Høyesterett behandler anke i Pistorius-saken

Kan bli dømt til 15 års fengsel.

HUSARREST: Oscar Pistorius soner nå resten av sin dom for drapet på kjæresten i husarrest. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB scanpix
HUSARREST: Oscar Pistorius soner nå resten av sin dom for drapet på kjæresten i husarrest. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Oscar Pistorius (28) ble for ett år siden dømt til fem års fengsel for drapet på sin kjæreste, Reeva Steenkamp. I oktober slapp han ut fra fengsel, for å sone resten av dommen i husarrest i onkelens hus i Pretoria.

Nå risikerer den tidligere friidrettsstjernen å havne bak murene igjen.

DREPT: Det var i februar 2013 at Pistorius skjøt og drepte sin modellkjæreste Reeva Steenkamp gjennom baderomsdøra i deres hus. Foto: EPA / NTB Scanpix
DREPT: Det var i februar 2013 at Pistorius skjøt og drepte sin modellkjæreste Reeva Steenkamp gjennom baderomsdøra i deres hus. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Det etter at påtalemyndigheten i Sør-Afrika har anket dommen mot ham. Tirsdag vil de be om at dommen endres fra uaktsomt til overlagt drap. Dersom høyesterett er enige, kan han bli dømt til 15 års fengsel.

Nekter ikke for drapet Det var i februar 2013 at Pistorius skjøt og drepte sin modellkjæreste gjennom baderomsdøra i huset sitt.

Han har aldri nektet for å ha skutt kjæresten, men har hele tiden hevdet at han trodde hun var en innbruddstyv. 

Påtalemyndigheten hevder at Pistorius bevisst drepte Steenkamp, som de mener flyktet til toalettet under en krangel, melder Reuters.

Saken vil bli avgjort av fem høyesterettsdommere. Pistorius vil ikke være tilstede under høringen i Bloemfontein, som er ventet å ta én dag.

- Klærne hennes var pakket Steenkamps foreldre, Barry og June Steenkamp, har tidligere sagt at det var uflaks at datteren møtte Pistorius, og har hevdet at han ville ha drept noen før eller senere.

June Steenkamp kalte blant annet Pistorius for patetisk, humørsyk, arrogant og eiesyk. Foreldrene har heller ikke festet stor lit til Pistorius' forklaring. Moren mener forholdet mellom de to nærmet seg slutten, noe hun mener var utløsende for hva som skjedde den skjebnesvangre natten.

- Klærne hennes var pakket. For oss, er det ingen tvil: Hun hadde bestemt seg for å forlate Pistorius den kvelden. Jeg tror forholdet nærmet seg slutten. Hun (Reeva) trodde ikke at det gjorde noen av dem lykkelige, har June Steenkamp tidligere uttalt.

«Bladerunner» 28-åringen ble kjent for hele verden under kallenavnet «Bladerunner», som han fikk på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein. Pistorius har vunnet seks gull i paralympics, og har også deltatt i VM og OL for funksjonsfriske.

I tillegg til fengselsstraffen bestemte den internasjonale paralympiske komité (IPC) at 28-åringen ble utestengt fra alle konkurranser i fem år. Dermed vil paralympics-stjernen gå glipp av OL i Rio i 2016. 

- Hvis noen er dømt av en rett, må de fullføre hele straffen selv om de blir sluppet ut tidligere, sa kommunikasjonssjef i IPC, Craig Spence, for ett år siden. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram