Hudflettes: - Hva skjer?

Danmark befinner seg i VM-krise etter 2-1-tapet for Frankrike i kveld. Christian Eriksen blir slaktet for prestasjonen: - Dette likner ham slett ikke.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SVAK KAMP: Christian Eriksen. Foto: NTB
SVAK KAMP: Christian Eriksen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Frankrike - Danmark 2-1 (0-0)

DOHA (Dagbladet): Danmark skapte et utfordrende utgangspunkt for seg selv da de spilte 0-0 mot Tunisia i åpningskampen. I kveld var Frankrike motstander i Doha. Og den regjerende verdensmesteren gjorde det enda verre for danskene.

Frankrike tok ledelsen ved Kylian Mbappé etter 61 minutter, men Andreas Christensen utliknet sju minutter seinere. Fire minutter før slutt scoret Mbappé sitt andre for dagen og sørget for 2-1.

Danmark må nå slå Australia onsdag. I tillegg er de avhengig av fransk hjelp mot Tunisia.

- De fikk et pissmål til slutt, sier trener Kasper Hjulmand etter kampen.

MATCHVINNER: Kylian Mbappé ble kampens store spiller med to mål. Foto: NTB
MATCHVINNER: Kylian Mbappé ble kampens store spiller med to mål. Foto: NTB Vis mer

Det var en merkelig stemning på Stadium 974 i Doha. Publikum ga ikke altfor mye lyd fra seg i store deler av kampen. Og Danmarks stjernespiller - Christian Eriksen - var usynlig. Dette skaper reaksjoner i Danmark:

- Eriksen, hvor er du? spurte den danske avisa BT underveis i kampen.

- Den danske superstjerna har vært fullstendig usynlig. Det likner ham slett ikke. VM er i gang, Christian. Hva skjer?

UTLIKNET: Andreas Christensen header inn 1-1. Foto: NTB
UTLIKNET: Andreas Christensen header inn 1-1. Foto: NTB Vis mer

Blant fotballeksperter i Qatar pekes Frankrike ut som en av VM-favorittene, sammen med Brasil og Argentina.

De ble verdensmester i 1998 og 2018. Nå håper de å gjenskape suksessen, og de så definitivt mest skarpe ut i første omgang.

Du så glimt av hva både Kylian Mbappé og Ousmane Dembélé er gode for, men ingen klarte å score de første 45 minuttene.

Ekstra Bladets sportskommentator, Lasse Vøge, oppsummerte første omgang slik:

- Ti gode, danske innledningsminutter ble besvart med 35 minutters massivt, fransk press. Det er noen «groggy» dansker som går i garderoben.

Kampen bølget fram og tilbake. Mbappé viste klasse ved flere anledninger.

Frankrike tok en fortjent ledelse etter drøye timen. Mbappé og venstreback Hernandez kombinerte perfekt og sendte favorittene i ledelsen.

QATAR: Flere serbiske fans benytter muligheten under VM til å hylle Russland. Vis mer

På dette tidspunktet virket det tøft for danskene å slå tilbake. Men bare sju minutter seinere headet Andreas Christensen inn utlikningen. Scoringen kom etter en corner.

Det så lenge ut til å gå mot uavgjort.

Men fire minutter før slutt dukket kampens gigant opp. Mbappé sendte Frankrike opp i 2-1, som også ble sluttresultatet.

Oppdateres!

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer