Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høydramatisk folkefest: Presidenten hadde knapt satt seg da publikum brølte av skuffelse

Jakten på den gode OL-stemninga endte i en hall i Gangneung.

PÅ PLASS: Sør-Koreas president Moon Jae-in var på plass da 1000 meter for menn og 1500 meter for kvinner skulle avgjøres. Foto: REUTERS / John Sibley / NTB Scanpix
PÅ PLASS: Sør-Koreas president Moon Jae-in var på plass da 1000 meter for menn og 1500 meter for kvinner skulle avgjøres. Foto: REUTERS / John Sibley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
KOREA: I et intervju med CNN svarer statsminister Erna Solberg på hva hun syns om Nord-Koreas rolle i OL. Video: CNN Vis mer

GANGNEUNG (Dagbladet): En drøy uke ut i de olympiske lekene i Pyeongchang, har vertsnasjonen fått mye kritikk.

Det har blåst storm i kastene, og det har vært så kaldt at både utøvere, tilskuere og tilreisende presse kommer til å slite med senskader i lang tid. Og på de norske paradegrenene som langrenn, skiskyting og alpint har den helt store stemningen uteblitt.

Men Kjetil Jansrud sa det godt etter fredagens super-G. Han mente det er en god øvelse i ydmykhet å delta i OL her. Man får en påminnelse om at det man driver med ikke nødvendigvis er det viktigste i verden.

Hva er det så sørkoeranerne synes er det "viktigste i verden" i akkurat disse dager?

Fest

Svaret lå i en hall ikke langt fra der Sverre Lunde Pedersen sikret bronse på herrens 5000 meter, og her ventet alt nordmenn har savnet på de olympiske tribunene.

Flagg i rødt, hvitt og blått, ansiktsmaling, musikk, stinn brakke, bølgen, dramatikk, fall og et eventyrlig liv. I tillegg var det innslag av dansende maskoter, katteører som lyser i mørket og Psys landeplage "Gangnam style".

President Moon Jae-in var også på plass for å få med seg folkefesten, og for en fest det skulle bli.

Sørkoreanerne elsker nemlig kortbaneløp på skøyter.

Fikk revansje

Lørdag kveld lokal tid var det 1500 meter for kvinner og 1000 meter for menn som sto på programmet, og president Moon hadde knapt rukket å finne setet sitt og rette på brillene før dramatikken startet.

Verdenstoer og hjemmefavoritt Shim Sukhee startet allerede i det første heatet, men etter knapt halvgått løp lå hun i putene som omkranser den 111,2 meter lange banen.

Et kollektivt brøl av skuffelse gikk gjennom arenaen, men skuffelsen var heldigvis raskt glemt da både Kim Alang og Choi Min-jeong, til øredøvende jubel, kjempet seg til finalen.

Og Choi skuffet ikke. Etter å ha ligget midt i feltet nesten hele løpet, bestemte hun seg med tre runder igjen for at nok fikk være nok. Hun distanserte konkurrentene, og i mål var hun suveren foran kinesiske Jinyu Li og Kim Boutin fra Canada.

Speakeren forsøkte tappert å annonsere vinneren, men var ikke i nærheten av der han burde vært på desibelskalaen da 19-åringen som ble disket fra gullet på 500 meter tirsdag felte noen gledestårer.

GULL: Samuel Girard stakk av med gullet på herrenes 1000 meter. Foto: AP Photo / David J. Phillip / NTB Scanpix
GULL: Samuel Girard stakk av med gullet på herrenes 1000 meter. Foto: AP Photo / David J. Phillip / NTB Scanpix Vis mer

Høydramatisk

Hos herrene lot heller ikke dramatikken vente på seg. I det første heatet var det tre koreanere som kjempet med nebb, klør og skøyter om å være først i mål, men en liggende Hwang Daeheon måtte bite i det sure eplet og se seg slått av sine to landsmenn.

I det neste heatet var sølvvinneren på 1500 meter, nederlandske Sjinkie Knegt, i aksjon. 28-åringen ble tidligere denne uka anklaget for å fornærme den sørkoreanske vinneren på samme distanse, og det ble neppe felt mange tårer på tribunen da han ble diskvalifisert.

Akkurat som for kvinnene, hadde Sør-Korea to løpere i herrenes finale, og hver eneste gang Seo Yira eller Hyojun Lim avanserte i feltet steg det sedvanlige bruset fra tribunene til et crescendo.

Men der damefinalen endte med ellevill jubel blant de frammøtte, endte herrefinalen i et antiklimaks av de sjeldne. Med to runder igjen hindret de to sørkoreanerne hverandre, og gikk i putene.

Dermed lå veien åpen for kanadiske Samuel Girard og John-Henru Krueger til å ta gull og sølv. Seo Yira tok bronsemedaljen sju sekunder bak Girard. ...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!