Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Huff, Gud forby!

Slik reagerte Dagbladets sjakkekspert da han så remisen.

(Dagbladet): Dagbladets sjakkekspert, stormester Einar Gausel, hadde forventet et langt og skarpt parti mellom Magnus Carlsen og hans indiske motstander Vishy Anand i dag. Slik gikk det ikke. Det hele var over på halvannen time og 16 trekk.

- Huff, Gud forby! utbrøt Gausel da han oppdaget muligheten for tretrekksremisen.

I sjakk blir det automatisk remis hvis den nøyaktig samme stillingen oppstår  på brettet tre ganger. Dette kan ofte oppstå i sluttspillssituasjoner, men er mindre vanlig så tidlig som etter 16. trekk.

- Litt skuffet Men alle andre trekk enn trekkene som førte til trekkgjentakelse ville gjort at Carlsen fikk en dårlig stilling. Ifølge datamaskinene som analyserer partiet sto heller ikke nordmannen spesielt godt, og han hadde små sjanser til å spille for seier. Dagens parti var derfor ikke optimalt for nordmannen:

 - Jeg er litt skuffet over at Magnus valgte en så vidt tannløs åpning med hvit, sier Gausel.

Med hvite brikker har du initiativet og kan gjøre det første trekket. Dette er en stor fordel i sjakk. Seiersprosenten på toppnivå er høyere med hvit enn med svart, og spillerne på toppnivå er ofte fornøyd med remis med svart.

Det var allerede i det 13. trekket Carlsen spilte et trekk som åpnet opp for den mulige remisen.

- Det 13. trekket var som å trykke på «abort mission»-knappen, og en kan vel si at det i praksis var et remistilbud. Anand måtte da enten framtvinge remis ved trekkgjentagelse eller spille noe risikabelt for å holde kampen gående, sier Gausel.

- Prioriterte sikkerheten Da var valget enkelt for Anand. Indieren er kjent for å spille veldig forsiktig med svart, og heller satse for fullt på seier med hvit. Og nettopp hvit er det Anand spiller med i morgen.

- Vi fikk i alle fall bekreftet at Anand inntil videre prioterer sikkerheten, sier Gausel.

- Jeg hadde ikke ventet at Anand skulle slippe så billig unna med svart. Jeg og de fleste andre hadde ventet en lang duell. Carlsens hovedstrategi i denne matchen bør være å slite motstanderen ut. Det gjør man ikke ved å gi ham halvannen times arbeidsdag.

Selv om Gausel var litt skuffet over det korte partiet er et halvt poeng bedre enn ingen poeng.

- Alternativene så ikke spesielt tiltalende ut for Magnus. Det er ikke noe vits i å spille et dårlig trekk bare for å unngå poengdeling, sier stormesteren.