MELLOM DOPINGUTESTENGELSER: Her feirer Justin Gatlin etter å ha vunnet i Moskva i 2003. Tre år senere ble han dopingtatt for andre gang og sonet en fire års utestengelse. Nå er han verdens raskeste mann igjen, og har landet nok en sponsoravtale med Nike.Foto: AP /Ivan Sekretarev / NTB Scanpix
MELLOM DOPINGUTESTENGELSER: Her feirer Justin Gatlin etter å ha vunnet i Moskva i 2003. Tre år senere ble han dopingtatt for andre gang og sonet en fire års utestengelse. Nå er han verdens raskeste mann igjen, og har landet nok en sponsoravtale med Nike.Foto: AP /Ivan Sekretarev / NTB ScanpixVis mer

Hudfletter Nike for å sponse dobbelt dopingtatt amerikaner

Justin Gatlin med ny avtale.

(Dagbladet): Da Justin Gatlin ble nominert til prisen som årets friidrettsutøver i fjor vakte det så sterke reaksjoner at selv friidrettens toppmenn måtte forsvare den dobbelt dopingtatte amerikaneren offentlig.

Nå vant aldri Gatlin prisen som årets utøver i fjor, til tross for at han i Usain Bolts fravær var verdens raskeste mann på både 100 og 200 meter. Gatlin hadde seks av de sju beste tidene på 100 meter i fjor og løp blant annet på 9.77 i Brüssel i september.

Det har fått Nike til å begynne å sponse amerikanerene igjen. Til både nye og gamle konkurrenters irritasjon.

- Det er et spark i trynet på de 99 prosent av utøverne som er rene, sier den britiske OL-mesteren på 4 x 100 meter stafett, Marlon Devonish til BBC.

- Ingenting overrasker meg, men dette er nok et dårlig signal å sende ut på vegne av sporten vår, sier Jason Gardener.

Med fjorårsresultatene er Gatlin en av de aller største favorittene til friidretts-VM i Beijing i august. Med mindre noe ufortutsett skulle skje, er han også en av de største favorittene i Rio-OL sommeren 2016 også.

Det er sannsynligvis det siste som gjør at Nike finner det verdt å sponse Gatlin, men på twitter har mange utøvere reagert med avsky på avgjørelsen.

Tøffest er maratonstjernen Paula Radcliffe, som også er sponset av Nike:

- Jeg er veldig skuffa over å høre dette. Jeg tror ikke dette viser hvilke verdier som ligger i kjernen av det Nike som jeg er stolt av å representere, og det passer heller ikke sammen med integriteten og idealene til de menneskene jeg jobber med hver eneste dag, skriver Radcliffe.