Reiseregninger Sotsji

Høyretoppenes Sotsji-regning: 616 896 kroner. Minst

Mens Norge venter på idrettens reiseregninger fra Sotsji, legger statsminister Erna Solberg og tidligere kulturminister Thorhild Widvey sine regninger på bordet. 

I SOTSJI: Erna Solberg tok med seg fire medarbeidere til OL i Sotsji i 2014. Det kostet norske skattebetalere 498 760 kroner. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
I SOTSJI: Erna Solberg tok med seg fire medarbeidere til OL i Sotsji i 2014. Det kostet norske skattebetalere 498 760 kroner.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norske idrettstoppers reiseregninger fra Sotsji har vært vinterens mest etterlyste dokumenter, og forrige helg ga ledermøtet i Norges Idrettsforbund idrettspresident Tom Tvedt og styret hans et utvetydig råd om å legge dem fram i offentligheten.

Da vedtok også idrettsstyret at de, på tross av tidligere vedtak, åpner for innsyn i regnskapene bakover i tid.

- Personlig er jeg lettet. Det var ikke overraskende et enstemmig styre som gikk inn for vedtaket. Det skal være fullt innsyn ned til bilagsnivå fra før juni 2015. Det vil si fem år som er oppbevaringsplikten ifølge bokføringsloven, sa Tom Tvedt til ledermøtet i Bodø.

En uke seinere har Dagbladet fortsatt ikke fått svar på innsynsforespørselen vi har gitt til Norges Idrettsforbund.

- I dag er det én uke siden vedtaket, og vi har fått en rekke forespørsler i løpet av den uka. Nå skal vi sette oss ned og sortere alle sammen på tirsdag, og så vil vi ha en dialog med de involverte mediene om hvordan vi rent praktisk skal løse dette, sier kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Niels Røine, til Dagbladet.

Flere på tur

Men det var ikke bare idrettens tillitsvalgte som var i Russland under OL. Norges Idrettsforbund hadde både statministeren og kulturministeren på besøk i Sotsji, og for å sammenlikne de offentliges forbruk mot idrettstoppenes, ba vi om innsyn i reisregningene til Erna Solberg og daværende kulturminister Thorhild Widvey.

Fem personer fra Statsministerens kontor, SMK, var på tur til Sotsji. Fire personer fra Kulturdepartementet, KUD, besøkte også OL-byen, men bare tre av dem har levert reiseregninger.

I alt var det altså ni personer fra Norges regjering på besøk i Sotsji. Åtte har levert reiseregninger på i alt 31 723 kroner.

De regningene inkluderer ikke flyreisene, hotellrommene og mesteparten av transporten i Sotsji.

Hotellene og flyreisene ble bestilt av Norges Idrettsforbund og etterfakturert SMK og KUD.

5000 kroner natta

Fakturaen fra Norges Idrettsforbund viser at flybillettene til Sotsji kostet 6536 kroner per person. Hotellrommene i Sotsji kostet 4985 kroner natta per person.

Til sammen er KUD fakturert for 86 413 kroner for tre flybilletter, tretten hotellnetter, og fire middager (til 500 kroner per person).

De tre reiseregningene som er levert inn til KUD er alle på 3900 kroner i netto refusjon. Det er summen av kostgodtgjørelsen og et uspesifisert kompensasjonstillegg.

I alt kostet kulturministeren og hennes følges Sotsji-tur norske skattebetalere 98 113 kroner når fly og hotell er inkludert.

Beregnet statsminister-pris

For Statsministerens kontor ble det litt dyrere. Erna Solberg hadde med seg en person mer enn Thorhild Widvey til Sotsji. Solbergs medarbeidere har, i motsetning til Widveys, levert inn regninger for taxiturer og transport til Gardermoen.

Sammen med kostgodtgjørelser og det uspesifiserte kompensasjonstillegget har SMK fått reiseregninger for i alt 20 023 kroner.

SMKs reiseregninger viser totalt 19 overnattinger i Sotsji for Solbergs følge.

Statsministerens rom ble brukt som både møterom og hotellrom, og hadde en døgnpris på 10 543 kroner. For resten av delegasjonen kostet det 4985 kroner per natt for hotell.

SMK opplyser til Dagbladet at de ikke brukte charterflyet satt opp av idrettsforbundet, men leide et fly. Dette kostet 419 000 kroner. Det gir en samlet sum på 498 760 kroner for disse to postene.

Da er ikke eventuelle middager inkludert i regnestykket.

Den totale kostnaden for Erna Solbergs Sotsji-tur blir da på minst 518 783 skattekroner.

Til sammen kostet regjeringens OL-turer 616 896 kroner. Minst.

Rognliens regning

Så gjenstår det altså å se hva det er de norske idrettstoppene har brukt fellesskapets penger på under lekene i Russland.

Foreløpig er det bare daværende idrettspresident Børre Rognlien som har lagt fram sin reiseregning.

Den regninga var på 2197 kroner, og viste stort sett regninger på drikke fra minibaren på hotellet, frokoster og lunsj.

Rognliens andre utgifter til fly, hotell og transport ble enten lagt inn i idrettsforbundets fellesregning, eller dekket direkte av OL-arrangøren.

Rognlien fikk også refundert 9000 dollar av den Internasjonale Olympiske Komiteen for reise og opphold under OL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer