Hulkende Northug ga lagkompisene frysninger

Djupvik glemte å skru av mikrofonen. - Jeg satt og smågrein selv, sier Rønning.

HULKET SOM ET BARN: Det gjorde sterkt inntrykk på mange og høre Petter Northug bli overveldet av følelsene like etter målgang på gårsdagens fellesstart. Trener Morten Aa Djupvik var utstyrt med mikrofon fra NRK, slik at folket også fikk høre skikongen på det mest nakne. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/Dagbladet
HULKET SOM ET BARN: Det gjorde sterkt inntrykk på mange og høre Petter Northug bli overveldet av følelsene like etter målgang på gårsdagens fellesstart. Trener Morten Aa Djupvik var utstyrt med mikrofon fra NRK, slik at folket også fikk høre skikongen på det mest nakne. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det norske folk fikk se en helt ny side av Petter Northug etter gullet på gårsdagens fellesstart.

Størst inntrykk gjorde kanskje NRK-reportasjen der 25-åringen ligger utmattet inntil et reklameskilt i sekundene etter målgang.

Trener Morten Aa Djupvik - utstyrt med en «mygg» av statskanalen - legger seg over Petter og skriker «Yes! Yes! Det kunne ikke vært bedre!»

Northug selv ligger og hulker som et barn, og greier bare å stotre fram et par «fy faaaaen» før han blir stablet på beina.

- Er du her? spør Djupvik en omtåket gullvinner.

- Jeg er svimmel, svarer Northug.

Og så blir han overmannet av følelsene igjen, og hikster så han rister over skuldra på Morten Aa Djupvik.

- Jeg satt faktisk og smågrein litt
I går kveld fikk både landslagskameratene og Northug selv se innslaget på TV. Litt kameratslig pes måtte han selvsagt tåle - det er tross alt ikke hver dag man ser Northug så rørt at han gråter både en og to ganger etter en seier.

For Eldar Rønning ble det såpass sterkt at han selv tok til tårene.

- Jeg så det på VM-kveld alene på rommet, og jeg syns det var utrolig artig å se Petter så fornøyd etter et VM-gull på hjemmebane. Jeg ble egentlig veldig satt ut selv, for jeg har ikke sett den siden av Petter før. Jeg satt faktisk og smågrein litt, det var veldig sterkt å se på, sier Rønning til Dagbladet.

- For oss som er utenfor virker Petter veldig kontrollert, betyr det at han er det med dere også?

- Han har ikke sippet så mye før, men han er heller ikke så tøff og bråkjekk som han kan virke etter målgang noen ganger, han er veldig rolig og egentlig veldig trøndersk av seg. Beskjeden. Men akkurat den siden var litt mye, og jeg kan skjønne det når han innfrir på den måten.

- Tror du folk flest fikk et annet inntrykk av Petter der?

- Jeg tror det var veldig fint for folk å se den ekte Petter Northug, jeg tror han scoret veldig mye på det. Det var et stort idrettsøyeblikk i norsk langrennshistorie, det var morsomt å se, sier Rønning.

Fikk pes også
Martin Johnsrud Sundby ble overrasket da han i går skjønte at Northug tok til tårene under medaljeseremonien. Og enda mer overrasket da han fikk se NRK-innslaget fra målområdet.

- Både jeg og han ble overrasket da vi så reprisen på TV i går kveld. Jeg tror ikke han var helt ved sine fulle fem der han og lå og felte tårer, sier Sundby og gliser.

- Hva synes du om videoen etter målgang?

- Urkomisk. Petter fikk mye pes for det i går kveld. Jeg har ikke sett Petter sånn før, og vi tror vel egentlig han tjener en del på det, sier han til Dagbladet.

- Verken jeg eller Petter er flaue
Trener Morten Aa Djupvik medgir at bruken av mikrofon ikke var klarert med Northug på forhånd. Han sier at han glemte å skru av mikrofonen, men tror videoen gikk rett i hjertet på mange nordmenn.

- Jeg har opplevd Petter i lignende situasjoner tidligere, men at jeg hadde myggen på meg tenkte jeg ikke så mye på i går. Jeg ser i ettertid at det ikke var det smarteste. Men verken jeg eller Petter er flau over det som skjedde, sier han til Dagbladet.

- Var det sånn at du fikk litt dårlig samvittighet etterpå?

- Nei, jeg hadde ikke det. Petter viste seg fram fra en fin side. Jeg tipper mange eldre damer rundt i Norge smeltet da han viste den sida av seg selv i går.

- Du sier du har sett ham slik før. Når?

- Jeg har sett ham grine før, men da av litt andre årsaker. I Sapporo satte han staven mellom skia på oppløpet, så sånn sett var ikke dette noe nytt. Men det er bra at Petter på sett og vis viste idrettsglede. I går var han lettet, glad og veldig fornøyd. Det har han også all mulig grunn til.

- Sundby sier han har måttet tåle litt pes på grunn av den videoen?

Petter i kjelleren
- Vi må jo mobbe ham litt, du griner ikke etter et sånt løp. Så det fikk han høre på en veldig humoristisk og kameratslig måte, flirer Djupvik.

- I går kunne vi gjort det meste med ham uten at han ble irritert i det hele tatt. Han tok det med et smil. Det var god stemning på møtet i går.

- Du spør «er du her?» da han reiser seg. Var han helt borte?

- Han var i kjelleren. Jeg har opplevd å prate til mer klare personen enn ham akkurat da. Det var en kombinasjon av at han var fysisk sliten og mentalt utladet da han kom i mål.