Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høyreekstremt parti raser etter at Voula ble kastet ut av OL-troppen

Får gresk støtte etter myggvits om afrikanere.

FÅR STØTTE: Voula Papachristou er kastet ut av OL-troppen til Hellas etter en rasistisk vits. Nå får hun støtte fra politisk parti h hjemlandet. Foto: AFP PHOTO / STR / GREECE OUT
FÅR STØTTE: Voula Papachristou er kastet ut av OL-troppen til Hellas etter en rasistisk vits. Nå får hun støtte fra politisk parti h hjemlandet. Foto: AFP PHOTO / STR / GREECE OUT Vis mer

(Dagbladet): Tresteghopperen Voula Papachristou (23) ble kastet ut av den greske OL-troppen i går etter en Twitter-melding med rasistiske antydninger.

Nå raser det greske partiet Gyllent Daggry.

- Enhver som sier noe negativt om illegal innvandring blir offentlig latterliggjort, skriver partiet på sin hjemmeside, ifølge The Guardian.

- Den eneste rasismen i Hellas er rasisme mot grekere, skriver de.

Myggvits Papachristou slettet meldingen raskt fra nettstedet - men klarte likevel ikke hindre sterke reaksjoner.

- Med så mange afrikanere i Hellas, får i alle fall mygg som bærer på vestnilviruset spist hjemmelaget mat, skrev Papachristou.

OL-komiteen mente meldingen var så grovt at Papachristou blir kastet ut av troppen.

- Dette er i strid med verdiene og idealene til den olympiske bevegelsen, heter det i en uttalelse fra OL-komiteen, gjengitt av The Guardian.

Beklaget Det greske partiet Gyllent Daggry opplevde stor oppsving under valget i Hellas tidligere i år - og fikk nesten sju prosent av stemmene ved parlamentsvalget.

Gyllent Daggry beskriver seg selv som nasjonalsosialistisk og ultranasjonalistisk og har uttrykt motstand mot ukontrollert innvandring i Hellas. Medlemmer skal også blant annet ha hilst til hverandre med såkalt Hitler-hilsen.

Partiet mener OL-komiteen overdriver i utkastelsen av tresteghopperen.

- Det ville vært mer ærlig med en lov der alle med et annet syn (på politikken) ble steinet til døden, skriver partiet.

BEKLAGET: Voula Papachristou beklaget den støtende meldingen på sosiale medier, men det hjalp henne ikke. Foto: AP Photo/Matt Dunham
BEKLAGET: Voula Papachristou beklaget den støtende meldingen på sosiale medier, men det hjalp henne ikke. Foto: AP Photo/Matt Dunham Vis mer

Utøveren kom selv med en beklagelse etter Twitter-meldingen - men det var likevel ikke nok til å få være med når konkurransene starter.

- Jeg ønsker å uttrykke en ektefølt unnskyldning for den uheldige og smakløse spøken jeg publiserte på min personlige Twitter-konto. Jeg er veldig lei meg og skamfull over den negative responsen jeg utløste siden jeg aldri mente å fornærme noen eller å gå på akkord med menneskerettighetene, skriver hun på Twitter.

Dagen etter var hun imidlertid ikke like spak:

- Jeg har ikke sovet i det hele tatt, og for å være ærlig forsøker jeg fortsatt å forsone meg med det som har skjedd. Jeg forsøker å bevare roen, hvis ikke ville jeg ha mistet kontrollen. Jeg er takknemlig overfor treneren min, familien min og alle som har stått ved min side. Etter så mange år med offer og lidelse for å komme til mitt første OL er jeg både veldig bitter og opprørt. Det som opprører meg mest er den overdrevne straffen og den hastige saksbehandlingen, sier Papachristou, ifølge The Guardian.

- Straffen er overdrevet Saken har skapt reaksjoner også hos andre partier i Hellas.

- Jeg mener straffen er overdrevet. Spesielt etter at hun beklaget, skriver Adonis Georgiadis fra det konservative partiet MP på Twitter..

Papachristou-trener George Pomaski mener straffen rammer hele OL-troppen.

- Det er for mye, og straffen burde aldri vært så streng. Hun har bedt om unnskylding. Dette er ikke bare skuffende for henne og familien, men alle i det greske laget, sier han ifølge The Guardian.

KASTET UT: Voula Papachristou fra OL-troppen. Foto: AFP PHOTO / STR / GREECE OUT
KASTET UT: Voula Papachristou fra OL-troppen. Foto: AFP PHOTO / STR / GREECE OUT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media