SLÅR HUN TIL SLUTT GUTTA? Maren Lundby har lagt om treningen sin for etter hvert å jakte på guttas rekord på 253.5 meter. Forskerne gir henne en god mulighet til å klare det. FOTO: DPA/AP/Felix Kaestle
SLÅR HUN TIL SLUTT GUTTA? Maren Lundby har lagt om treningen sin for etter hvert å jakte på guttas rekord på 253.5 meter. Forskerne gir henne en god mulighet til å klare det. FOTO: DPA/AP/Felix KaestleVis mer

Maren Lundby verdensrekord skihopp

Hun er blitt råsterk: - Jeg vil hoppe lenger enn 253,5 meter

Målet er å fly forbi Stefan Krafts verdensrekord. Forskerne sier at Maren Lundby har gode muligheter til å klare det.

I SOMMER la Maren Lundby om treningen sin. Noen måneder før var hun blitt olympiamester etter en utklassingsseier. Da var det tid for å gjøre noe nytt. For å tenke større. Som å bli den første idrettskvinnen i historien som setter en verdensrekord gutta ikke slår.

- Det er artig å å jobbe mot noe folk aldri har fått til før, sier Maren forsiktig når hun prater med meg.

For det følger ingen store fakter med det neste målet hennes om å hoppe lenger enn østerrikeren Stefan Krafts verdensrekord på 253,5 meter. Bare masse treningsglede og vilje. Pluss tryggheten om at forskningen rundt skihopp gir henne rett:

Dette er sporten der jenter under riktige forhold har de beste fysiske forutsetningene for å bli aller best.

I hvert fall om det er snakk om å fly lengst.

ETTER regelendringen på kongressen til det internasjonale Skiforbundet (FIS) i sommer, kan Maren og de andre jentene endelig snakke om det. Der opphevet skilederne forbudet mot at kvinner får konkurrere i bakker med kritisk punkt over 118 meter.

Nå er det fritt fram for alle skihoppere over alt så lenge de er gode nok. Det er det ingen tvil om at jentene er blitt. Seinest under avslutningen av sommersesongen i Klingenthal under svært vanskelige forhold, viste de hva som har skjedd. Da oppnådde jentene med samme fart omtrent like bra lengder som gutta på det nest høyeste nivået i internasjonal hoppsport; altså i den såkalte Kontinentalcupen.

Det betyr at de for eksempel allerede har lagt bak seg de fleste kombinerthopperne. Om det skulle være noe poeng. For her er det jo egentlig ikke snakk om å slå gutta, men få mulighet til å drive denne idretten som de selv ønsker.

Og mange som Maren har lyst til å fly langt.

FORELØPIG har hun ikke svevd på ordentlig i det hele tatt. Hun har bare landet på 143 meter i en bakke som ikke tålte så mye mer. Sportens fem skiflyvningsarenaer har vært stengt for henne. I hvert fall har hun følt det slik.

For seinest i våres fikk hun tilbud fra Vikersund om å komme der som prøvehopper. Men en kvinnelig OL-mester som pynt på guttas konkurranse, føltes kleint:

- Jeg sa nei. For sportens del er det best at vi jentene kommer samlet som en egen klasse, sier hun.

Maren vet hvor hun kommer fra, og vet hva hun vil med idretten sin. Hun har vært med på denne jentesatsingen siden hun var 14 år, og skjønner hva som kreves av en pioner. Da er det noe større enn deg selv som teller.

MEN ambisjonen om å sette verdensrekord i skihopp er hennes egen. Det har gjort at hun denne sommeren har vært mye mer i vektrommet.

Kraften i satsen er den store fysiske forskjellen mellom gutt og jente i denne sporten. Vanligvis har en jente bare 75 prosent av styrken. Nå er Maren oppe i rundt 85 prosent i forhold til gutta på landslaget. Resultatene av den forbedringen kom fort. For første gang på flere år har hun framgang i spenst på glimrende ti prosent.

Da snakker vi muligheter.

FOR nettopp jentenes sjanse til å overgå gutta i hoppbakken er for lengst etablert gjennom vitenskapelige forsøk. Etter flere år med aeorodynamisk forskning har hoppmiljøet blitt klar over den fordelen jentene får i nye bakker med en lavere svevkurve.

Bøygen er å få stor nok fart i skiflyvningsbakkene til å runde kulen. Det er også Maren opptatt av. Foreløpig må hun ha større fart enn gutta for å komme i posisjon til å ta verdensrekorden deres. Men derfra og ut vipper teorien i jentenes favør.

For mens gutta; foruten kraften i satsen, har fordel av bredere skuldre og større bæreflate i lufta, tjener jentene på bredere hofter. Dess større bakkene er, dess mindre betyr kraften. Da teller egenskapene i lufta der jentene gjennomgående er lettere og flyr best.

DA hoppsponsor Nammo på Raufoss tilbake i 2015 testet disse teoriene, konkluderte forskningssjef Erland Ørbekk med at jentene i løpet av åtte til tolv år ville hoppe lenger enn gutta.

Utviklingen på treningen i sommer hinter om at Maren Lundby er forut for sin tid. Det er en viktig grunn for det. Fordi hun er blitt betydelig sterkere, har også hun også skaffet seg kraft til å holde teknikken mer stabil.

Sannsynligvis er den rent flytekniske kvaliteten den fremste utfordringen for jentene. Tradisjonen deres er fortsatt så kort at guttehopperne jevnt over holder et høyere teknisk nivå også i selve svevet.

Det er der Maren skiller seg ut, og har trent opp fysikk til også å fly mer stabilt.

SELV gjør hun minst mulig ut av akkurat det. Det med verdensrekorden, er bare det lille ekstra. Hun vet at det hjelper:

- Jeg satt jo OL-gullet som et tydelig mål, og la om treningen for å klare det. Det er det samme nå. Det gjelder å legge lista høyt nok, sier Maren.

Kanskje hadde hun lagt om treninga uansett. For den som er blitt vant til å være best, er det gøy med forandring.

Nå kan denne treningsgleden endre synet på det med jenter og gutter i idrett. For det er jo ikke rekordene i seg selv som er målet.

Bare det å sikre like sjanser for alle uansett kjønn.

Og ha det like moro på ski.

FOTNOTE: Østerrikske Daniela Iraschko er den kvinnen som har hoppet lengst. Hun nådde 200 meter i et prøvehopp i Kulm i 2003. Etterpå har altså disse bakkene vært stengt for jenter. Nå de nå åpner igjen, blir det mange som i det minste passerer den grensen.