Høyre avviser OL-toppenes cocktail-krav

OL-toppenes krav om en cocktailmottakelse på Slottet og egne filer på motorveien blir blankt avvist av Høyres OL-forkjemper Linda Hofstad Helleland.

NEI TIL IOC: Linda Hofstad Helleland er stortingspolitiker for Høyre og OL-forkjemper. Hun går ikke med på IOC-pampekravene som VG  i dag avslørte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NEI TIL IOC: Linda Hofstad Helleland er stortingspolitiker for Høyre og OL-forkjemper. Hun går ikke med på IOC-pampekravene som VG i dag avslørte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Få timer før Høyres stortingsgruppe onsdag ettermiddag bestemmer seg for om de vil støtte en statsgaranti for vinter-OL i Oslo 2022, kom avklaringen om at Oslo kommune tar på seg 2,5 milliarder kroner av investeringene for arrangementet.

- Vi har strukket oss langt, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V) til NTB.

Avviser luksuskrav Avtalen mellom Oslo kommune og Kulturdepartementet sier imidlertid ikke noe om hvem som skal plukke opp barregningene som IOK-toppene forventer at arrangøren tar seg av.

Ifølge OL-forkjemper Hofstad Helleland kan pampene betale drinkene selv og stå i trafikk-kø som alle andre.

- Dette er helt uaktuelle krav. Hvis ikke IOK aksepterer at dette og mye mer skal ut, så blir det ikke OL i Norge, sier hun til Aftenposten.
Pampekrav

Ifølge VG har Den internasjonale olympiske komité (IOK) over 7.000 sider med krav og spesifikasjoner til Oslo som søkerby.

IOK-medlemmene forlanger blant annet at det opprettes egne OL-felt på alle veier hvor IOK-toppene ferdes, at trafikklys tilpasses slik at OL-trafikken blir prioritert, og at det er egne innganger for IOK-medlemmene på flyplassen.

Videre skal det være kontinuerlig tilgang på mat og drikke av høy kvalitet, og barene på IOK-hotellene må være oppe ekstra sent. I tillegg til den nevnte mottakelsen på Slottet, blant annet.

Ikke så billig likevel Fram til rapporten som kom sent tirsdag kveld, der det hevdes at «billig-OL» bare sparer halvparten av det søkergruppen anslo, har det avtegnet seg et flertall i Høyres stortingsgruppe for å råde regjeringen til å gå videre med arbeidet med statsgaranti.

Det er et åpent spørsmål om de nye opplysningene vil påvirke stemningen i stortingsgruppa i så stor grad at flertallet snur.

Tirsdag kveld kunngjorde også Senterpartiet at de vil stemme nei til OL i Oslo. Fra før er det kjent at også Fremskrittspartiet sier nei.

Stortingsgruppene til KrF og Venstre er splittet, mens Miljøpartiet De Grønne kunngjorde sitt nei onsdag.

Dersom Høyre går imot regjeringspartner Frp, må Arbeiderpartiet med på laget for å sikre flertall i Stortinget for statsgaranti. Ap vil på sin side avvente regjeringens eventuelle innstilling til Stortinget før de bestemmer seg. Også her er det uenighet i stortingsgruppa.

- 43 milliarder På toppen av det hele mener NTNU-professor Kjell Austeng at OL-budsjettet er minst 8 milliarder kroner for lavt. Han sier til Klassekampen at han tror det vil sprekke og at 35 milliarder kroner i statsgaranti ikke er nok. Han mener den minst må være på 43 milliarder kroner.

Flere meningsmålinger viser at motstanden mot et nytt OL i Oslo fortsatt er stor, selv med utsikten til en mer nøktern utgave. Men alle landsdeler, bortsett fra Nord-Norge, er mer positive enn før.

(NTB)