Høyre vil frata VIF stadion etter «foruroligende opplysninger»

Møter denne uka.

PÅ SKISSESTADIET: Dette er Vålerengas ønskedrøm: En fotballarena på Valle, med videregående skole på den ene langsida. Et nytt forslag fra Høyres leder av finanskomiteen i Oslos bystyre, betyr et overraskende hinder. Illustrasjon: Pål T. Rørby / Hent entreprenør
PÅ SKISSESTADIET: Dette er Vålerengas ønskedrøm: En fotballarena på Valle, med videregående skole på den ene langsida. Et nytt forslag fra Høyres leder av finanskomiteen i Oslos bystyre, betyr et overraskende hinder. Illustrasjon: Pål T. Rørby / Hent entreprenørVis mer

(Dagbladet): Det er over seks år siden Oslo kommune vedtok å overføre tomteareal til Vålerenga for én krone, slik at østkantlaget kan få bygge en egen stadion på Valle. Både ledere, trenere, spillere og supportere jublet: Flere har framholdt at et selveid hjemmeanlegg er en forutsetning for at klubben skal kunne stabilisere seg i det definitive toppsjiktet av Tippeligaen.

Men selv om kommunen for lengst har sagt seg villig til å donere tomta for en symbolsk mynt, mangler det fortsatt noen vanskelige pasningstrekk før denne saken når nettmaskene.

De siste dagene har duellspillet intensivert seg kraftig.

Høyre var motstander Fortsatt har ikke Oslos byutviklingskomité godkjent reguleringsplanen for Valle-området. Den saken kommer opp i et møte nå på onsdag.

Men i tolvte time har representanter fra Høyre - partiet som har både ordfører (Fabian Stang) og byrådsleder (Stian Berger Røsland) - kommet med innspill som kan snu opp ned på hele Vålerengas fotballdrøm.

Det er ingen nyhet at Høyre var motstander av å tildele VIF en svær tomt til 1 krone. I 2008 var det et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti som fikk dette vedtaket igjennom.

Seks år seinere har Vålerengas klubbkasse flere skrapemerker enn penger. Derfor vil et vedtak om at Oslo kommune sier ja til at området kan settes av til bygging av stadion (fotballarena/skøytehall), videregående skole, barnehage, boliger og næringslokaler, være et etterlengtet dytt i retning av lyset utenfor tunnelen.

- Det å ha en egen stadion gir potensielt mye større muligheter for inntekter enn det vi ser i dag. Det er ingen tvil om at det vil være en merkedag i VIFs historie. Hvis bystyret sier ja, vil finansieringsplanen for stadion være det neste for oss, sa Vålerengas daglige leder Stig-Ove Sandnes til Dagbladet i mai.

- Jeg har inntrykk av at et flertall i komiteen vil gå inn for å vedta denne reguleringsplanen, sier Anders Røberg-Larsen (Ap), som har ledet arbeidsgruppen for arbeidet med stadionsaken i Oslo kommunes byutviklingskomité.

Leier av NFF-selskap I dag har Vålerenga en leieavtale med Ullevaal Stadion Idrett AS, et datterselskap av Norges Fotballforbund, som legger rammene for at laget spiller sine kamper på nasjonalarenaen. Men lengselen etter et eget hjem er stor. Det er for Vålerenga et av hovedpoengene med å få igjennom planene med Valle stadion - at Vålerenga skal stå som eier. Da kan klubben sikres inntekter fra leietakere, som for eksempel Oslo kommune, gjennom en planlagt videregående skole på den ene langsida.

Men nå vil to av Høyres representanter i finanskomiteen, leder James Stove-Lorentzen og medlem Hermann Kopp, snu hele ordningen på hodet.

«I den senere tid har det kommet frem en rekke foruroligende opplysninger om økonomien i Vålerenga. Det er innkalt til ekstraordinær generalforsamling, styrelederen fratrer, den økonomiske støttespilleren har varslet at han ikke lenger vil støtte klubben, pressen spekulerer i om klubben kan gå konkurs og i så fall må starte på nytt i en av de lavere divisjoner.

Det er derfor naturlig å be byrådet om å bringe nærmere klarhet omkring klubbens økonomiske situasjon, herunder konsekvensen av en eventuell konkurs», skriver Stove-Lorentzen og Kopp i et spørsmål til utviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

Toppfotball-klausul De ønsker også at byrådet utreder helt andre finansieringsmodeller for tomteutnyttelsen, slik at ikke lenger Vålerenga blir eier av anlegget. I punkt fire i sin modell foreslår duoen at Oslo kommune, ved byrådet, «inngår leieavtale med klubben».

«Leieforholdet forutsetter at klubben spiller i en av de to øverste divisjoner (...) Hvis Vålerenga mister plassen i de to øverste divisjoner, vil det være naturlig å tilby stadionet til den Oslo-klubben som til en hver tid spiller på høyeste nivå», skriver Stove-Lorentzen og Kopp videre.

- Utidig Innspillet fra de to Høyre-politikerne vil også bli behandlet onsdag, men da i duoens egen komité - finanskomiteen.

STORSTUE: Slik vil anlegget se ut i flomlys. Illustrasjon: Pål T. Rørby / Hent entreprenør
STORSTUE: Slik vil anlegget se ut i flomlys. Illustrasjon: Pål T. Rørby / Hent entreprenør Vis mer

- Vi synes det er utidig å komme opp med dette nå, og vil ikke støtte det, sier Arbeiderpartiets Anders Røberg-Larsen.

- Jeg oppfatter det også som et forsøk på omkamp i spørsmålet om Vålerenga skal få ta over tomta for 1 krone, sier Røberg-Larsen.

- Hva tror du vil skje nå?

- Jeg håper og tror at dette ikke vil bety noenting, men at det flertallet som hele tida har vært opptatt av sikre Vålerenga ny stadion, står ved det. Men er vi uhedlige, betyr dette som Høyre nå driver med, at saken må utsettes - og at det blir en ny runde.

Leder for Vålerengas stadionstyre, Åge Petter Christiansen, vil ikke kommentere Høyres utspill i dag.

- Jeg skal møte finanskomiteens arbeidsutvalg i morgen (tirsdag), og vil ikke si noe før jeg har gjort det. Vi forholder oss til vedtaket fra mai 2008, sier Christiansen.

• Dagbladet har i skrivende stund ikke fått Høyres representanter i tale.