Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høydramatisk sprintfinale førte til norsk gull

Tre sprintere falt, og svensken som hadde gitt opp tok bronse.

GULLVINNER: Ola Vigen Hattestad tok sprintgull i en høydramatisk finale hvor tre utøvere falt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GULLVINNER: Ola Vigen Hattestad tok sprintgull i en høydramatisk finale hvor tre utøvere falt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ola Vigen Hattestad var vårt største gullhåp i sprintfinalen etter at Petter Northug røyk ut i semifnalen. Sammen med Anders Gløersen skulle han forsvare norges farger.

I finalen var det hele tre svensker. Emil Jönsson, Teodor Peterson og Marcus Hellner. Og for en dramatikk vi fikk.

Midt i løpet falt plutselig Gløersen, som ble påkjørt av russiske Ustiugov. Også Hellner falt i samme øyeblikk, og plutselig stod gullet mellom Ola Vigen Hattestad og Teodor Peterson.

GULLKLEM: Ola Vigen Hattestad får klem av kjæresten Katja Visnar. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GULLKLEM: Ola Vigen Hattestad får klem av kjæresten Katja Visnar. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Nordmannen tok tidlig kommandoen, og dro fra svensken i finalen. En herlig revansj for Hattestad som var nære å bli vraket til OL-sprinten etter svak form i vinter.

- Vet ikke helt hva jeg skal si, jeg har ikke helt skjønt det, sier Hattestad til TV2.

Tøffe år Fjoråret ble ødelagt av sykdom og virus, og i 2010 ga Hattestad fra seg plassen på sprintlaget i OL i Vancouver fordi han var usikker på egen form.

- Det har vært et par tøffe år. Jeg skal innrømme at jeg så på løypa i fjor og tenkte at det måtte gjøres en stor jobb. Men jeg har hatt troen hele tiden, og er glad for at jeg lyktes, sier Hattestad til kanalen

LANGT UNNA: Petter Northug hadde ingen god dag på jobben, og røyk ut i semifinalen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LANGT UNNA: Petter Northug hadde ingen god dag på jobben, og røyk ut i semifinalen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det skal egentlig være umulig med tanke på hvor jeg var i fjor.

Emil Jönsson hadde opprinnelig gitt opp og slapp seg litt bak etter første bakke. Men det snudde seg fort, og han tok på mirakuløst vis bronsemedaljen etter at trioen falt. Svensken ble liggende rett ut i målområdet etterpå, helt ferdig etter kraftanstrengelsen.

Northug fikk hjelp Ola Vigen Hattestad imponerte i kvartfinalen, og vant sitt heat veldig enkelt. I det andre heatet var det Anders Gløersen og Eirik Brandsdal som skulle vise seg fram, og det gjorde de på en fin måte. Begge nordmennene gikk først over mål, og en utøver som Andrew Musgrave ble slått ut.

Petter Northug var ute mot tre svenske løpere i kvartfinalen, men viste tidlig at han ikke hadde dagen. Emil Jönsson tok en tidlig ledelse med Teodor Peterson og Marcus Hellner bak, og det svenske toget lot aldri Northug komme inn i kampen. Nordmannen ble nummer fire, men hadde fortsatt en mulighet til å gå videre på tid.

HELT UTKJØRT: Emil Jönsson hadde egentlig gitt opp, men fikk blod på tann da tre utøvere falt i finalen. Det holdt til bronse for svensken, som lå rett ut i målområdet etterpå.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HELT UTKJØRT: Emil Jönsson hadde egentlig gitt opp, men fikk blod på tann da tre utøvere falt i finalen. Det holdt til bronse for svensken, som lå rett ut i målområdet etterpå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Det håpet levde videre etter det fjerde heatet som ble vunnet av russerne Sergey Ustiugov og Alexey Pethukhov. Og i det femte heatet skulle det vise seg at tiden til Northug var nok til å gå videre.

I det siste heatet ble det dramatisk da Dario Cologna falt to ganger, og aldri klarte å hente seg inn igjen. Frederico Pellegrini og Bernhard Tritscher tok seg i stedet videre fra det siste heatet.

Northug fikk dermed «hjelp» av svenskene som holdt et høyt tempo.

Hattestad i form I semifinalens første heat var det hele tre nordmenn (Hattestad, Gløersen og Brandsdal), og det ble tidlig en konkurranse mot svenskene Teodor Peterson og Marcus Hellner. Det etter at russeren Anton Gafarov falt etter et sammenstøt med Gløersen.

Ola Vigen Hattestad vant etappen foran de to svenskene. Gløersen måtte satse på at tiden var god nok, mens Brandsdal røyk ut.

I den andre etappen viste Northug igjen at han ikke hadde noe å gjøre i en OL-finale, og måtte slippe fire av utøverne før den siste bakken før mål. Emil Jönsson og Sergey Ustiugov tok seg direkte videre, og samtidig ble det kjent at Gløersen tok seg videre på tid.

Hele Norges coronakart