UTLIKNET: New York Rangers-stjerna Mats Zuccarello Aasen satte inn 1-1-målet mot Frankrike. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UTLIKNET: New York Rangers-stjerna Mats Zuccarello Aasen satte inn 1-1-målet mot Frankrike. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Høydramatisk «finale» da Norge tok seg til OL

Nørstebø avgjorde.

  • Norge - Frankrike 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)

(Dagbladet): Det ble både spenning og dramatikk i den avgjørende kampen om OL-billett for hockeygutta i Jordal Amfi, søndag.

Norge ville bli gruppevinner med seier - eller med poeng i sudden eller på straffeslag. Og da det sto 1-1 etter to perioder, var det duket for viktige 20 minutter i tredje og siste periode.

Med under tre minutter igjen på tavla, fikk Norge virkelig betalt for å ha presset i nesten 20 minutter.

Mattias Nørstebø fikk banka pucken i mål etter klabb og babb - og sendte Norge fortjent til OL 2018.

Han ble matchvinner etter å ha fanget opp den løse pucken foran Frankrikes mål, og ikke nølt et eneste sekund.

- Nørstebø får den pucken servert, det er kaldt, herlig, sa Espen «Shampo» Knutsen etter kampen.

Landslagstrener Petter Thoresen har hatt sine første, tellende kamper denne helga. Selv har han spilt i fem OL, nå har han for første gang ledet Norge til OL.

- Dette var veldig moro, først og fremst for norsk hockey, sa Petter Thoresen.

MATCHVINNER: Mattias Nørstebø sendte Norge til OL etter å ha avgjort minutter før slutt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MATCHVINNER: Mattias Nørstebø sendte Norge til OL etter å ha avgjort minutter før slutt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Haugen ryddet opp

De to lagene startet jevnt, med noen halvgode sjanser begge veier i første periode. Både Norge og Frankrike dro på seg noen utvisninger, men ingen av lagene klarte å utnytte fordelen helt ut.

For Norges del hjalp det også å ha Lars Haugen i mål, som ryddet opp da lagkameratene rotet det til i både sin egen og Frankrikes sone.

De første minuttene var preget av tøft spill fra både de røde og de hvite, der begge så ut til å ville sette motstanderen tidlig på plass.

Da Norge fikk en ny utvisning etter drøye seks og et halvt minutt, var Frankrike svært farlige og presset hockeygutta langt ned i egen sone. Heldigvis slapp Norge unna med den største strekken da Frankrike også fikk en ny utvisning.

- Startet bra

Midtveis i den første perioden fikk Norge med Mats Zuccarello og Andreas Martinsen en gedigen mulighet, men dessverre fikk ikke «Zucca» godt nok tak på pucken i kontringsfasen.

Avslutningen ble ikke god nok, og Martinsen som kom i full fart bakfra, klarte heller ikke å styre returen i mål.

- Jeg synes det har sett ganske bra ut, det har vært en ganske jevn match så langt, sa ekspertkommentator Espen «Shampo» Knutsen i Eurosport-studioet i et såkalt «power break».

I den siste halvdelen av perioden fortsatte det å være svært jevnt mellom de to lagene, men Frankrike fikk noen store sjanser før den første pausen.

- Det startet veldig bra, 0-0 skal vi være fornøyde med. Vi må prøve å unngå utvisninger, sa Jonas Holøs til kanalen i pausen.

Havnet tidlig bakpå

Andre periode var bare ikke spilt i to minutter engang, da Frankrike satte pucken i mål. Ole-Kristian Tollefsen mista pucken midt i egen sone, og den plukket franskmennene lett opp. Like lett satte Yorick Treille pucken bak Haugen.

Da fikk Zucca og gutta blod på tann. Frankrike missa på en pasning i egen sone, som Patrick Thoresen plukka opp.

Han sendte pucken videre til Zucca som banka pucken inn i det lengste hjørnet, dermed var lagene like langt, og hadde en halv OL-billett hver i lomma.

- Det er kaldt. Så vakkert, konkluderte Espen Knutsen etter kampen.

Bare minutter senere fikk New York Rangers-proffen en ny mulighet, da han og Thoresen viste fram et herlig samspill. Dessverre gikk pucken like utenfor.

Kan miste OL

Zucca var en av Norges beste spillere, og var ikke overraskende svært fornøyd etter kampen. Men han innrømmet til Eurosport at han var nervøs.

- Dette satt langt inne. Vi møter god motstand. Fy faen. Det var en lettelse. I dag gjør vi en super laginnsats, og vi vinner som et lag. Alle maler og gjør det vi skal, det var deilig. Jeg tror ikke jeg har vært så nervøs før, men det kom seg etterhvert.

For tiden er den nordamerikanske hockeyligaen (NHL) og den internasjonale olympiske komité (IOC) ikke enige om en OL-avtale de tidligere har hatt, der IOC har betalt forsikringer og reiseutgifter for at ligaen tar en treukers pause - slik at de aller beste hockeyspillerne kan delta i lekene.

At Zucca selv risikerer å ikke få spille i leker han har vært svært delaktig å sikre for de norske utøverne, ønsket han ikke å diskutere nå.

- Jeg har ikke så mye jeg skulle ha sagt om det. Men ja, jeg håper det løser seg, sa han til Eurosport.

Dramatikk på isen

De norske gutta havnet i en god periode på banen i andreperioden, og midtveis ble det sendt avgårde et knallhardt skudd fra Norge. Returen havnet hos Patrick Thoresen, som valgte å slå pucken i mål som om han spilte tennis, da den havnet rett foran ham.

Hele Jordal Amfi jublet for norsk ledelse, men gleden var dessverre kortvarig.

For dommerne valgte å gå gjennom situasjonen på video, for å se hvor høy kølla var i situasjonen. Etter å ha studert i et par minutter, konkluderte teamet med at kølla til Thoresen var for høy - og annullerte målet.

SCORET: Patrick Thoresen scoret mot Frankrike - men fikk målet annullert. Her etter kampen mot Italia, fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SCORET: Patrick Thoresen scoret mot Frankrike - men fikk målet annullert. Her etter kampen mot Italia, fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes jeg kølla under «tverra», men det er ikke noe å tennke på nå, sa Thoresen til Eurosport i pausen etter perioden.

Haugen holdt Norge inne

Etter en spennende og dramatisk andreperiode, kunne den siste dermed bli avgjørende for OL-billetten.

Norge hadde et lite overtak i starten av tredje periode, og skremte nok de franske spillerne flere ganger i løpet av de første minuttene.

Mats Rosseli Olsen prøvde seg fra spiss vinkel etter drøye fem minutter ut i perioden, men skuddet gikk over mål. Da kontret franskmennene i mot, men det var for mye klabb og babb til at de klarte å få skikkelig kontroll på pucken.

Lars Haugen fortsatte å være viktig i den siste perioden, og reddet Norge to ganger på rad ni minutter før slutt. Frankrike hadde god fart mot Norges mål i ankomstfasen, men Haugen ryddet opp med sine lange ben to ganger på rad.

Avgjorde like før slutt

Minuttet etterpå fikk Norge en ny mulighet til overtallsspill, da Frankrike fikk en utvist. Frankrike stengte igjen bak, og holdt hjemmelaget unna.

Men Norge ga seg ikke, og var nære med under fem minutter igjen på tavla. Med fire av fem franskmenn foran mål i forsvar var det ikke lett å få pucken i mål, og det ble noen svært dramatiske sluttminutter.

Det så lyst ut da Zucca fikk pucken like foran mål, men pucken traff først skøyta til oslogutten, og han rakk ikke å få plassert skuddet skikkelig før han fyrte avgårde.

Stefan Espeland prøvde seg også på et skudd i ordinær tid, men også dette snek seg på utsiden av målet.

Det ble klabb og babb foran Frankrikes mål under tre minutter før slutt. Og da pucken var løs, klinka Mattias Nørstebø til - og sendte Norge til OL.

- Dramatisk? He he

Dermed endte den siste kampen i Jordal Amfi for landslaget med velfortjent seier - og en OL-billett til vinterlekene om to år.

- Dette var rått. Spille på denne måten og ta oss til OL. Dette er vi stolte av. Dramatisk? He he. Det er noe spesielt å ta seg til OL, sa Ole-Kristian Tollefsen.

- Det var så tett. Vannvittig intensitet, sa en glad Eurosport-kommentator, Asbjørn Myhre, etter at OL-billetten var sikret.

PS: Frankrike kan prøve å få sin revansje til våren, når de møter Norge i åpningskampen i neste års hockey-VM i Paris.