Høyest i EM

BYGDØY (Dagbladet): Landslagets assistenttrener Harald Aabrekk omtaler den norske EM-troppen som «Dødelig våpen 5». Ikke så rart; med en snitthøyde på hele 1,86 meter reiser Norge til EM med den høyeste troppen.

Dagbladet har regnet ut snitthøyden på samtlige 16 EM-lag. Norge rager høyest i lufta - tettest fulgt av Tsjekkia (1,85) og Slovenia og Jugoslavia (1,84).

Romania har den laveste troppen, med et snitt på bare 1,79 meter.

Snitthøyden på alle spillerne i EM er 1,83 meter - tre centimeter lavere enn de norske EM-farerne.

I det norske laget er det fyrtårn som John Carew (1,95), Bjørn Otto Bragstad (1,94), Tore André Flo (1,93), Dan Eggen (1,92) og Ståle Solbakken (1,90) som trekker opp snittet. Spillere som også vil være norske trumfkort på dødballer.

Overrasket Aabrekk

Harald Aabrekk, landslagets assistenttrener og dødballekspert, var litt overrasket over Dagbladets tall da han fikk se dem i går.

Og hans umiddelbare kommentar:

- Glimrende!

- Jeg visste vi var blant de høyeste, men at vi var aller høyest var jeg ikke klar over. Det er gledelig nytt. Jeg har lenge fleipet med Semb om at vi burde ha 1,90 som minimumshøyde for å spille på landslaget. Nå er vi jo snart der. For Myggen trekker vel snittet noe ned..., smiler Aabrekk.

- Men det morsomme er jo da at den minste kanskje er den beste. Så selv om høyde er viktig, så viser det at det er plass til de lave også, utdyper Aabrekk.

Kjempemygg

Men Erik Mykland er slett ikke den laveste spilleren i EM-sluttspillet. Med sine 172 centimeter blir sørlendingen reine kjempe-myggen i forhold til engelske Dennis Wise og rumenske Florentin Petre, som begge er 167 centimeter høye.

Høye spillere har selvsagt en stor fordel i hodedueller. Men Aabrekk er ikke i tvil om at den mentale gevinsten er like stor.

Psykisk overtak

- Lavere spillere vil ofte se på høye motstandere som uovervinnelige fordi de har så stor rekkevidde. Høyde kan derfor være med på å psyke ned motstanderen, samtidig som det også hever egen selvtillit, sier Aabrekk.

Et godt - og ferskt - eksempel:

1,95 høye Carew er 19 centimeter høyere enn Fabio Cannavaro (1,76), og var så overlegen i duellen før han nikket inn seiersmålet mot Italia lørdag at Parma-spilleren etter kampen sa at det var som å møte et monster fra en annen planet...

Ekstra mann?

Spania - som Norge møter i EM-åpningen i Rotterdam 13. juni - har en snitthøyde på 1,81 meter. I gjennomsnitt er altså hver spanjol fem centimeter lavere enn de norske gutta.

- Perfekt for oss. I praksis betyr det nesten at vi har en ekstra mann på banen, og det må vi vite å utnytte, sier Aabrekk.

- Vil høyde avgjøre hvem som vinner EM?

- Det kan gjøre det. Jeg tipper at halvparten av målene i EM vil komme etter dødballer. Da sier det seg selv at det vil bli helt avgjørende.

Mot Italia lørdag kom fire av Norges fem målsjanser etter dødball.

Hemmelige trekk

Aabrekk mener Norge er helt i verdenstoppen på utnyttelse av dødballer. Og i EM skal nye og hemmelige dødballtrekk brukes.

- Så langt har vi bare vist de tradisjonelle, men vi har noen på lur som vi skal ta fram i EM, smiler Aabrekk.

RAGER HØYEST: Norges EM-lag har en snitthøyde på 1, 86 meter. Myggen trekker snittet noe ned, men er også nesten for kjempe å regne.