GIR SEG: Julija Lipnitskaja legger opp, bare 19 år gammel. Foto:  REUTERS/Alexander Demianchuk
GIR SEG: Julija Lipnitskaja legger opp, bare 19 år gammel. Foto: REUTERS/Alexander DemianchukVis mer

Julija Lipnitskaja legger opp:

Hun ble hyllet som en sensasjon. Nå raser debatten etter at Julija (19) legger opp

Kunstløperen ble hyllet som en av verdens beste.

(Dagbladet): Hun var best i verden som 15-åring og tok gull i lagkonkurransen i OL i Sotsji 2014. Før OL var hun en sensasjon.

Nå legger kunstløperen Julija Lipnitskaja (19) skøytene på hylla - bare 19 år gammel.

Samtidig raser debatten i hjemlandet.

Hvordan kunne en av sportens største talenter forsvinne?

Hyllet og elsket

Lipnitskaja overrasket mange i 2014 og ble en helt i hjemlandet. Hun tok gull i både VM og EM samme år. Samtidig som hun leverte i lagkonkurransen i OL.

Bare 15 år gammel ble hun et navn som var på alles lepper. Hun ble den yngste OL-medaljevinner på 78 år - og selveste Russland-president Vladimir Putin hyllet ungjentas prestasjoner.

Lipnitskaja ble et symbol på Russlands framgang.

- Det mest utrolige programmet jeg noensinne har sett, sa NRK-kommentator Mona Adolfsen til Dagbladet etter EM i januar 2014.

Så ble det bråstopp.

Nå er det slutt, etter en lang kamp utenfor isen mot blant annet spiseforstyrrelser.

- Julija har informert ledelsen i skøyteforbundet om at hun gir seg. Beskjeden ga hun allerede i april, etter at hun var på tre måneders behandling for anoreksi, sier Lipnitskajas mor Daniela i intervju med russiske Tass.

Hun fortsetter:

- Vi er takknemlige for støtten hun har fått en vanskelig periode. Jeg vil påpeke at hun får et olympisk stipend, men ikke mottar noen støtte fra skøyteforbundet, selv om hun har vært satt opp som reserve på landslaget, sier mora.

MØTE: Vladimir Putin og Julija Lipnitskaja. Foto: Reuters
MØTE: Vladimir Putin og Julija Lipnitskaja. Foto: Reuters Vis mer

Debatt

Allerede i 2014 uttalte unge Lipnitskaja at det ble for mye. Hun følte hun mistet friheten og levde under konstant press. 15-åringen prøvde å leve opp til fansens forventninger, men presset var umenneskelig, skriver AP.

Dinara Safina, tidligere verdensener i tennis, er opprørt.

- Det gjør vondt å lese at en 19-åring legger opp. De tok livet av karrieren hennes. Det var for store forventninger, skriver Safina på Twitter.

- Vi, folket, trenere, kommentatorer og eksperter: vi dreper atletene våre. Kjære Julija, må styrke og helsen være med deg, skriver Safina videre.

Spaltist Helena Vaytsehovsky skriver i Sport Express:

- I denne triste historien er det et enkelt spørsmål: Var OL-gullet verdt det? Ofrene som denne unge jenta hadde på veien.

Lipnitskaja er langt fra den første innen kunstløp som gir opp i ung alder. Adelina Sotnikova (21) har også offentliggjort at hun ikke satser mot OL i vinter.

Tidligere har Lipnitskaja tatt et oppgjør med den hun mener er gale forventninger.

- Nei, jeg er ikke gravid. Vær så snill, ha litt samvittighet. Jeg kan ikke være 37 kg hele livet og gjøre alle fornøyd. Jeg har vært nok på diett. Nok er nok, sier Lipnitskaja.

Presidenten i det russiske kunstløpforbundet, Alexander Gorshkov, forteller at han ikke var klar over at Lipnitskaja gir seg.

- Vi kan ikke komme med en pressemelding basert på rykter og sladder. Vi må vente på en offentlig uttalelse fra henne før jeg kommenterer saken, sier Gorshkov.

Foto: AP Photo/Darron Cummings
Foto: AP Photo/Darron Cummings Vis mer