<strong>LETER ETTER DET ALLER BESTE SVØMMEMINNET:</strong> Sarah Louise Rung har lagt om treningen for å utvikle seg enda mer som svømmer. Her fra et av hennes beste øyeblikk; 200 meter fri under Paralympics 2012. FOTO: AP/Alastair Grant.
LETER ETTER DET ALLER BESTE SVØMMEMINNET: Sarah Louise Rung har lagt om treningen for å utvikle seg enda mer som svømmer. Her fra et av hennes beste øyeblikk; 200 meter fri under Paralympics 2012. FOTO: AP/Alastair Grant. Vis mer

Sarah Louise Rung parasvømming:

Hun bruker grepet til Marit Bjørgen: - Jeg var trøtt og tung under OL

Sensasjonelle testresultater for Sarah Louise Rung. Svømte åtte 100 meter drag rett etter hverandre fortere enn det hun presterte i Rio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Treningsparet Sarah Louise Rung og Morten Eklund har i årevis vært noe av det beste i norsk toppidrett. I to Paralympics har duoen sikret Norge fire gull og totalt ni medaljer, og samarbeidet fortsetter mot 2020 selv om Sarah Louise foran denne sesongen har gjort det samme dramatiske skiftet som i sin tid løftet Marit Bjørgen opp som tidenes beste norske idrettskvinne:

  • Nå er også Sarah Louise Rung blitt sjef over egen trening.

Det fungerer flott selv om drømmen om å bli den første vinneren i den nye verdenscupen for parasvømmerne brast på to mislykkete starter.

<strong>STJERNE:</strong> Sarah Louise har vært frontfiguren for paraidretten i årevis. Her er klubbvenner fra Madla Svømmeklubb på flyplassen for å hylle henne etter bragdene i Rio-OL sist høst. FOTO: Carina Johansen / NTB Scanpix
STJERNE: Sarah Louise har vært frontfiguren for paraidretten i årevis. Her er klubbvenner fra Madla Svømmeklubb på flyplassen for å hylle henne etter bragdene i Rio-OL sist høst. FOTO: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

I PRESTISJESTEVNET i Berlin fikk Sarah Louise sjansen på sine to beste distanser, men misset på de første meterne på begge:

- Jeg ble litt stresset av alle konkurrentene som stupte ut fra blokkene og forsvant, forklarer hun:

- Selve starten blir litt annerledes i åpen klasse enn der jeg konkurrerer til vanlig. I min egen klasse er det flere som starter i vannet og sliter med å få opp farten som meg.

slet ikke Sarah Louise mer enn at hun til slutt tok bronse i åpen klasse både på 200 meter fri og 100 meter bryst, men kravene hun stiller til seg selv er store.

Av og til for store.

Det er her sammenligningen med Marit Bjørgen er naturlig. For der langrennsløperen etter gjennombruddet i VM 2005 i Oberstdorf stadig ble mer frustrert over varierende resultater, sliter Sarah Louise også med følelsen av at hun har prestert bedre før.

<strong>GØY I VANNET:</strong> Lange dager for Sarah Louise Rung i verdenscupen i Berlin. Det startet i bassenget kl. 07.00 og ble avsluttet etter kl 20.00 med bare et par timers hvile midt på dagen. Da er det bra at alltid vennlige Sarah Louise har det fint med konkurrentene. FOTO: AFP/ Yasuyoshi Chiba.
GØY I VANNET: Lange dager for Sarah Louise Rung i verdenscupen i Berlin. Det startet i bassenget kl. 07.00 og ble avsluttet etter kl 20.00 med bare et par timers hvile midt på dagen. Da er det bra at alltid vennlige Sarah Louise har det fint med konkurrentene. FOTO: AFP/ Yasuyoshi Chiba. Vis mer

Og for henne er den følelsen viktigere enn alle medaljene hun har svømt inn siden karrieren tok av rekordraskt i 2011.

SELV i Rio-OL sist høst der Sarah Louise med to gull, en sølv og en bronse nesten alene løftet Norge til et fint Paralympics, slet hun underveis med tunge muskler:

- Jeg var for ofte tung og trøtt under OL, sier hun. Da var det godt med en lang pause etter Paralympics. Det var under den at tanken vokste fram om å overta styringen av sin egen karriere; altså slik Marit Bjørgen gjorde etter fiaskoen i VM 2009 og fant fram til en treningshverdag som ga mer glede og overskudd. Pluss en seiersrekke ingen norsk idrettsutøver har sett maken til.

For Sarah Louise har den nye seiersrekken ennå ikke begynt. Først under VM i Mexico i oktober, kommer den første klare beskjeden om en annerledes satsing også resultatmessig har vært riktig, men tendensen er klar:

  • Selv om totalseieren i verdenscupen glapp på teknisk trøbbel i begge startene, var farten underveis høyere enn på lenge.

Det samme forteller en serie forbløffende treningsresultater fra de siste ukene. Forleden svømte Sarah Louise en testserie på 8 ganger 100 meter fri med 30 sekunders pause. Hver eneste av disse åtte dragene gikk raskere enn det hun presterte på 100 meter under OL i Rio.

DEN nye treningsplanen har hun satt sammen fra gamle treningsdagbøker. Fortsatt med god hjelp både fra sin personlige forbundstrener Morten Eklund og de ulike ekspertene på Olympiatoppen, men altså med et eget grep på sluttresultatet.

Det ansvaret har gjort henne enda mer bevisst på å unngå for store doseringer i enkeltøktene. Der har Sarah Louise tidligere lett latt seg drive med fordi det har gått sport i å være tøffest mulig mot seg selv. Nå trener hun like mange timer, men prøver å være ærligere i forhold til å finne de elementene som egentlig gir framgang i konkurranse.

FOR en godt voksen svømmer på 27 år i en verdensidrett med stadig nye, unge stjerner, er en slik gjennomgang av treningshverdagen kanskje nødvendig for å oppnå flere toppresultater. Men egentlig tenker Sarah Louise annerledes. Det er ikke antall medaljer, men den magiske følelsen av å svømme fortere enn noen gang som lokker.

Drømmen er å oppnå den maksimalt høyeste fart hun er i stand til i vannet. Men sånt må gjøres mens du er våken, og selv bestemmer over alt som skjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer