Høyt oppe

TRONDHEIM (Dagbladet): Norge - Danmark 28-24. Kjersti Grini (27) satte punktum for sin første toppturnering som landslagskaptein med den mest etterlengtede triumfen: EM-, VM- og OL-mester Danmark ble slått for første gang siden november 1996.

- Deilig for oss. Men vi må ikke oppføre oss slik vi har gjort etter stortap mot danskene tidligere. Da har vi deppet oss inn i usikkerheten. Vi skal ikke miste bakkekontakten etter denne seieren. Neste gang vi spiller mot Danmark, kan vi bruke denne kampen som referanse. Vi har noe veldig positivt å bygge på videre.

- Men det betyr ikke at det blir lettere å slå danskene i EM, sier Kjersti Grini til Dagbladet.

Følte seg presset

I løpet av den korte tida som kaptein har hun klart å få medspillerne med på sin personlige oppfatning av denne rollen.

Den er ganske annerledes enn den Susann Goksør Bjerkrheim hadde.

Det så ut som om danskene ikke var forberedt på det.

- Det norske laget presset oss. Og det var farlig fra flere enn de kjente bakspillerplassene, sa den danske treneren Jan Pytlick etterpå.

Akkurat dét er det tydeligste sporet etter den nye kapteinen Grini, sammen med den mentale analysen som lagledelsen gjennomførte med spillerne.

- Alle på banen må føle seg frie nok til at de tør å slippe seg løs, ha det moro, og ikke bry seg om de såkalte store sammenhenger som lurer utenfor banen, sier Kjersti.

Trengte ikke mye tid

Det var det ikke bare hun selv og de to etablerte støttespillere Tonje Larsen og Trine Haltvik som klarte.

Sahra Hausmann spilte nok en gang godt på venstrekanten, for andre dag på rad. Det har knapt skjedd før. Og Else Marthe Sørlie på strek spilte som om hun hadde 130 og ikke bare 13 landskamper bak seg.

- Det tok ikke så lang tid å få jentene med på å ta ansvaret, mener Kjersti Grini.

Også trener Marit Breivik har endret seg.

- Når vi har den gode følelsen, trenger vi ikke så mye hjelp til alt mulig fra Marit. Hun kan konsentrere seg om taktiske input og små rettelser på det vi ikke kan se fra midt på banen, forklarer Kjersti.

Blir forbanna

- Hva med din egen utvikling som spiller og kaptein?

- Det har gått veldig bra. Jeg fortsetter å være meg selv, og i dag ble jeg forbanna på både Marit (Breivik), Sahra (Hausmann) og Arne (Högdahl, assistenttrener). De fikk høre det med én gang.

- Har du fått ekstra press på deg? Føler du at du må være best i hver kamp nå som du er kaptein?

- Det første jeg sa til meg selv etter at jeg ble utnevnt, var at jeg i hvert fall ikke blir noen bedre spiller bare av å ha fått kapteinsbindet.

- Så nei, jeg har ikke mer press på meg før enn før, mener Kjersti Grini.