Huitfeldt vil ha OL på gratis-TV

Ønsker liste over begivenheter som skal sendes på allmenkanaler.

GRATIS-PETTER: Kulturminister Anniken Huitfeldt ønsker en lov som sikrer at store begivenheter som vinter-OL må sendes på gratiskanaler på TV. Foto: Alberto Pizzoli, AFP/Scanpix
GRATIS-PETTER: Kulturminister Anniken Huitfeldt ønsker en lov som sikrer at store begivenheter som vinter-OL må sendes på gratiskanaler på TV. Foto: Alberto Pizzoli, AFP/ScanpixVis mer

Kulturminister Anniken Huitfeldt liker ikke at vinter-OL i Sotsji kan havne på betal-TV. Hun vurderer å hente fram listeforslag over begivenheter som skal gå på allmennkanaler.

 Ifølge Dagens Næringsliv vil Huitfeldt innkalle ledelsen i NRK og TV 2 for å få til en løsning med fortsatt gratis OL til det norske folk. Det betyr at kanalene må sende begivenheter som er plassert på en liste vederlagsfritt for titterne.

- Vi la dette bort etter høring, men har hele tiden fulgt nøye med på hvordan utviklingen gikk. Nå må vi se på dette forslaget igjen, sier Huitfeldt til Dagens Næringsliv.

Hun viser til reglene i Storbritannia. Der må blant annet finalen i Wimbledon (tennis) og en rekke sendinger fra VM og EM i fotball samt OL gå på allmennkanaler, og ikke betalingsfjernsyn. En norsk liste må godkjennes av Eftas overvåkingsorgan Esa. Det er strenge regler til hva som kan være på listen.

Blant annet må begivenheten tradisjonelt ha blitt sendt vederlagsfritt, være fulgt av en stor del av seerne i den aktuelle medlemsstaten, ha en særlig allmenn kulturell betydning og et nasjonalt lag må delta i en større internasjonal begivenhet.

I Norge kan man tenke seg at cupfinalene i fotball, landskamper i fotball og håndball samt en rekke vinterøvelser kommer inn på listen. Sportfive, som sitter på OL-rettighetene, har åpnet for at deler av konkurransene i 2014 og 2016 kan splittes over flere kanaler.

- Om vinter-OL skal komme på betal-TV i Norge, så er det absolutt negativt, sier Huitfeldt til Dagens Næringsliv.

(NTB)