Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Høye spillere får oftest dommeren mot seg

- Som stor på en fotballbane føler man seg kriminell, sier Jostein Flo.

BLIR BORTDØMT: Forskning viser at høye spillere, som Tor Hogne Aarøy, oftere får feilaktige dommeravgjørelser mot seg. Foto: Thomas Ramsmus Skaug / DAGBLADET.
BLIR BORTDØMT: Forskning viser at høye spillere, som Tor Hogne Aarøy, oftere får feilaktige dommeravgjørelser mot seg. Foto: Thomas Ramsmus Skaug / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Studien, som er sitert på Forskning.no, kommer fra Erasmus University i Nederland.

Den viser at dommerne bruker høyde som en vesentlig bedømmelsesfaktor når det er tvil om hva som har skjedd.

Statistikken de nederlandske forskerne baserer seg på stammer fra studier av registrerte forseelser gjennom syv Bundesliga-sesonger og Champions League-turneringer, samt tre VM-sluttspill.

Én tendens gikk igjen i undersøkelsene: Spillerne som ble dømt mot i hodedueller, taklinger og så videre var i gjennomsnitt høyere enn de som fikk avgjørelsen med seg.

- Påvirkes psykologisk

Jostein Flo, nå sportssjef i Strømsgodset, tidligere proff i Belgia og England, kjenner seg igjen i forskningsresultatet.

- Undersøkelsen er jeg helt enig i. Som stor på en fotballbane føler man seg som en syndebukk eller en småkriminell, sier Flo (195 cm) til Dagbladet.

Flo trekker fram flere episoder han husker godt, som mot Italia i 1994 da Paolo Maldini ble banens beste uten at Flo følte at stopperen rørte ballen i duellene mot ham, eller i kampen mot San Marino, der forsvarsspillerne etter hans syn aldri gjorde annet enn å gå i kroppen på ham.

45-åringen mener dommerne helt klart psykologisk påvirkes av spillernes høyde og størrelse.

- Jeg skjønner at det er vanskelig for dommerne, og at det ser mye verre ut når en mindre spiller faller enn når en stor gjør det. Mini fikk jo for eksempel femti flere straffer enn han burde hatt, flirer Flo.

- Det var en god dommer i VM i 94, som senere dømte VM-finalen. Han ba meg stadig roe meg ned, men jeg var helt rolig og prøvde bare være sterk, sier Flo.

Aarøy fornøyd

Godset-sportssjefen mener England og Norge er foregangsland dommermessig.

- Jeg tror nok lista ligger høyere for å blåse frispark i England og Norge
.

- I England vil publikum ha litt kroppskontakt og litt kjemping, men i Norge føler jeg at det er annerledes fra tribunen. Her synes jeg det blir litt mer sutring når dommerne unnlater å blåse, sier han.

Med sine 203 cm er Aalesund-spiss Tor Hogne Aarøy Tippeligaens høyeste.

Spissen synes han får god behandling fra norske dommere.

- Det er litt vanskelig å si, men det er klart man kommer ut for endel merkelige situasjoner. Når det er sagt tror jeg at det skjer med spillere av lav eller normalt høyde også, sier Aarøy til Dagbladet.

- Dommerne i Norge gjør en god jobb, sier han.

I undersøkelsen utførte forskerne to eksperimentelle studier som støtter opp om funnene i materialet fra Bundesliga, Champions League og VM-kvalikene.

Brukte testgrupper
Ifølge Forskning.no fikk 120 frivillige i den ene studien se en duell der det var vanskelig å avgjøre frispark.

En vesentlig overvekt av deltakerne dømte i favør den laveste.

I den andre mente hovedvekten av medlemmene at årsaken til at en lavere spiller faller etter takling eller duell er at den høye spilleren har begått en forseelse.

ENIG: Jostein Flo mener dommerne psykologisk lar seg påvirke av spillernes størrelse. Foto: Lise Åserud / SCANPIX.
ENIG: Jostein Flo mener dommerne psykologisk lar seg påvirke av spillernes størrelse. Foto: Lise Åserud / SCANPIX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!