TO TØFFE JENTER: Hoppa High As A Kite og Vanessa Ryall kan bli historiske på Øvrevoll søndag. Den blide jenta kan bli den første kvinnelige jockey i verden som vinner et offisielt Derby. Foto: Tomm W. Christiansen
TO TØFFE JENTER: Hoppa High As A Kite og Vanessa Ryall kan bli historiske på Øvrevoll søndag. Den blide jenta kan bli den første kvinnelige jockey i verden som vinner et offisielt Derby. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

Vanessa Ryall i Norsk Derby

Hun brukte spillgevinst på jockeyutdanning. Nå kan norske Vanessa skrive verdenshistorie

Aldri har en kvinne vunnet Derby.

SANDE: En søndag for sju år siden ble ikke bare spesiell. Den ble avgjørende for resten av livet til Vanessa Ryall (26).

Det var Norsk Derby på Øvrevoll.

Søndag er det Derby igjen. Nå kan hun bli historisk nøyaktig sju år etter. Hun rir High As A Kite, en av favorittene i Norsk Derby.

Hvorfor historisk? Jo, fordi Ingen kvinnelig jockey har vunnet et offisielt Derby. Ikke i noe land i hele verden.

- Tenker du på det?

- Egentlig ikke så veldig mye. Om det skulle skje, vil det jo selvfølgelig være fantastisk, sier Vanessa Ryall til Dagbladet.

Vi går tilbake i tid. Her er historien som skulle forandre livet til Vanessa Ryall.

Jenta med det amerikanskklingene navnet. Men som ble født på Aker sykehus og vokste opp i Oslo, Elverum og Stranda på Mørekysten.

Faren omkom

Da hun bare var fem år gammel omkom hennes amerikanske far i en bilulykke i Oslo. Hennes mor traff etter en tid Jan Bjørdal. Han er hesteoppdretter og trener av galopphester.

Vanessa som alltid hadde vært betatt av hester, og som satt på en hesterygg første gang fem år gammel og gikk på rideskole i Elverum året etter, ble frelst for alvor.

Da hun var 19 år red hun sin første fullblodshest i trening.

Vi beveger oss bakover i tid igjen og er tilbake på Øvrevoll. For sju år siden.

Mor Unn Helen Ryall og Jan Bjørdal hadde flyttet fra hverandre. Men de bevarte det gode vennskapet.

Vanessa hadde valgt å bli hos sin stefar på grunn av hesteinteressen.

FRELST: Vanessa Ryall er hestefrelst. Vinner hun Norsk Derby skal hun og stefaren snart flytte til Frankrike. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FRELST: Vanessa Ryall er hestefrelst. Vinner hun Norsk Derby skal hun og stefaren snart flytte til Frankrike. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Spillegevinsten

Det var Norsk Derby på galoppbanen i Bærum. De to ruslet rundt blant hatter og ballonger.

- Vanessa var skoleelev og hadde dårlig råd. Så jeg foreslo at vi skulle gamble litt for å oppleve spenningen. Og at jeg skulle spandere innsatsen. Men at vi skulle dele en eventuell gevinst, forteller Jan Bjørdal til Dagbladet.

- Ja, det er riktig det, smiler Vanessa. Jeg hadde ikke råd til å spleise.

De satte opp en V5-kupong som kostet 360 kroner. Så skjedde det at spillet som de hadde levert skulle vise seg å gi en stor gevinst.

- Vi vant over 600 000 kroner. Og jeg måtte jo stå ved mitt ord, smiler Bjørdal.

Reiste til USA

Vanessa tok et valg og staket ut kursen for resten av sitt liv. Hun brukte sin del av gevinsten til å reise til Kentucky og utdanne seg som jockey på American Horse Academy.

- Det var et delt studium med high school. På den måten fikk jeg en grunnutdannelse ved siden av at jeg skolerte meg som jockey, forteller Vanessa.

Hun smiler:

- Medelevene mine hadde tatt opp gjeld for å gå på akademiet. Det var dyrt. Men jeg hadde penger på bok. Takket være gevinsten.

Søndag skal hun ri stefarens hest High As A Kite i Norsk Derby på Øvrevoll.

Merker presset

Hesten er en av to store favoritter. Hun merker presset.

- Ja, jeg gjør det. Men samtidig er det bedre å ri en favoritt enn en som ikke er levnet noe særlig sjanse, smiler hun igjen.

Det er først og fremst hesten Spitzbergen å slå. Et monster når han selv vil. Men han har vært veldig av og på i løpene.

Svært bra på sitt beste. Men helt utenfor enkelte ganger.

- Jeg håper han har en dårlig dag på søndag, ler Vanessa.

Søndag formiddag ble det derimot kjent at Spitzbergen sannsynligvis hadde tråkket på en stein. Dermed forsvant den største konkurrenten på forhånd.

Jan Bjørdal har fått spørsmålet mange ganger. Om hvorfor han velger å la Vanessa ri, når han kunne velge og vrake i toppjockeys som mer enn gjerne ville ha ridd High As A Kite i Norsk Derby.

- Vi velger å gjøre dette sammen. Fordi vi tror vi kan greie det, svarer Jan Bjørdal.

Vanessa smiler igjen. Hun gruer seg ikke. Hun gleder seg.

- Jeg er ikke så veldig nervøs. I hvert fall ikke ennå. Jeg gleder meg enormt. Jeg bare håper at alt vil gå bra for seg underveis i løpet. At jeg ikke gjør noen store feil.

- Jeg er også forberedt på at motstanderne kanskje vil ri taktisk mot meg. Det kan skje at de forsøker å stenge meg inne. Men jeg er trygg på at de andre jockeyene vil ri fair, sier hun.

Vanessa skryter av hesten:

- Jeg sitter på en fullkommen løpshest. Hun er flink til å gå og avansere i de minste luker. Og hun står distansen. Jeg har egentlig ikke noe feil å si om henne.

Et Derby går alltid over 2400 meter. En krevende distanse.

DE SISTE FORBEREDELSENE: Nå gjenstår bare de siste forberedelsene. High As A Kite har gått den siste treningsgaloppen. Det var på Øvrevoll tirsdag. Vanessa red selv og var svært fornøyd. Foto: Tomm W. Christiansen
DE SISTE FORBEREDELSENE: Nå gjenstår bare de siste forberedelsene. High As A Kite har gått den siste treningsgaloppen. Det var på Øvrevoll tirsdag. Vanessa red selv og var svært fornøyd. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

- Fikk panikk

Hun sier hun ikke er særlig nervøs. Men noen nerver har sneket seg inn allerede. Tidligere denne uka tikket det inn en sms på en mobiltelefon. Det sto:

«En av hestene har kommet seg løs og løper og skriker opp og ned i veien!»

- Gjett om jeg fikk hjertet i halsen. Jeg tenkte sabotasje og alt. Men en rask tur ned til stallen viste at alt var i orden. Og at High As A Kite hadde det fint og rolig i stallboksen.

Hun ler:

- Min far har et par hester der han bor på Møre. Og det er hans telefon. Det var en av hans hester som hadde kommet seg ut på feil side av gjerdet. Og meldingen ble sendt fra naboen.

- Jeg fikk litt panikk da ja. Tankene gikk på at det kunne være sabotasje.

Hun ler godt av episoden nå.

Ingen feiring

Vinner hun løpet, blir det ikke mye tid til feiring. Hun er på vei tilbake til Florida allerede på mandag.

Hun jobber som stallarbeider og jockey der. Fordi hun ikke orker den norske kulda. Hun har ridd 43 vinnere i Statene.

Hun har også erfaring på den spesielle banen på Øvrevoll med rundt 60 ritt der. For å kunne få denne sjansen til å ri High As A Kite i Norsk Derby sa hun opp jobben hun hadde i Florida og reiste til Norge for noen måneder.

Det bekymrer henne ikke.

- Det er alltid behov for en som kan ri galopphester. Det er så stort der. Så mange trenere og staller, sier Vanessa.

Gevinsten for sju år siden endret livet hennes. Det samme vil skje om hun rir først over mål på søndag.

- Det er den samme gevinsten i førstepremie som vi vant i V5-spillet for sju år siden, sier Jan Bjørdal.

De to har klare planer om hva de skal gjøre i framtida.

Frankrike

De skal til Frankrike og bosette seg der.

De vil drive med oppdrett av galopphester. Planen er at barndomsvennen Geir Wiik skal bli med på prosjektet. Han er hovslager og medeier i High As A Kite.

Hoppa vil være grunnpilaren i satsingen deres på avl i Frankrike.

- Vi mente hun hadde en spennende blodlinje da vi plukket henne ut på en auksjon for åringer i Frankrike, forteller Jan Bjørdal. Han sier at utsiktene for norsk avl ikke ser bra ut.

- Jeg har ikke lyst til å være med på den reisen der.

I Frankrike er situasjonen en helt annen.

- Alt er lagt til rette for å leve av oppdrett i Frankrike, sier Vanessa.

IKKE NERVØSE: High As A Kite er en rolig type. Det er Vanessa også. Søndag braker det løs. Foto: Tomm W. Christiansen
IKKE NERVØSE: High As A Kite er en rolig type. Det er Vanessa også. Søndag braker det løs. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Nå viser det seg at de to kompisene sannsynligvis skjøt gullfuglen på auksjonen den dagen. Andre avkom etter mora Troiecat har begynt å vise høy klasse i Frankrike.

High As A Kite har vunnet to klassiske løp allerede denne sesongen. Vinner hun Norsk Derby markeres dette for avkommene i auksjonskatalogene. Det er gull verdt.

Vanessa ønsker også å ri løp i Frankrike ved siden av.

Kjærligheten på vent

Kjærligheten har hun satt på vent. Hun var i et fast forhold i noen år i USA med en gutt som jobbet i samme stall som henne. Men da lærte hun noe.

- Nå prioriterer jeg hestene og galoppsporten. Men noe er i hvert fall helt sikkert. Om det blir en ny kjæreste, blir det ikke en fra hestemiljøet. Det skal ikke bli hest døgnet rundt en gang til, sier hun.

Jan Bjørdal forteller at den opprinnelige planen var å reise til Frankrike allerede dette året. Men at de mest sannsynlig må vente et år til. Blant annet må økonomien skikkelig på plass.

Da sier Vanessa med et stort smil:

- Vi kommer raskere av gårde til Frankrike. Om vi vinner på søndag.

Løpet vises på NRK 1 kl. 1630.