet opp med det beste spillet i starten av andreomgang, men de klarte likevel ikke å få en ledelse på mer enn to mål.

Svenskene kjente etter hvert kanskje litt på det enorme presset, for spillerne begynte å slurve litt i spillet, og da de fikk to kjappe utvisninger, utnyttet Danmark muligheten. Plutselig var det de som ledet med to mål.

På 20-18 til Danmark fortsatte Sverige å gjøre feil - denne gangen med en straffebom - og danskene gikk i stedet opp og økte til tremålsledelse.

Derfra og ut ledet Danmark, og både de og Norge kan juble for semifinale i VM.

Artikkelen oppdateres.