- Hun er en råtass

Amalie Iuel lot seg imponere av Therese Johaug og håper hun får se mer til langrennsløperen på friidrettsbanen i framtida.

IMPONERT: Amalie Iuel roser Therese Johaug for det hun fikk til på friidrettsbanen under NM på Hamar. Foto: NTB Scanpix
IMPONERT: Amalie Iuel roser Therese Johaug for det hun fikk til på friidrettsbanen under NM på Hamar. Foto: NTB ScanpixVis mer

Therese Johaug viste at hun kunne blitt en langdistanseløper av internasjonal klasse da hun løp inn til mesterskapsrekord og gull på 10 000 meter i NM.

Mange har latt seg imponere av nivået hennes, og så vidt Dagbladet vet, leker langrennsesset med tanken om å løpe under EM i Paris neste sommer.

- Det var veldig imponerende. Therese Johaug er jo enormt sprek. Jeg var ikke overrasket heller. Hun driver jo mye med kapasitetstrening og har nok et greit volum på trening også, og det er akkurat det du trenger på en 10 000 meter, sier Amalie Iuel til Dagbladet.

25-åringen satte selv mesterskapsrekord da hun vant 400 meter hekk i NM.

- Hun har en enorm utholdenhet, og det er veldig, veldig imponerende. Hun var ikke så langt unna VM-kravet heller, det hadde vært ekstremt gøy å se henne der, skryter Iuel videre.

- En råtass

Johaug løp inn på tida 32.20,87. Bare fire andre norske jenter har løpt raskere enn henne på distansen. Og da skal det også sies at Johaug løp med «normale» joggesko og med minimal banetrening.

- Hvor god tror du hun kunne blitt med mer erfaring og riktig trening?

- Jeg fikk dessverre ikke sett løpet, da varmet jeg opp selv, men jeg så litt i reprise og høydepunkter, og nå har ikke veldig peiling selv, men det er mulig at hun kan finne en mer økonomisk måte å løpe på. Det kan hjelpe, sier Iuel.

- Du ser at hun er en skiløper i måten hun løper på, men jeg synes det var virkelig imponerende. Hun er en råtass, fortsetter hekkeløperen.

25-åringen sier at det var mye oppmerksomhet rundt Johaug i NM, men at det var fortjent.

- Hun gjorde en enorm jobb og det er skikkelig kult at hun deltok.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Stor oppstand

Johaugs fantastiske innsats skapte overskrifter og diskusjoner, både i Norge og utenfor de norske landegrensene.

Etter NM-helgen kom det rapporter om at utøvere ikke hadde stilt til start på 10 000-meteren fordi de ikke ville bli ydmyket av Johaug.

Amalie Iuel ønsker ikke spekulere i påstanden om at flere påmeldte droppet å løpe av frykt for å få kritikk i etterkant, men det fikk blant annet Johan Kaggestad til å reagere. Overfor Dagbladet fyrte han seg opp over nyheten.

- Det sier noe om at det må være noe rart med deres egne ambisjoner. Det er ikke noe uvanlig at langrennsutøverne er brukbart gode. Det sier noe om dem som velger å ikke være med, hvis informasjonen stemmer, sa Kaggestad til Dagbladet.

Johaug sa også at hun vurderer å stille til EM på distansen neste år.

- Det hadde vært morsomt å prøve seg på det. Men skal man stille, så må man forberede seg litt mer enn man har gjort til nå. Vi skal aldri si aldri, sa Johaug til NRK etter bragden.

Det mente tidligere landslagssjef for Sveriges langrennslandslag, Rikard Grip, ar en dårlig idé av Johaug.

- Det kan være risikabelt for henne å løpe på bane. Det kommer til å koste mye mer enn det smaker å gjøre en satsing mot EM, sa Grip til SVT nylig.

Under et pressetreff i Torsby i Sverige i dag svarte Johaug på tiltale. Hun hevder at det ikke blir noe problem.

- Nei, det er ingen fare med det. Jeg skal gå «all in» på langrenn i vinter. Jeg meldte meg på bare fordi jeg ønsket en god treningsøkt, og derfor prøvde jeg å få en så god tid som mulig, sier Johaug til svenske Expressen.